Har du brukt det samme passordet i flere år? Da er du ikke alene. En fersk undersøkelse viser at to av tre nordmenn ikke har byttet passord siden 2019.
Den samme undersøkelsen viser også at 430 000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for dataangrep de siste tre åra. Tallene kommer fra undersøkelsen «Security Barometer», gjennomført av Kantar på vegne av Tietoevry.
Sigrun Hansen Bock, direktør for datasikkerhet i Tietoevry Norge, kaller tallene for bekymringsfulle. Hun påpeker at dette gjør det enklere for kriminelle som ønsker tilgang til kontoene dine.
- Det er urovekkende, spesielt når en halv million nordmenn har blitt utsatt for dataangrep siden 2019. Jeg forstår at det kan oppleves irriterende å bytte passord i en hektisk hverdag, men brukt alene er svake passord et lite effektivt sikkerhetstiltak for å hindre uvedkommende å få tilgang til løsninger og data de ikke skal ha tilgang til, sier hun.

Bruk ulike passord
Sikkerhetseksperter har lenge oppfordret folk til å ha ulike passord for de ulike plattformene du har en konto eller profil på. Dermed minimerer du risikoen for å bli utsatt for et angrep ved at et passord som har blitt eksponert blir gjenbrukt.
- Gjenbruk er bra i mange sammenhenger, men ikke når det kommer til datasikkerhet. Gjenbruk av passord gjør at du er sårbar dersom det kommer på avveie, sier eksperten.
- Har du flere ulike passord til de ulike plattformene og kontoene du er registrert på, er det vanskeligere for kriminelle å bryte seg inn flere steder de får tilgang til ett av passordene.

Synes du det er vanskelig å lage unike passord til forskjellige tjenester, har de fleste nettlesere funksjonalitet som hjelper deg å lage «sterke passord». Dette vil du gjerne få forslag om når du skal lage et nytt passord, det være seg i Google Chrome, Apple Safari eller Microsoft Edge.
Ved å ta i bruk en autofyll-funksjon som fyller ut passordet for deg, blir det også enklere - da trenger du gjerne bare å huske passkode eller bruke finger- eller ansiktsopplåsing.
Husk totrinnsbekreftelse
I tillegg til å bruke unike passord er det å aktivere totrinnsbekreftelse noe av det viktigste du kan gjøre.
Med totrinnsbekreftelse logger du deg på profilen din med brukernavn og passord, og så får du en kode på e-post eller på telefonen din som du skriver inn på nettsida. Det kan også gjøres ved hjelp av en autentiseringsapp.
- Totrinnsbekreftelse gjør kontoen din sikrere fordi den hindrer andre i å logge på, selv om en ukjent person kjenner passordet ditt. Skal de kriminelle klare å bryte seg inn, er de nødt til å ha tilgang på enda en kode fra for eksempel mobilen din. Sikkerheten din på nett er betydelig forbedret med totrinnsbekreftelse og det er noe vi anbefaler alle å aktivere så snart som mulig, sier Hansen Bock.
NorSIS anbefaler også bruk av totrinnsbekreftelse.
- Hvis man aktiverer totrinnsverifisering, er ikke passord så viktig. Da kan man egentlig bruke samme passord overalt hvor man benytter totrinnsverifisering, sier Sandland til Dinside og lister opp tjenester som Facebook, Outlook og Gmail som støtter det ekstra sikkerhetsleddet, har Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS, tidligere uttalt til Dinside.