Windows 10X

Slik blir nye Windows

Kommer i år, men blir ikke tilgjengelig for alle.

WINDOWS 10X: En helt ny versjon av Windows kommer i år. Foto: Microsoft
WINDOWS 10X: En helt ny versjon av Windows kommer i år. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Windows 10X er et nytt og kommende operativsystem fra Microsoft, som opprinnelig var ment for enheter med to skjermer slik som Lenovo ThinkPad X1 Fold og Surface Neo.

Sistnevnte har vi ikke sett snurten av siden Microsofts høstlansering i 2019, så vi vet ikke helt om når Neo kommer, eller om den spennende PC-en i det hele tatt når markedet.

Fra å være et operativsystem beregnet på nevnte enheter, vil Windows 10X, når det lanseres senere i år, være myntet på helt vanlige PC-er, men ikke for alle brukere.

WINDOWS 10X: Slik er den nye startmenyen. Foto: Skjermdump/Windows Central
WINDOWS 10X: Slik er den nye startmenyen. Foto: Skjermdump/Windows Central Vis mer

Slik blir Windows 10X

Windows Central har denne uka fått tilgang til en lekket versjon av Windows 10X.

Operativsystemet har en ny og nettere startmeny, som mer eller mindre fungerer som en appliste.

Du kan også rulle ned for å se ferske filer i OneDrive-skyen, og legg samtidig merke til at de dynamiske flisene som ble introdusert med Windows 8, er fjernet.

Legg også merke til at appene og startmenyen er sentrert på oppgavelinja, slik som i ChromeOS og macOS. Her vises for øvrig åpne apper, men du kan selvsagt også feste apper på oppgavelinja.

Til høyre er systemstatusfeltet, sammen med et oppdatert handlingssenter. Her ser du at Microsoft har fjernet alle ikonene, som volum og nettverksstatus, og flyttet dem over i handlingssenteret, der du også kan se varsler, styre musikken og den slags.

Handlingssenteret har fått en ordentlig overhaling. Foto: Skjermdump/Windows Central
Handlingssenteret har fått en ordentlig overhaling. Foto: Skjermdump/Windows Central Vis mer

Når Windows 10X lanseres i år, vil appene kjøre i fullskjerm og du har ikke mulighet til å endre størrelsen på vinduene. Det er et designvalg Microsoft har tatt i starten, men vi ser for oss at det vil endres med tiden.

En kan jo si at det er litt ironisk at Windows 10X ikke har vinduer.

Du kan riktignok sidestille apper slik at to apper kan vises samtidig, og det kan du blant annet gjøre ved å sveipe til høyre med tre fingre på styreflaten for å sidestille en ny app til venstre. Sveiper du til høyre en gang til, blir den venstrestilte appen maksimert til å dekke hele vinduet.

Dette er noe vi gjerne skulle sett var mulig i Windows 10.

Du kan fortsatt sidestille to apper. Foto: Skjermdump/Windows Central
Du kan fortsatt sidestille to apper. Foto: Skjermdump/Windows Central Vis mer

Apper

Når Windows 10X lanseres senere i år, vil du ha støtte for UWP-apper (Universal Windows App som du finner i Microsoft Store), nettapper og et utvalg av Microsofts egne apper som nettleseren Edge.

Det betyr at operativsystemet ikke støtter det vi ofte omtaler som vanlige Windows-programmer, også kjent som Win32-programmer, som for eksempel Spotify, Steam, Chrome og Adobe-pakka.

Men, som du kan se i videoen til Windows Central over, kan du blant annet installere Spotify som en nettapp og strømme musikk på vanlig måte. Slack er også en app vi har god erfaring med som fungerer godt som nettapp.

Vi har også laget en guide hvordan du installerer nettapper på PC-en din.

Her er Spotify installert som en nettapp i Windows 10. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Her er Spotify installert som en nettapp i Windows 10. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Merk at Microsoft jobber med støtte for Win32-programvare og at det blir tilgjengelig etter lansering.

Merk også at Windows 10X vil støtte ARM-plattformen, så apper som er bygget for den plattformen, slik som nevnte Adobe, vil fungere på Windows 10X. Dog er det uvisst om det er tilgjengelig fra dag én.

Legg også merke til den nye filutforskeren, som minner om Filer i iOS/iPadOS – forhåpentligvis er den også bedre, som er bygget på OneDrive.

Ettersom dette er en mer lettdreven utgave av Windows, er ting som Registerredigering, Kontrollpanel, Windows Run, oppgavebehandling og så videre borte, men filutforskeren er fremdeles på plass. En enklere en sådan.

FILUTFORSKER: Windows 10X har en ny filutforsker, som i hovedsak viser innhold fra OneDrive. Foto: Skjermdump/Windows Central
FILUTFORSKER: Windows 10X har en ny filutforsker, som i hovedsak viser innhold fra OneDrive. Foto: Skjermdump/Windows Central Vis mer

Windows 10X plasserer seg dermed mer som et alternativ til ChromeOS og iPadOS, og er kanskje ikke like aktuelt for PC-spillere, utviklere og dem som er avhengig av alt Windows-plattformen har å tilby av innhold og støtte.

Og apropos ChromeOS og iPadOS: I Windows 10X er du nødt til å logge på med en Microsoft-konto, du kan ikke bruke en lokal konto, slik du også er nødt til med Google-konto i Chrome/Android og Apple-ID i iOS/iPadOS.

Raskere oppdateringer

Det har riktig nok blitt bedre, men Windows-oppdateringer har i mange år vært et irritasjonsmoment for flere brukere. Med Windows 10X lover Microsoft mer sømløse oppdateringer som ikke skal ta mer enn et halvannet minutt å installere.

Kort oppsummert foregår det slik: Først lastes oppdateringen ned, og neste gang Windows 10X starter på nytt, bytter operativsystemet til den nye versjonen, forklarer Microsoft. Dette er mulig fordi systemet, drivere og apper er separert fra hverandre i Windows 10X.

Ny volumkontroll i Windows 10X. Foto: Skjermdump/Windows Central
Ny volumkontroll i Windows 10X. Foto: Skjermdump/Windows Central Vis mer

Hvem, hva hvor?

Hvis du frykter at Windows 10X plutselig blir installert på PC-en og du over natta ikke får spilt spillene eller brukt de vanlige programmene dine, kan du ta det helt med ro.

I første omgang blir Windows 10X kun tilgjengelig på egne enheter bygget for operativsystemet. Microsoft vil heller ikke tilby Windows 10X separat, så det blir ikke slik at hvem som helst kan laste det ned og installere det.

Videoen under skal vise oppstartsanimasjonen i Windows 10X.

Først og fremst er Windows 10X ment som en konkurrent til ChromeOS og iPadOS i skole- og jobbsammenheng, før det senere blir tilgjengelig for flere typer brukere.

I lang, lang tid fremover vil Windows 10 Home/Pro og Windows 10X leve side om side.

PS. Microsoft planlegger også en storoppdatering til Windows 10, kalt Sun Valley, som etter planen lanseres senere i år. Vi kommer tilbake med gjennomgang hva som blir nytt i den oppdateringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer