Slette disken sikkert?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Finnes det programmer som sletter data på harddisken for godt, slik at de ikke fiskes frem igjen av andre spesialprogrammer?

Jeg har en 5 GB stor mappe som jeg ønsker å slette helt fra harddisken, men jeg vil ikke at for eksempel PC Inspector skal kunne finne dem frem igjen etterpå.

Er det bare å fylle opp mapppen igjen med nye filer etterpå for å skrive over filene, eller er det spredd utover haddisken slik at de kan letes frem igjen av spionprogrammer?

Hva skal til for å slette filene helt, sikkert, og gjerne også gratis?

Hilsen Per

Datadoktoren svarer

Heisann,

Du er inne på noe når du sier at filene må overskrives for å bli helt slettet - men det gjelder de fysiske sektorene på disken, og ikke de virtuelle "pekerne" som utgjør filer i Windows Utforsker.

Fordi de fleste operativsystemene forsøker å finne fullstendige segmenter å lagre hele filen i når du kopierer over eller lager en helt ny en, vil en 200 MB stor fil ofte plasseres på et annet sted en den filen du nettop slettet.

Det samme gjelder med mindre filer, ettersom det kan finnes en ledig sektor på et bedre sted på disken - og filen vil i så fall bli plassert der. Mye brukte og neste fulle disker blir fort fragmentert, og da ender enkeltfilene opp på forskjellige steder - som når du åpner og lagrer et dokument mange ganger på forskjellige tider, men det er en annen historie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer