Passord

Slår alarm: - Urovekkende

2 av 3 nordmenn har ikke byttet passord på tre år, ifølge ny undersøkelse. Bekymringsfullt, mener datasikkerhetsekspert.

GJENBRUK: Ifølge en ny undersøkelse svarer hele 66 prosent nordmenn at de ikke har byttet passord siden 2019. Foto: Shutterstock/NTB
GJENBRUK: Ifølge en ny undersøkelse svarer hele 66 prosent nordmenn at de ikke har byttet passord siden 2019. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du brukt det samme passordet i flere år? Da er du ikke alene. En fersk undersøkelse viser at to av tre nordmenn ikke har byttet passord siden 2019.

Den samme undersøkelsen viser også at 430 000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for dataangrep de siste tre åra. Tallene kommer fra undersøkelsen «Security Barometer», gjennomført av Kantar på vegne av Tietoevry.

Sigrun Hansen Bock, direktør for datasikkerhet i Tietoevry Norge, kaller tallene for bekymringsfulle. Hun påpeker at dette gjør det enklere for kriminelle som ønsker tilgang til kontoene dine.

- Det er urovekkende, spesielt når en halv million nordmenn har blitt utsatt for dataangrep siden 2019. Jeg forstår at det kan oppleves irriterende å bytte passord i en hektisk hverdag, men brukt alene er svake passord et lite effektivt sikkerhetstiltak for å hindre uvedkommende å få tilgang til løsninger og data de ikke skal ha tilgang til, sier hun.

Bruk ulike passord

Sikkerhetseksperter har lenge oppfordret folk til å ha ulike passord for de ulike plattformene du har en konto eller profil på. Dermed minimerer du risikoen for å bli utsatt for et angrep ved at et passord som har blitt eksponert blir gjenbrukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer