Slax Linux på minneplugg

TIPS: Du trenger verken harddisk eller DVD-ROM i PCen din lenger, hvis du følger denne oppskriften!

Publisert
Sist oppdatert
Slax er kompatibel med svært mange forskjellige maskin-konfigurasjoner.


Dette tipset er kanskje spesielt nyttig for deg som ønsker å sette opp en enkel og stillegående PC til for eksempel medieavspilling, og ønsker å bruke minst mulig penger på prosjektet. Enkelte operativsystemer kan nemlig kjøres i sin helhet fra en minneplugg, og med Slax Linux er det spesielt enkelt å få det til.

Tipset er også smart for deg som ønsker å få tilgang til innholdet på harddisken i PCen, for eksempel etter et systemkrasj.

Brukervennlig

Slax er en liten Linux-distribusjon som til tross for størrelen inneholder de fleste programmene du trenger i hverdagen. Brukervennligheten er høy, og noe av det beste med Slax er at du uten videre kan spille av "alt" av filmer og musikk uten behov for å installere kodeker og konfigurere noe som helst. Slax kan også lese og skrive til FAT32 og NTFS-partisjoner.

Slax Linux på minneplugg


Nylig ble Slax Linux klar i versjon 6.0. Vi testet en betaversjon av Slax 6.0 i fjor. Testen finner du her.

Selv om Slax er laget for å bli kjørt fra CD, er det også fullt mulig å kjøre den fra en minneplugg. Dermed kan du i praksis klare deg uten verken CD/DVD-ROM eller harddisk, og med tanke på at Slax er lite ressurskrevende, kan en slik løsning være ideell for eksempel for en stillegående og rimelig stue-PC.

Dette trenger du

En minneplugg på 1 GB gir god plass til både Slax, eventuelle tilleggsmoduler og brukerfilene dine. Prisene har stupt i det siste, vi har sett 1 GB minneplugger til rundt femtilappen.
En minneplugg på 1 GB gir god plass til både Slax, eventuelle tilleggsmoduler og brukerfilene dine. Prisene har stupt i det siste, vi har sett 1 GB minneplugger til rundt femtilappen. Vis mer


Du må ha en tom minneplugg, eventuelt en minnekortleser og minnekort med mer enn 256 MB kapasitet. Dessuten må BIOS på hovedkortet i PCen støtte oppstart fra USB, noe de fleste nyere PCer gjør.

Fra en Windows-PC må du først laste ned en spesiell Slax-utgave beregnet for minneplugger. Den siste versjonen kan lastes ned ved å klikke her.

Filen du laster ned er ca 196 MB stor, og har filetternavn .tar. TAR er et pakkeformat som kan sammenlignes med ZIP, og det betyr at det neste du må gjøre er å pakke ut innholdet. Hvis du ikke alt har et program som kan lese TAR-filer, kan du for eksempel installere gratisprogrammet 7-ZIP.

Gjøre minnepluggen oppstartbar

Pakk ut innholdet til en minneplugg. Den trenger ikke å være blank, men den må ha minst 200 MB ledig plass.

I utforsker vil du nå se at minnepluggen får to nye mapper, boot og slax. Neste trinn er å gjøre minnepluggen oppstartbar. Dette gjør du ved å dobbelklikke filen bootinst.bat som ligger i mappen boot og følge instruksene som blir gitt.

Slax Linux på minneplugg


NB! Svært viktig at filene befinner seg på minnepluggen når du utfører dette punktet!

Når dette er gjort, har du laget en oppstartbar minneplugg med alt du trenger for å surfe på nettet, sende epost, chatte, lytte til musikk, se film, spille spill, skrive dokumenter og mye mer.

Siste punkt på listen er å sørge for at PCen som skal kjøre Slax leter etter oppstartsfiler på USB-enheter når den skrus på. Her må du inn i BIOS-oppsettet, og dit kommer du som regel ved å trykke F1 eller DEL-tasten like etter at du har skrudd på PCen.

Se etter "Boot sequence", "Boot priority" eller lignende, og velg USB som første oppstartsalternativ. Se eventuelt i brukermanualen dersom du blir sittende fast. Når dette er gjort, er det bare å la minnepluggen stå i en ledig USB-port ved neste oppstart.

Siden Slax leter etter maskinvare ved hver oppstart, er den ikke knyttet til én PC slik Windows er. Du kan derfor bruke samme minneplugg på flere PCer, uten problemer. Slax er kompatibel med svært mange forskjellige maskinkonfigurasjoner.

Mer informasjon om Slax Linux finner du i vår test.

[Ugjyldig objekt (debatt)]Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer