Slett dem nå

- Krever store mengder strøm.

SLETT: Dersom nok folk sletter e-poster kan det ha en reell effekt på klima- og miljøtiltak. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB
SLETT: Dersom nok folk sletter e-poster kan det ha en reell effekt på klima- og miljøtiltak. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kjenner alle en som har utallige uåpnede e-poster eller en innboks som er stappfull av e-poster slik at du nesten blir svimmel.

Men visste du at dersom du sletter disse kan du gjøre noe bra for klimaet?

- Når vi sender e-post, surfer, sjekker Instagram eller lagrer filer og programvare lagres dette på servere som krever energi, sier leder for bærekraft og compliance Elisabeth Nissen Eide i Atea Norge.

Det er nemlig slik at e-poster, bilder og filer lagres i en «sky» og denne krever energi. Det finnes datasentre over verden som organiserer, behandler og sprer denne dataen. Disse sentrene krever store mengder strøm.

Mer energikrevende

Eide påpeker at det selvsagt finnes andre ting enn å slette e-post man kan gjøre som i større grad er effektive klima- og miljøtiltak.

- Men for mange av oss vil det å slette mailer og duplikatfiler og ta en opprydning på diskene våre være et enkelt tiltak. Og hvis tilstrekkelig mange gjør det, så vil det også ha en reell effekt, fortsetter hun.

Ifølge Faktisk.no har e-posttjenester siden 2008 i større grad blitt skybaserte. I tillegg har innholdet i e-postene også blitt mer komplekse, noe som fører til at de er mer energikrevende å sende.

Faktisk.no påpeker likevel at det ikke er mulig å fastlå om en gjennomsnittlig e-post har et like stort klimaavtrykk i dag som i 2008.

Kommuniserer heller på Teams

Eide forteller til DinSide at de har et internt mål i selskapet om å redusere antall e-poster, og heller kommunisere med hverandre på Teams.

- Et eksempel er at dersom et dokument deles med en gruppe på Teams, vil dokumentet være lagret ett sted. Alternativet, hvor dokumentet sendes til mange på epost og lastes ned og lagres flere steder, krever et høyere avtrykk, forklarer Eide.

I tillegg forteller hun at de har tidligere oppfordret medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere til å ta en vårrenghøring og rydde opp i filer, og slette data og e-post som tar opp lagringskapasitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer