Slik blir neste generasjon bærbare

AMD og Intel kommer nemlig med hver sin nye plattform for bærbare PC-er i sommer.

Publisert
Sist oppdatert

I motsetning til A/S Norge går ikke resten av verden i en slags dvale når sommeren nærmer seg.

For store deler av PC-industrien er faktisk sommeren en av årets travleste tider - når høsten kommer er det nemlig en ny start for mange, blant annet vil millioner av studenter rundt på kloden gjøre seg klar for skolestart. Og mange av disse igjen er på utkikk etter en ny bærbar PC.

Derfor vil det skje ting og tang på den fronten gjennom sommeren - blant annet vil både AMD og Intel komme med nye plattformer. Over de neste månedene vil altså bærbare datamaskiner få ny (og trolig bedre) innmat.

AMD slipper villdyret(?) løs

Intel har alltid hatt et svært godt grep om markedet rundt bærbare PC-er, og selv om AMD har gjort noen helhjertede forsøk har det liksom aldri tatt helt av. Deres prosessor- og brikkesettløsninger har alltid ligget litt bak med hensyn til ytelse og varmeutvikling, og prisene har som regel ikke vært lave nok til å virkelig veie opp for forskjellen.

Noen dager inn i neste måned (på Computex Taipei 2008) vil AMD lansere Puma, som er kodenavnet på deres splitter nye (og sårt tiltrengte) plattform for bærbare PC-er.

Slik blir neste generasjon bærbare


Først og fremst vil Puma få en helt ny prosessor: Turion Ultra. Selv om denne til dels er bygd på gamle K8 (Athlon 64) skal den være langt mer gjerrig på strømforbruket og utvikle mindre varme. Ryktene sier 32-35 watts TDP (total design power), slik at de kan konkurrere med Intel også på det punktet - nåværende Intel Core 2 Duo Penryn ligger på 35 W TDP.

I første rekke vil klokkefrekvensen på Turion Ultra gå fra 2,0 til 2,4 GHz. Spesielt interessant er at de to kjernene kan operere uavhengig av hverandre hva gjelder klokkefrekvens og strømforbruk. Klokkefrekvensen kan forresten gå helt ned til 250 MHz ved lav belastning.

En ny Mobile Sempron-prosessor vil også være tilgjengelig for Puma-plattformen.

Det andre du bør merke deg er selvfølgelig brikkesettet (M780) med tilhørende grafikk basert på HD 3000-serien. Brikkesettet vil ha støtte for flere nye teknologier, hvorav det kanskje mest interessante er ATI Hybrid Graphics - som igjen omfatter mekanismer for strømsparing og økt ytelse ved å kombinere flere grafikkbrikker.

I tillegg nevner vi HyperFlash, som er noe i nærheten av Intels Turbo Memory. Når det gjelder vanlig minne vil Puma bruke standard DDR2-800 SO-DIMM.

Slik blir neste generasjon bærbareTradisjonelt sett tar det litt tid før det aller siste er i hyllene, så er du ute etter det nyeste, raskeste og beste kan det altså lønne seg å vente til høsten. Men det betyr gjerne også prisfall på en rekke utgående modeller.

Intel Montevina - eller Centrino 2

Den nåværende Centrino-plattformen til Intel kalt Santa Rosa (eller Santa Rosa Refresh med de nye prosessorene) er nå et år gammel og i følge Intel klar for utskifting.

Slik blir neste generasjon bærbare


Den nye plattformen har kodenavn Montevina og er egentlig femte generasjon Centrino, og for virkelig å markere overgangen vil det offisielle navnet være Centrino 2. Men det betyr ikke at forandringene i fra Santa Rosa er overveldende. Lanseringen vil komme enten omtrent samtidig med AMDs Puma eller drøyes til nærmere midtsommer.

Celeron 2-plattformen vil ha nye utgaver av Core 2 Duo-prosessoren Penryn med støtte for opp til 1066 MT/s FSB (systembuss) og høyere klokkefrekvens enn de vi finner i Santa Rosa Refresh.

Brikkesettet, eller hva egentlig er en rekke nye brikkesett, er på sin side helt nytt. Disse går under kodenavnet Cantiga eller samlebetegnelsen Mobile Intel 4 Series Express chipset. Også her finner vi en ny integrert grafikkløsning: GMA X4500 som i stor grad er lik Santa Rosas X3100, men med generelt bedre 3D-ytelse og bedre støtte for maskinvarebasert akselerasjon av HD-materiale.

Støttet systemminne for Centrino 2 er opp til DDR2-800 og DDR3-1066 SO-DIMM.

Ellers vil det være flere mindre forandringer, blant annet innen maskinvare for nettverk, men det er neppe noe som vil ha stort å si for den generelle ytelsen.

Intel fremdeles på topp

Hva tror du:

Vil Puma-plattformen hjelpe AMD? (Avsluttet)
Ja, det kan vel bare gå en vei(39%) 609
Nei, Intel eier markedet nå(27%) 431
Samme det, bare det virker(21%) 337
Jeg foretrekker papir og blyant(13%) 198
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi vil gå de nye plattformene nærmere etter i sømmene når de lanseres offisielt, og ikke minst når vi får kloa i bærbare PC-er med Puma eller Centrino 2. Men allerede nå er vi egentlig ikke i tvil om at Intel fremdeles vil være kongen på haugen.

Vi håper selvfølgelig at AMD med Puma har funnet en stabil og god plattform, men å ta igjen hele Intels forsprang blir nok litt for tøft. Spesielt når Intel så å si samtidig pumper opp hastigheten på sin egen linje.

Men AMD sikter nok heller ikke mot toppen her, men har gode muligheter til å ta markedsandeler som et alternativ i budsjett- og mellomklassen. Det vil derfor bli spennende å se hvordan AMDs Puma-plattform vil gjøre det i praksis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer