Stranger Things-skapere ber deg fikse TV-en

– Slå av alt som har med «motion» å gjøre!

Mener folks TV-innstillinger ødelegger opplevelsen.

NY SESONG: Mange har gledet seg til sesong 2 av Stranger Things, men før du setter i gang, vil skaperne at du endrer TV-innstillingene. Foto: Netflix
NY SESONG: Mange har gledet seg til sesong 2 av Stranger Things, men før du setter i gang, vil skaperne at du endrer TV-innstillingene. Foto: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten er det mange som har store forventinger til andre sesong av «Stranger Things». Den har premiére på Netflix 27. oktober, og alle episodene slippes på én gang (det var den helga, si!).

Første sesong ble svært populær da den kom i fjor, med en handling satt til 80-tallet i en småby i Indiana. En tolv år gammel gutt forsvinner på mystisk vis, og vennene hans prøver å finne ham igjen.

NY SESONG: Suksesserien «Stranger Things» returnerer på Netflix 27. oktober. Her er den aller første traileren til de nye sesongen. Video: Netflix Vis mer Vis mer

Marie Kleve i Dagbladet har allerede trillet en femmer til andre sesong og kaller serien «verdens koseligste grøsserserie».

Men skaperne, brødrene Matt og Ross Duffer, har et budskap til deg før du setter i gang med andre sesong.

TV-en legger til bilder

Typisk er en Hollywood-film fanget med 24 bilder i sekundet slik den vises på kino, som kan virke noe «hakkete» i forhold til hvordan den ser ut på TV-en din hjemme.

For så og si alle TV-er har i dag innebygde funksjoner for å gjøre at TV-bildene får bedre flyt på skjermen. Dette gjøres ved at prosessoren i TV-en «gjetter» hvilke bilder som passer inn innimellom de som leveres fra kilden.

Dermed får filmene ofte et «såpeopera-preg» når du ser dem på TV-en. Bildet glir på samme måte som om den er filmet i et studio, der man gjerne bruker 50 eller 60 bilder i sekundet.

– Vi og alle i Hollywood bruker så mye tid, krefter og penger på å få ting til å se akkurat riktig ut, og når du ser det hjemme hos noen, ser det ut som om det er filmet med en iPhone, sier Duffer-brødrene i et intervju med Vulture.

Vil at du slår av «Motion»-funksjoner

Brødrenes budskap er ganske enkelt – før du ser Stranger Things vil de at du skrur av funksjonene i TV-en din som skal gi et mer flytende bilde og ser serien akkurat slik den er tenkt.

Dette er noe du typisk finner i bildeinnstillingene på TV-en, og som brødrene påpeker heter det stort sett noe med «motion», som MotionFlow (Sony), TruMotion (LG), Clear Motion (Philips), Motion Plus (Samsung), Image Motion (Panasonic) eller lignende.

Slår du av dette og eventuelt lignende funksjoner, får du se Stranger Things (og annet Hollywood-innhold) akkurat slik det er ment.

Eksempelvis finner du valget under innstillinger, bilde, ekspertinnstillinger, auto motion plus på nyere Samsung-TV-er, mens du på en Philips-TV må inn i innstillinger, bilde, avansert, bevegelse, bevegelsesstiler.

Merk også at det kan være lurt å skru av slike funksjoner om du spiller på TV-en, siden disse ofte introduserer en viss forsinkelse (input lag). De fleste TV-er har en «Game»-modus som kan være kjekk i så måte, og som skrur av disse effektene.

Og apropos Stranger Things – visste du at Spotify har gjemt en liten godbit i desktop-utgaven? Om du spiller en av sangene fra soundtracket i noen sekunder, får du en liten overraskelse på skjermen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer