Slik blir Photoshop CS

Den nye versjonen av Photoshop heter ikke 8.0, men CS - og er en del av den mye omtalte Creative Suite-pakken. Vi tar en titt på nyhetene i den nye versjonen av dette velkjente bildebehandlingsprogrammet.

Publisert
Sist oppdatert

Slik blir Photoshop CS

  1. Photoshop CS fotoalbum


Adobe oppdaterer jevnlig samtlige av sine programmer, men høstens oppgradering er mer omfattende enn noensinne. For første gang er nemlig alle de viktigste produktivitetprogrammene til Adobe samlet i én pakke, som kalles Creative Suite. Pakken inkluderer altså Photoshop, InDesign, Illustrator, GoLive og Acrobat. Samtidig forkastes versjonsnummere, og alle programmene får bare tilnavnet CS. Men det er fremdeles fullt mulig å kjøpe programmer hver for seg, om du skulle ha behov for kun ett av dem.

Ikke overraskende har Photoshop CS en lang rekke nye funksjoner, selv om de færreste av dem er lett synlige når du åpner programmet. Det ser mer eller mindre identisk ut som forrige utgave, så ikke forvent deg noen dramatiske overraskelser hva grensesnitt angår.

Lettere å finne bilder

Slik blir Photoshop CS

De nye funksjonene er imidlertid svært praktiske og mange av dem har vært ønsket lenge.


Vi begynner med en ny og forbedret File Browser. Denne funksjonen lar deg finne og sortere bilder på disken rask og effektivt, og nå er den enda bedre enn før. Det ligner faktisk mer på Adobes egne Photoshop Album. File Browser inneholder detaljert informasjon om alle bildene du åpner, og det er langt bedre søkemuligheter enn tidligere.

Adobe har lagt inn flere, nyttige verktøy. Det verktøyet som imponerte oss mest, har fått navnet Shadow/highlight. Det lar deg forbedre konraster på bilder som er over- eller undereksponerte. Rett og slett som å ha en digital blitz inne i Photoshop - det fungerer meget bra.

Patch-verktøyet, som ble introdusert i forrige versjon av programmet, forhåndsviser nå i sanntid omtrent hvordan bildet vil se ut etter at programmet har fikset på det. Det er også kommet verktøy som automatisk gjør fargene i bildet varmere eller kaldere, og som tilpasser fargesammensetningen av forskjellige bilder til hverandre (Color Match). Det henger også sammen med den nye muligheten til å sette sammen flere bilder til et panorama.

For fotografer

Slik blir Photoshop CS


Mange fotoentusiaser gleder seg også over støtten for RAW-formatet (som tidligere var tilgjengelig via en tilleggspakke), og ikke minst muligheten for å jobbe direkte i 16-bits modus.

Det er kommet en ny effekt, kalt Lens Blur. Dessuten er det endelig mulig å forhåndsvise effekter via et "galleri", som opprinnelig kom i Photoshop Elements. Det er på tide at denne muligheten også ble tilgjengelig i fullversjonen av programmet.

Dette er langt fra alt Adobe har klart å putte inn i den nye Photoshop. Vi ser at det nye programmet retter seg mest mot digitale fotografer. Andre brukere som betnytter seg sjeldnere av programmet vil kanskje ikke få så mye ut av nyhetene, og vil i så måte ha omtrent samme nytte av å holde seg til versjon 7. Men med RAW-støtte, mulighetene for å jobbe i 16-bit og nye verktøy, er oppgraderingen høyst anbefalt til de mer proffe brukerne - her er det mange funksjoner mange har ventet lenge på.

Programmet kommer snart i butikkene, og prisen ligger på ca. 5.700 kroner for engelsk og 8.300 kroner for norsk versjon. Oppgradering fra alle tidligere versjoner koster 1.400 kroner for engelsk og 2.100 kroner for norsk versjon.

Klikk her for flere bilder fra Photoshop CS

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer