SkyDrive i Windows 8.1 er en stor oppgradering

Blir tett integrert i operativsystemet.

Disse bildene ligger ikke lokalt på PC-en, til tross for at de tilsynelatende gjør det. I virkeligheten ligger de på Microsofts SkyDrive-servere, og lastes ned først når man åpner dem.
Disse bildene ligger ikke lokalt på PC-en, til tross for at de tilsynelatende gjør det. I virkeligheten ligger de på Microsofts SkyDrive-servere, og lastes ned først når man åpner dem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 17. oktober blir Windows 8.1 tilgjengelig. Hvis du har Windows 8 på PC-en din fra før, vil du kunne oppgradere til 8.1 gratis.

Og det er det mange gode grunner til å benytte seg av.

Foruten en rekke feilrettinger og optimaliseringer av koden, byr 8.1 også på flere løsninger som bygger bro mellom det nye Modern UI-grensesnittet og det klassiske Windows-skrivebordet, blant annet med gjeninnføring av den mye omtalte startknappen.

Les også: Dropbox vil erstatte harddisken din

Tett integrert nettlagring

Men Microsoft har også fått på plass noen meget positive nyheter i 8.1, og etter vår mening er Skydrive-integrasjonen den aller beste av dem - og nærmest verdt oppgraderingen alene. Skydrive byr på 7 GB gratis lagring av filer på nett, og sørger dessuten for å ta sikkerhetskopi av innstillinger, bokmerker, apper, adressebøker med mer - slik at de enkelt kan gjenopprettes til en ny PC eller nyinstallasjon av Windows.

SkyDrive er tilgjengelig også for brukere av Windows 7 og Windows 8, men det er måten Microsoft har integrert tjenesten i Windows 8.1 som er spesiell, og etter vår mening like smart som den er enkel:

Mapper og filer som du kun har liggende på Microsofts servere, ligger tilsynelatende også lokalt. I praksis er de bare "tomme" filer med attributter, for eksempel miniatyrer av fotografier og tagger i MP3-filer. Først når du åpner filene lastes de ned, og da blir de også liggende lokalt:

I detaljert visning i Utforsker kan du enkelt se hvilke filer som er tilgjengelig offline og online.
I detaljert visning i Utforsker kan du enkelt se hvilke filer som er tilgjengelig offline og online. Vis mer


Du kan dessuten styre hvilke mapper og filer som bare skal ligge i sin helhet på nett, og hvilke som skal være tilgjengelig både lokalt og på nett, ganske enkelt ved å høyreklikke på dem:

SkyDrive i Windows 8.1 er en stor oppgradering


Flere fordeler

Så hvorfor er dette så nyttig? For det første sparer det lagringsplass. Dette har igjen blitt et aktuelt tema når stadig flere får PC-er og nettbrett med SSD-er med begrenset kapasitet. Har du for eksempel 100 GB med mapper og filer i nettskyen, er det kanskje bare en brøkdel du bruker hyppig. Disse kan du velge å alltid ha både lokalt og på nett. Alle endringer du foretar lokalt vil alltid bli speilt til nettskyen automatisk.

Og de "tomme" filene med attributter, tagger og miniatyrer opptar bare en liten del av plassen lokalt:

SkyDrive i Windows 8.1 er en stor oppgradering


For det andre er det et sikkerhetsaspekt ved å ha filer liggende lokalt. Kommer PC-en eller nettbrettet på avveie, hjelper det lite å ha Windows-passord så lenge man enkelt kan plukke ut disken med et skrujern. Har du ting du ikke ønsker skal havne i uvedkommendes hender kan du her sørge for at det lagres kun på nett.

Hva med oss med Windows 7?

Det finnes en rekke aktører som lar deg synkronisere lokale mapper med nettskylagring, vi har blant annet omtalt Jottacloud, Google Disk, Dropbox og Cubby tidligere. Det er imidlertid ingen av dem som tilbyr tilsvarende sømløs overgang mellom lokale data og data i nettskyen.

Det nærmeste du kommer blant løsningene vi har omtalt, er sannsynligvis Bitcasa Infinite Drive, men her kan du ikke styre konkret hvilke mapper og filer som skal være tilgjengelig både lokalt og på nett.

Vi regner imidlertid med at konkurrentene raskt vil prøve å tette gapet til den nye SkyDrive-funksjonaliteten, og gjøre den tilgjengelig også for brukere som ikke har Windows 8.1.

Samleside: Nettlagring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer