Slik avslører du ny banksvindel

Nei, kortet ditt er ikke sperret.

FALSK: Denne e-posten ser ut til å gå i omløp om dagen, men hvis du vet hva du skal se etter, er det lett å avsløre at den ikke er ekte. Foto: Pål Joakim Pollen
FALSK: Denne e-posten ser ut til å gå i omløp om dagen, men hvis du vet hva du skal se etter, er det lett å avsløre at den ikke er ekte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Vi informerer deg om at kortet ditt er blitt sperret etter en teknisk hendelse i vår kundedatabase, slik at du ikke kan bruke kortet ditt til følgende tjenester før du aktiverer kortet på nytt:

# Minibank
# Online betaling

HJELPER DEG: Teknologiredaktør Pål Joakim Pollen i Dinside har lang erfaring med å avsløre svindel-eposter. Her viser han hvordan du kan avsløre kjeltringene. Foto: Dinside
HJELPER DEG: Teknologiredaktør Pål Joakim Pollen i Dinside har lang erfaring med å avsløre svindel-eposter. Her viser han hvordan du kan avsløre kjeltringene. Foto: Dinside Vis mer

Hvis du vil fortsette å bruke kortet ditt som normalt, klikker du på lenken nedenfor og følger instruksjonene:

Slik lyder en e-post som nå ser ut til å treffe nordmenns innbokser (vi har allerede mottatt flere), og som tilsynelatende kommer fra Sparebank1.

Den norske språkbruken er ganske plettfri (kanskje med unntak av «Online betaling»), og det kan godt være at mange vil la seg lure - særlig om de allerede er kunder av Sparebank1.

Men denne e-posten er svindel.

Som så veldig mange andre e-poster i samme kategori.

Blir stadig vanskeligere

Nå var for så vidt ikke denne e-posten den mest forseggjorte vi har sett, men det blir stadig vanskeligere å skille de ekte e-postene fra de falske.

Særlig når flere banker i disse dager sender ut e-poster som i stor grad som kan minne om slike svindel-eposter – til kraftig kritikk fra Finanstilsynet.

Det er allikevel enkelt å se at denne utgaven er svindel, så lenge du vet hva du skal se etter:

1. Avsenderadressen er feil
Trykker du på avsenderen, ser du raskt at den ikke er sendt fra Sparebank1:

Slik avslører du ny banksvindel
Slik avslører du ny banksvindel

Sparebank1 ville neppe ha sendt deg en e-post fra domenet staff.aruba.it. Som du ser var de ikke så heldige med emnefeltet i denne e-posten heller, men akkurat språk og formuleringer har svindlerne blitt ganske gode på i det siste, særlig siden norske oversettere får i oppdrag å oversette slike svindeltekster. Noen ganger er det umulig å ta dem på selve språket.

2. Følg med hvis du klikker
Vi klikket oss inn på lenka og kom inn på følgende side:

Slik avslører du ny banksvindel

Her er skjemaet svindlerne vil at du skal fylle ut, med kortnummer, utløpsdato, kontrollsifre og det hele. Gjør du det, har du nettopp gitt bort denne informasjonen til folk som har planer om å misbruke den.

For ta en titt på adressefeltet:

Slik avslører du ny banksvindel

Her må alarmbjellene dine ringe så høyt de klarer, for denne nettadressen stemmer ikke med det som er Sparebank1 sine nettsider. Du befinner deg altså på svindlernes nettside.

Ofte kan selve siden være omtrent prikk lik originalen, men det er altså i nettadressen du kan avsløre svindlerne. Google har forresten laget en egen quiz der du skal avgjøre om e-postene du ser er ekte eller falske.

Skjønt, det er ikke alltid like enkelt. Bare sjekk ut denne, der vi tror de fleste ville ha gått fem på:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer