Windows 10

Slik blir Windows 10 i høst

Microsofts høstoppdatering er sjelden kost.

Publisert

Oppdateringer til Windows har et velfortjent rykte på seg for å ta lang tid å laste ned og installere, men høstoppdateringen til Windows 10, som nå er tilgjengelig, kan være starten på en mye mer smidig opplevelse.

Dersom du oppdaterer direkte fra mai-oppdateringen, er den ikke på mer enn noen få hundre megabytes.

Så gjenstår det å se om den er stabil, da. Ettersom det ikke er snakk om en veldig omfattende oppdatering, er forhåpningene til det ganske store denne gangen.

Under kan du lese om nyhetene og hvordan du oppdaterer til Windows 10 October 2020 Update.

Windows 10 October 2020 Update kommer i høst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Windows 10 October 2020 Update kommer i høst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette er nytt

Som nevnt over, er ikke høstoppdateringen 2020 veldig innholdsrikt, noe som kan være en god strategi av Microsoft etter en spesielt kludrete våroppdatering i år.

Renere startmeny

Den største nyheten er kanskje overhalingen av startmenyen som gir den et mer stilrent design. Flisene har nå samme bakgrunnsfarge mot tidligere da uthevingsfargen var standard, i tillegg til at enkelte apper hadde egne farger. Det ble fort litt rotete.

Øverst i denne saken ser du forskjellen.

Standardapper på Oppgavelinja

Microsoft gjør også en liten endring for Oppgavelinja, med hvilke apper som vises som standard.

Setter du for eksempel opp Your Phone under oppsettet av Windows 10, vil du se Your Phone-ikonet på Oppgavelinja. Har du en Xbox Live-konto og bruker en spill-PC, legges Xbox-appen der.

Du kan selvsagt fortsatt legge til og fjerne apper som du måtte ønske.

Setter du opp PC-en som en spill-PC, legges Xbox-appen på Oppgavelinja.
Setter du opp PC-en som en spill-PC, legges Xbox-appen på Oppgavelinja. Vis mer

Nettleserfaner i Alt+Tab

Kanskje ikke den største nyheten å melde om, men nå kan du også bla mellom nettleserfaner når du bruker Alt+Tab, på samme måte som du veksler mellom apper.

Veksle mellom nettleserfaner med Alt+Tab. Du kan også deaktivere det.

Kontrollpanel

Er du en ivrig bruker av Kontrollpanel vil du kanskje legge merke til en liten endring under «System og sikkerhet». Menyen «Grunnleggende informasjon om datamaskinen» er fjernet, så i stedet åpnes «Om»-siden under «Innstillinger».

Begge sidene viser den samme informasjonen, og dette er nok et tegn på at Kontrollpanel fases mer og mer ut.

Nye Edge er innebygd

«Gamle» Edge er historie og er erstattet med en ny versjon bygget på samme motor som Google Chrome, noe som gjør den mer kompatibel med verdensveven.

Den ny versjonen ble tilgjengelig i januar, men det er først nå at den gamle versjonen byttes helt ut.

Mindre mas fra fokusassistenten

Microsofts fokusassistent er kanskje en god tanke, men innimellom er det mer mas enn nødvendig. Kjører du en video eller et spill i fullskjerm, blir du varslet om at du ikke vil se noen varsler mens du ser video eller spiller.

Lukker du fullskjerm dukker fokusassistenten opp igjen for å informere deg om hvilke varsler du gikk glipp av.

Vår erfaring er ikke akkurat positiv.

Heldigvis gjør Microsoft noe med det og alle varsler fra fokusassistent er deaktivert som standard. Dersom du ønsker kan du aktivere den igjen i innstillingene.

Automatisk bytte til nettbrettmodus

Finjustering av nettbrettmodusen var en av forbedringene i våroppdateringen til Windows 10, og nå blir den automatisk aktivert når du for eksempel napper av tastaturet på en hybrid-PC.

Tidligere ble du spurt om du ønsket å aktivere nettbrettmodus, men nå skjer det altså automatisk. Og selvsagt motsatt når du kobler til tastaturet igjen.

Dersom du likte det slik det var, kan du endre tilbake i nettbrettinnstillingene på PC-en. De finner du under Innstillinger – System – Nettbrett.

Tilgjengelig nå

Høstoppdateringen, som offisielt heter Windows 10 October 2020 Update, rulles nå ut til PC-brukere verden rundt. Som tidligere oppdateringer, vil ikke alle motta den samtidig, men Microsoft gjør den først og fremst tilgjengelig til et utvalg PC-er og nettbrett.

Dersom du ønsker å se om oppdateringen er tilgjengelig for din PC, kan du søke etter oppdateringer manuelt under Innstillinger – Oppdatering og sikkerhet – Windows Update.

Finner du ikke oppdateringen der, kan du installere den manuelt ved å laste ned Oppdateringsassistent for Windows 10, som du finner her.

Fungerer ikke det, kanskje fordi PC-en din ikke er kompatibel på nåværende tidspunkt, må du vente til den blir tilgjengelig via Windows Update.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer