Slik blir neste generasjon Ultrabooks

Intel letter på sløret.

Både Apple og PC-produsentene er ventet å komme med nye modeller basert på Haswell-prosessoren. De vil by på inntil 10 timer batteritid, hevder Intel.
Både Apple og PC-produsentene er ventet å komme med nye modeller basert på Haswell-prosessoren. De vil by på inntil 10 timer batteritid, hevder Intel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intel har nettopp avslørt detaljer om sin fjerde generasjon Core i-prosessorer, kjent under kodenavnet "Haswell", under Intel Developer Conference 2012.

Prosessorene blir å finne i alt fra nettbrett til servere, når de lanseres neste sommer.

Mindre strøm, bedre ytelse

Spesielt interessant er det å se hvilke grep Intel har gjort på de mest strømsparende ULV-prosessorene, de som blant annet vil bli brukt i neste generasjon Ultrabooks. Og nettopp Ultrabooks er som ventet et hett tema under IDC, Intel har som kjent klokkertro på at tynne og lette Ultrabooks på sikt vil dominere på PC-fronten.

Haswell-prosessorene er basert på 22nm arkitektur, og vil komme med to og fire kjerner. Klokkehastighetene er ventet å være tilsvarende nåværende generasjon, Ivy Bridge, men vil være langt mer strømgjerrig og yte bedre, skal vi tro Intel.

Strømforbruket skal være nesten halvert i forholdt til Ivy Bridge, til ned mot 10 watt.

10 timer

Markedssjef for Ultrabooks hos Intel, Karen Regis, hevder ovenfor det engelske magasinet ITpro at 10 timer batteritid vil være realistisk for neste generasjon Ultrabooks. Dagens modeller byr sjelden på mer enn 6-7 timer med variert bruk.

En av årsakene til forbedringene skal være at Haswell skrur av deler av prosessoren som ikke er i bruk, samt en ny strømtilstand, "Active Idle", som gjør at enkle oppgaver kan utføres med svært lav belastning.

4K-oppløsning?

Samtidig skal grafikkytelsen være doblet, og støtte oppløsninger på inntil 4K (4096 x 3072 piksler). Dette blir neppe aktuelt på interne skjermer ennå, men det vil komme Ultrabooks som støtter inntil tre skjermer (intern + to eksterne).

Skjermstørrelsen vil også i neste generasjon ligge mellom 13,3 og 15 tommer.

Fortsatt vil det være mulig å få Ultrabooks med hybrid harddisk/SSD, men ren SSD vil være anbefalingen. Minimum størrelse vil være 128 GB, som i dag. Intel har foreløpig ikke bestemt seg for om berøringsfølsom skjerm skal være et krav. Som kjent er Windows 8 optimalisert for berøringsskjermer. Microsofts nye operativsystem lanseres i neste måned.

Priser som i dag

Prismessig vil de nye Ultrabookene ligge på omtrent det samme som i dag, mener Intel. Det skulle bety rundt 6000 kroner for de enkleste, og opp mot 10-11000 for de best utstyrte.

Her finner du våre ferske Ultrabook-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer