Det er bokmerker som er Pogos greie - Måten nettleseren presenterer de visuelt, er ulik noen annen nettleser undertegnede har prøvd.
Undertegnede bruker til daglig Firefox, og er godt fornøyd med det. Å bytte nettleser krever mye innsats, og da bør den også være bra.
For en god stund siden fikk vi nyss om at AT&T, det store amerikanske selskapet som blant annet har enerett på distribusjon av iPhone i USA, var i ferd med å utvikle sin egen nettleser. Dermed var det bare å hive seg på tastaturet for å skaffe en beta-invitasjon, og vips så lå det en lenke i innboksen vår.
Glad i minne
Pogo er basert på Firefox, og det første vi merker på det, er at den stjeler minne. Mye minne. Vær altså forberedt på maskinvarekravene, som er temmelig drøye:
Minimumskravet er på en gigabyte minne, et skjermkort med 256 megabyte minne og en 1 GHz Pentium 4-prosessor, eller bedre. Til sammenligning er minimumskravene til Firefox at du har en 500 MHz-prosessor og 64 megabyte minne. Forhåpentligvis er dette noe de greier å fikse litt på før nettleseren går ut av beta, for med vår testmaskin som er langt over minimumskravene, var det til tider en litt hakkete opplevelse. Mer om det senere i artikkelen.
Installasjon
Installasjonen tok sin tid. For å være litt pirkete, var det ingen mulighet for å importere innstillinger og bokmerker fra Firefox (kun IE) under installasjonen, men del.icio.us har AT&T klart å få med - Litt rart egentlig, da Pogo baserer seg på kode fra Mozilla. Vi får håpe at Firefox også får bli med når nettleseren går ut av beta.
Du får også valget mellom forhåndsinstallerte bokmerker i en rekke kategorier - her er det ikke mulig å velge bort de fra AT&T.
Førsteinntrykk
Førsteinntrykket er at dette er en stilig nettleser, i det minste visuelt. Nettleseren har fine ikoner, i tillegg til animerte overganger. Øverst til venstre ligger navigeringsknappene hvor man i tillegg til de vanlige navigeringsknappene, finner valg for å hoppe tilbake til forrige vindu, bokmerker og historikk. Det er litt irriterende at verktøylinjen ikke skaleres etter vinduet - i praksis vil det si at du må ha det i en viss størrelse for å kunne se hele verktøylinjen. Dette er forhåpentligvis et resultat av at nettleseren er i beta.

Til venstre ligger det en søkeboks for internettsøk i tillegg til en funksjon kalt Pogofind, som man kan bruke til å finne ting innad i Pogo. Hvis man for eksempel har laget en bokmerkesamling for nyhettsider i datakategorien, vil et søk på nyheter gi samme resultater som bildet til venstre. Pogofind søker altså i bokmerkene, nettleserhistorikken, og søkehistorikken din på internett. Rimelig kjekt.
I stedet for å ha fanene øverst i nettleseren, har Pogo de nederst i noe de kaller for «Dock».

En litt kjekk funksjon er at man kan sette docken til å gjemme seg automatisk, og dukke opp igjen når du beveger musepekeren over feltet. Mac-brukere vil kjenne seg igjen med denne. Litt uvant er det dog at man ikke har tekst for å vise fanene - Pogo satser på bilder. Det er mulig å endre størrelsen på docken, og går man for den minste størrelsen er det mulig å få titteltaggen på nettsiden ved siden av bildet.
>> Les også: 11 nettlesere du ikke visste om
Ellers merker vi at nettleseren krever sitt - Når man åpner en ny fane tar det gjerne litt ekstra tid, og selve hovedargumentet for å bruke denne nettleseren, bokmerkefunksjonene, kan virke utrolig hakkete.
Bokmerker
Det er bokmerker som er Pogos greie - Måten nettleseren presenterer de visuelt, er ulik noen annen nettleser undertegnede har prøvd.

Og bak utseendet ligger det også ganske god funksjonalitet. Hvert enkelt av bildene som dukker opp når du trykker på bokmerke-knappen er en mappe. I mappen ligger ulike bokmerker etter hvilke tags du har lagt til mappen. Altså, hvis du lager en ny mappe som heter regninger, og bruker den taggen når du bokmerker nettbanken din dukker den automatisk opp i mappen regninger.

En annen smart side ved måten Pogo behandler bokmerking på er menyen som dukker opp når du legger til et bokmerke. Her går man gjennom tre steg: Beskrivelse, tagger og lenker, hvilke mapper du vil at bokmerket skal ligge i og miniatyrbildet det skal vises med.
Når du velger miniatyrbilde kan du zoome inn og dra deg rundt på et utsnitt av siden, og for eksempel velge logoen, slik vi har gjort på bildet til høyre - Dette kunne vi godt hatt i Firefox eller Internet Explorer.
Mye eyecandy
Pogo satser i stor grad på det visuelle, noe man ser nok en gang hvis man går inn på historikken.
Her får man en tidslinje, ikke ulikt coverflow-funksjonen i iTunes, hvor man kan se de ulike sidene man har besøkt de siste dagene.

Det er også mulig å søke etter nøkkelord, og du får statistikk over hvor mange ganger du har besøkt siden.
I tillegg har nettleseren hentet litt fra Opera, med en egen «Speed Dial»-funksjon som gir deg raskere tilgang til favorittnettsidene dine. Når du har lagt inn favorittsidene på Springboard-siden, som Pogo kaller det, får du en fin oversikt hvor du kan dobbeltklikke på ikonet til nettsiden for å gå dit.
Fortsatt i beta
Foreløpig ser det ikke ut til å være støtte for plugins eller themes.
AT&T har laget en fin nettleser med Pogo, men det mangler fortsatt en del. Minnelekkasjen og det faktum at programmet går som sirup noen ganger, er noe de burde se på. Pogo har en nyskapende vri på bokmerker og historikk, noe vi tror kan falle i smak hos mange.
Programmet er foreløpig i tidlig beta-stadie. Hvis du ønsker å teste det ut, må du be om å få en beta-invitasjon på Pogos hjemmeside.
URL: Pogobrowser.com