Skriv ut fra hvor som helst

Støtter skriveren din Google Cloud Print kan du skrive ut hvor enn du befinner deg.

HVOR SOM HELST: Med Google Cloud Print kan du godt befinne deg langt uten for allfarvei og allikevel skrive ut direkte på skriveren hjemme i stua. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HVOR SOM HELST: Med Google Cloud Print kan du godt befinne deg langt uten for allfarvei og allikevel skrive ut direkte på skriveren hjemme i stua. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man skulle skrive ut noe i «gamle dager», måtte man koble skriveren til PC-en og installere de riktige driverne for å kunne skrive ut.

Senere kom det skrivere med innebygd støtte for trådløst nettverk, slik at man kunne sitte i sofaen og skrive ut billettene til konserten, selv om skriveren stod i arbeidsrommet i annen etasje. Det føltes ganske magisk.

Så kom mobiltelefoner og nettbrett for fullt, og etter hvert også appene som lot deg skrive ut direkte fra den håndholdte enheten.

LES OGSÅ: Skriveren du kan ha med i veska

AirPrint og Google Cloud Print

Spesielt Apple og Google har laget gode løsninger for å skrive ut trådløst hjemme.

ENKELT: Med AirPrint kan du skrive ut direkte fra en iOS-enhet så lenge du er koblet på det samme trådløse nettverket som den AirPrint-kompatible skriveren. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENKELT: Med AirPrint kan du skrive ut direkte fra en iOS-enhet så lenge du er koblet på det samme trådløse nettverket som den AirPrint-kompatible skriveren. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Apples AirPrint-teknologi, som ble lansert da iOS 4.2 kom (altså for ganske lenge siden), er svært enkel å sette opp.

Så lenge du har en skriver som støtter AirPrint, holder det å koble den til det trådløse nettverket hjemme, og så kan du skrive ut direkte fra iOS-enheter dersom de er koblet på det samme trådløse nettverket.

Litt på samme måte som AirPlay, altså, som for eksempel lar deg sende video direkte til en Apple TV eller musikk til en AirPlay-kompatibel høyttaler.

Er ikke skriveren din AirPrint-kompatibel finnes det også programvare for PC og Mac som gjør at de kan fungere som AirPrint-skrivere og videresende utskriftsforespørslen direkte til den aktuelle skriveren; trådløs eller ei. Det finnes flere av dem, og The Sweet Setup har gjort en vurdering av noen av løsningene.

En begrensning med AirPrint (og AirPlay) er imidlertid at enhetene må befinne seg på det samme trådløse nettverket. Dessuten er det altså snakk om iOS-anheter.

Har du dårlig tid og må hjemom for å skrive ut et 60 siders dokument før du skal videre i et møte, får du altså ikke tjuvstartet på toget hjem.

Det kan du med Google Cloud Print. Her stilles det ikke krav til at du må være tilkoblet det samme trådløse nettverket som skriveren, så du kan gjerne knipse et bilde av fontenen utenfor Bellagio-hotellet i Las Vegas og skrive det ut hjemme i stua i samme øyeblikk, til misunnelse for de som ikke fikk vært med.

Slik gjør du det: Skriv ut bildene selv

Enkelt å sette opp

EGEN MENY: Denne Canon-skriveren har støtte for Google Cloud Print og kan dermed settes opp direkte på skriveren.
EGEN MENY: Denne Canon-skriveren har støtte for Google Cloud Print og kan dermed settes opp direkte på skriveren. Vis mer


Dersom du har en skriver som er kompatibel med Google Cloud Print (se Googles liste) er funksjonen innebygd i skriveren. Bak lenka du nettopp passerte finner du også lenker til instruksjoner om hvordan du setter det opp på ulike skrivere.

Kort fortalt dreier det seg om å gå inn i skriveroppsettet, finne frem til Google Cloud Print-menyen (ofte i en meny ved navn «nettsky», «webtjenester» eller lignende) og starte oppsettet. Da skrives det ut et ark med en unik URL du går inn på via mobiltelefonen, nettbrettet eller PC-en. Du logger på Google-kontoen din om du ikke er innlogget fra før, og så legger du skriveren til.

Voila – nå kan du skrive ut på skriveren hvor enn du måtte befinne deg, så lenge du er logget på Google-kontoen din. Verdt å merke seg er at du også kan dele en skriver med andre, noe du håndterer via Googles cloud-print-oppsett.

Fungerer på alle skrivere

Du kan også sette opp en skriver som ikke har innebygd støtte for Google Cloud Print ved å bruke Chrome-nettleseren på en datamaskin og følge instruksjonene hos Google.

Men merk altså det åpenbare – du får ikke skrevet ut via Google Cloud Print dersom ikke skriveren din er tilkoblet internett. Mangler den slik funksjonalitet innebygd, må du altså sørge for at den har forbindelse med en datamaskin som er koblet til nettet for å kunne skrive ut fra et annet sted.

TEMA: Skrivere

…men ikke i alle apper

I motsetning til AirPrint, som er bygd inn i iOS, er et ikke alle apper som har støtte for Google Cloud Print. Det går fint å skrive ut direkte fra Chrome uansett plattform, men har du et bilde, en PDF-fil eller lignende, kan det hende at du trenger en tredjepartsapp for å skrive ut.

Også her har Google en god oversikt over apper/programmer til Android, iOS, Mac og Windows.

LES OGSÅ: Kjekke ting du kan skrive ut

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer