Slik bruker du Spotify bedre

Du er kanskje frelst, men kan du triksene?

Publisert
Sist oppdatert

Vi har delt ut hundrevis av invitasjoner til Spotify de siste par ukene, men bestemte oss for å kutte ut etter at det kjent at alle kan få tilgang til Spotify ved å bruke et lite proxytriks.

Les mer om hvordan du får tilgang til Spotify i DinSides forum. Du kan også lese mer om tjenesten i denne artikkelen.

Oppdatert: Mange brukere har rapportert om stadig flere proxyhull tettes, og derfor har vi bestemt oss for å slå litt på stortromma. Senere i dag deler vi ut 500 invitasjoner til Spotify på DinSide i form av en fredagsquiz, så følg med rundt lunsjtider.

Med Spotify har du tilgang på over 2 millioner (stadig flere) sanger - alt du trenger å gjøre er å søke, dobbeltklikke og nyte. Men - har du fått med deg alle funksjonene?

>> Slik får du mest ut av iTunes

Lag spillelister

For de som er helt grønne - du kan dra en sang, et album eller lignende over i en spilleliste. Drar du den over i "new playlist" vil du opprette en ny spilleliste, og denne kan du endre navn på ved å høyreklikke. En spilleliste vil spille fra start til slutt dersom du starter en av sangene i den, og nederst til høyre finner du knapper for å spille i tilfeldig rekkefølge og om du vil begynne på nytt når du har kommet til slutten eller ikke.

Slik bruker du Spotify bedre


Hvis du ikke har lyst til å lage en spilleliste å ta vare på, kan du også dra sanger, album etc. over i play queue i venstre kolonne, så spilles de i rekkefølgen de ble lagt til. Merk dog at denne tømmes hver gang du dobbeltklikker på en annen sang eller spilleliste.

Del med andre

Du kan sende lenker til sanger til andre Spotify-brukere du kjenner. Alt du trenger å gjøre er å høyreklikke, enten på et album, en sang, en spilleliste, en artist og så videre, velge enten copy spotify URI eller copy HTTP link.

Forskjellene er at HTTP-lenkene vil være klikkbare i de fleste nettlesere, i Twitter-klienter og så videre, slik som denne, mens spotify URI-er kan limes inn i søkefeltet i Spotify. Begge kan klikkes på i et MSN-vindu, men spotify URI-en trenger ikke å gå veien innom nettleseren først. Ja, du kan faktisk dra en sang, et album, en artist eller spilleliste rett over i en epost, et MSN-vindu eller til og med til en katalog på harddisken din for å opprette en direktelenke. På denne bloggen kan du se hvordan du kan utnytte dette litt kreativt hvis du har Mac.

Du finner også spillelister på http://spotylist.com/ der du også kan sende inn dine egne. Disse stemmes frem på samme måte som hos vår søsternettside Kudos.no. En annen ressurs i samme gate er http://www.spotifyfriends.com/.

DinSides lesere deler spillelister i forumet

Slik bruker du Spotify bedre


Lag spillelister sammen

Foruten å sende spillelister til dine venner, kan du også velge å lage en såkalt collaborative spilleliste. Dersom du høyreklikker på en spilleliste og velger collaborative playlist vises den med grønn tekst, og dersom du så sender lenka til andre, kan de også bidra til spillelista. Som eier kan du fjerne sanger som er lagt til. Hva med å få dine gamle studiekompiser til å lage en "best of"-liste fra studietida?

>> del.icio.us - bokmerker på nett

Kjøp sangen

Ved å høyreklikke kan du velge buy from->iTunes, og så blir du tatt rett til sangen i iTunes Music Store. Du spør deg kanskje hvorfor du skulle ville gjøre dette, siden all musikken på Spotify kan høres gratis? Vi gir deg ett stikkord: iPod. Vi gir deg tre til: hyttetur uten nettilgang.

Finn lignende artister

Hvis du klikker på et artistnavn kommer du inn på artistens egen "side". Øverst til høyre får du servert fem artister som ligner, og vår erfaring er at dette utvalget ofte treffer veldig godt.

Slik bruker du Spotify bedre


Du kan også velge flippen "artist radio" for å se flere artister som ligner, og der kan du også starte en slags radiokanal der det spilles musikk av artisten og de som ligner. Det finnes også et radiovalg i venstre meny der du blant annet kan snevre inn via årstall og kategorier, men det fungerer ikke så bra ennå (husk at tjenesten er i beta, så dette blir sikkert bedre).

Hva spilte du nå?

Kanskje er du på fest der ingen husker navnet på låta som akkurat ble spilt? Trykk på play queue i venstre kolonne og deretter flippen history, så får du listet ut alt du har hørt på. Kjekt for å finne tilbake.

Slik bruker du Spotify bedre


Bli flinkere til å søke

Søket i Spotify er faktisk ganske omfattende og har mye til felles med Google. Du kan bruke prefiksene title:, album:, artist:, year: og genre:, og du kan også bruke minustegnet for å eksludere.

Eksempel:
Alle Madonna-sanger etter 1990: artist:madonna year:1990-2008
...men ikke fra perioden 1998-2002: artist:madonna year:1990-2008 -year:1998-2002 (returnerer ikke Ray of Light-sangene, for eksempel, som kom i 1998)
Bare klassisk: genre:classic

... og så videre.

Scrobble fra Spotify

Senest i går ble last.fm integrert med spotify. Alt du trenger å gjøre er å åpne preferences-menyen og taste inn brukernavn og passord, så logges alt du hører på til last.fm-profilen din. Hvis du ikke vet hva last.fm er, kan du lese om det i vår artikkel om Last.fm, som for øvrig var en av de 25 beste nettjenestene vi summerte opp tidligere i år.

Har du noen ekstra triks må du gjerne la høre fra deg under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer