Slik bytter du trådløs ruter

Med enkle grep fikk vi endelig hastigheten vi var lovet fra Get.

HØYT OG FRITT: En ny trådløs ruter med fire til seks eksterne antenner, plassert høyt og fritt i boligen, sørger for best mulig dekning og hastighet i hele boligen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
HØYT OG FRITT: En ny trådløs ruter med fire til seks eksterne antenner, plassert høyt og fritt i boligen, sørger for best mulig dekning og hastighet i hele boligen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med hastighet og trådløsdekning på utstyret du fikk levert fra internettleverandøren din? Da er du ikke alene. Spørsmål og klager vedrørende dette, er noe vi i Dinsides dataredaksjon får svært ofte.

Heldigvis er det som regel temmelig enkelt å gjøre noe med problemene selv, noe vi forteller deg mer om i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Så enkelt deler du filer i nettet ditt

Vårt case

En enebolig på Jessheim har fått installert fiberbredbånd fra Get, med hastighet 75/75 Mbit. Eieren klager over at nedlastingshastigheten nesten alltid ligger langt under dette, gjerne mellom 30 og 40 Mbit.

Det viser seg at den kombinerte fiberboksen og trådløse ruteren er plassert bak et vitrineskap. Dette er naturligvis bra for estetikken, men et typisk dårlig valg når hastighet og rekkevidde er viktigere. Det optimale hadde vært at boksen var plassert høyt og fritt, noe du kan lese mer om i denne artikkelen.

LANGT FRA OPTIMALT: Her har montøren plassert den kombinerte fiberboksen og trådløsruteren fra Get bak et vitrineskap. I de fleste tilfellene betyr dette både redusert hastighet og rekkevidde. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LANGT FRA OPTIMALT: Her har montøren plassert den kombinerte fiberboksen og trådløsruteren fra Get bak et vitrineskap. I de fleste tilfellene betyr dette både redusert hastighet og rekkevidde. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Som i så mange andre tilfeller er ikke bare bare å flytte på boksen, da installatøren har benyttet strips og korte kabler. I slike tilfeller kan den enkleste løsningen å koble på en ny, trådløs ruter til det eksisterende utstyret, og plassere denne høyt og fritt.

Er du opptatt av best mulig dekning, bør du i tillegg velge en moderne AC-ruter med 4-6 antenner. De koster gjerne 1.500 til 2.500 kroner, men sørger samtidig for optimal rekkevidde og hastighet for mange tilkoblede enheter samtidig.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig trådløs ruter

Slik gjorde vi det

#1: Først sjekket vi hastigheten rundt omkring i det 140 kvadrameter store rekkehuset ved hjelp av en iPhone 6S. Som du ser under, lå hastigheten godt under det huseieren betaler for:

IKKE BRA: Nedlastingshastigheten var vesentlig dårligere enn opplastingshastigheten i hele boligen.
IKKE BRA: Nedlastingshastigheten var vesentlig dårligere enn opplastingshastigheten i hele boligen. Vis mer

Tilnærmet full hastighet fikk vi først da vi stod rett ved siden av vitrineskapet:

Slik bytter du trådløs ruter

#2: Deretter logget vi oss på fiberboksen og deaktiverte det trådløse nettet. Dette steget er ikke helt påtvunget, men det anbefales for å unngå at signalene fra den nye trådløse ruteren potensielt kan komme i konflikt med den gamle i fiberboksen. Hvis boksen fra internettleverandøren din kan settes i såkalt "Bridge mode", bør du gjøre det. Da fungerer boksen kun som en forbindelse fra nettet og fram til den nye ruteren din. Se i brukerveiledningen som fulgte med boksen for hvordan dette eventuelt kan gjøres.

FJERN: Deaktiver det trådløse nettet på det eksisterende utstyret, for å unngå forstyrrelser.
FJERN: Deaktiver det trådløse nettet på det eksisterende utstyret, for å unngå forstyrrelser. Vis mer

I vårt Get-tilfelle måtte vi være tilkoblet nettet med en PC og taste inn adressen 192.168.1.100 i nettleseren, og logge inn med brukernavnet root og passordet admin.

#3: Nå koblet vi den nye ruteren til fiberboksen som beskrevet i bildene under. Den nye ruteren var denne gangen en TP-Link Archer C3200.

NY RUTER: Koble nettverkskabelen til porten merket WAN/Internett... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
NY RUTER: Koble nettverkskabelen til porten merket WAN/Internett... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
... og den andre enden til en ledig LAN-port på boksen som kom fra internettleverandøren din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
... og den andre enden til en ledig LAN-port på boksen som kom fra internettleverandøren din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
#4: Deretter var det bare å vente på at alle lysene ble blå, som på denne ruteren indikerer at både internettilgang og trådløst nett er oppe å stå. Vi plasserte deretter ruteren på toppen av vitrineskapet.

TAR LITT TID: Den nye ruteren brukte et par minutter før den fikk internettilgang. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TAR LITT TID: Den nye ruteren brukte et par minutter før den fikk internettilgang. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Full hastighet i hele huset

Etter å ha koblet mobilen til det nye, trådløse nettet, tok vi en kontrollrunde i huset. Som du ser er både ned- og opplastingshastigheten helt i tråd med hva kunden var lovet av Get:

SÅNN JA!: Etter oppgraderingen fikk vi hastigheten vi skulle ha over hele boligen.
SÅNN JA!: Etter oppgraderingen fikk vi hastigheten vi skulle ha over hele boligen. Vis mer

Kan være flere årsaker

Husk at det kan være mange årsaker til dårlig hastighet på det trådløse nettet. Bruker du gammelt utstyr (PC-er og mobiler), er faren stor for at aldri vil oppnå særlig høye trådløshastigheter, uansett hvor moderne ruter du har. For hjelp og råd til hvordan du kan få mest mulig ut av trådløsnettet ditt, bør du lese denne artikkelen.

Her finner du alle testene våre av trådløse rutere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer