Slik er Android TV

Vi har fått låne utviklerversjonen.

BAKSIDEN: Baksiden på Googles første Android TV-boks er så stilig at det frister å plassere den opp-ned. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BAKSIDEN: Baksiden på Googles første Android TV-boks er så stilig at det frister å plassere den opp-ned. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Googles utviklerkonferanse, Google I/O, viste selskapet flere nyheter; blant annet den nye Android-versjonen, Android L og Android TV; en TV-plattform som kan kjøres enten direkte i en TV eller via en boks ved siden av, på samme måte som Apple TV.

Vi har fått låne det første eksemplaret av Googles ADT-1; Googles Android TV-modell myntet på utviklere. Den er på ingen måte i salg, men ble gitt til enkelte utviklere som deltok på Googles I/O-konferanse.

Liten og nett

Den lille Google-boksen måler 10x10 centimeter i fotavtrykk og er 2 centimeter høy totalt. På undersiden stikker det ut fire «pyramider» som fungerer som ben, og der finner du også et LED-lys som indikerer at enheten er slått på.

MED OG UTEN TRÅD: Den første Android TV-boksen kan brukes både med kablet nettverk og over wifi.
MED OG UTEN TRÅD: Den første Android TV-boksen kan brukes både med kablet nettverk og over wifi. Vis mer


ADT-1 har fire porter på baksiden; en til strøm, en til kablet nettverk (trådløst nettverk støttes også), en USB-port (for tilkobling av utviklerkabel eller tredjepartsutstyr, som et tastatur), samt en HDMI-utgang som plugges i TV.

Med i esken følger dessuten en håndkontroll som kan brukes for å styre enheten. Det kan du også gjøre via en fjernkontroll-app som finnes i Google Play-butikken.

KAN SPILLE: Android TV er også ment som en spillplattform, der du kan spille med en vanlig håndkontroll.
KAN SPILLE: Android TV er også ment som en spillplattform, der du kan spille med en vanlig håndkontroll. Vis mer


Bruker Google-kontoen

Når man så parer håndkontrollen og ADT-1, tas man gjennom et raskt oppsett av trådløst nettverk og språk. Deretter logger man på med Google-kontoen, og så er man klar til dyst.

Foreløpig er selvsagt utvalget av apper og spill ganske begrenset. Du kan se filmer fra YouTube eller leie film via Google Play-butikken.

Android TV støtter også stemmesøk, som kan gjøres via fjernkontroll-appen. Der kan du for eksempel lese inn navnet på en skuespiller for å få opp filmene vedkommende har spilt i, eller be om Oscar-vinnerne fra 1998.

STEMMESØK: Her spurte vi etter filmer med Morgan Freeman og kan så se trailere eller leie filmer direkte.
STEMMESØK: Her spurte vi etter filmer med Morgan Freeman og kan så se trailere eller leie filmer direkte. Vis mer


Også til spill

Det er selvsagt ikke uten grunn at det følger med en håndkontroll i esken. I motsetning til Apple TV, som har et begrenset utvalg av apper som Apple selv dikterer, er det fritt frem for utviklere å lage apper tilpasset Android TV; derunder også spill.

En god håndfull spill er allerede tilgjengelig («Badlands», «The Cave» med flere), og det er også mulig å se sin Google-spilleprofil og se hva Google+-kontakter spiller. Android TV-boksen støtter inntil fire samtidige spillere.

SPILL: I tillegg til å spille spill på Android TV, kan du også se progresjonen i andre spill du spiller, hva venner spiller etc.
SPILL: I tillegg til å spille spill på Android TV, kan du også se progresjonen i andre spill du spiller, hva venner spiller etc. Vis mer


Dessverre fikk vi ikke Netflix til å fungere på vår enhet (muligens skulle vi ha takket nei til å dele plasseringen vår), men grensesnittet ser ut til å minne om PS3-versjonen og fremstår i våre øyne langt bedre enn den enkle utgaven på Apple TV.

NETFLIX: Netflix har allerede en beta-app ute til Android TV. Dessverre fikk vi den ikke til å fungere, men slik skal det se ut.
NETFLIX: Netflix har allerede en beta-app ute til Android TV. Dessverre fikk vi den ikke til å fungere, men slik skal det se ut. Vis mer


Fungerer som Chromecast

Android TV-enheter fungerer også som Chromecast-mottakere slik at du kan sende innhold direkte fra en mobiltelefon, nettbrett eller fra Chrome-nettleseren, på samme måte som Apples Airplay-teknologi.

Foreløpig støttes Netflix, YouTube, bilder og Google Play-filmer på utviklerenheten, mens det snart kommer mulighet for å sende hele skjermbildet, samt musikk.

Når kommer den?

Googles Android TV-konsept er ikke tenkt slik at Google skal lage enhetene som selges. Dette er snarere et operativsystem andre står fritt til å implementere; enten direkte i TV-en eller via bokser du kobler til. Blant partnere er både Sony og Philips nevnt, så det er ikke usannsynlig at Android TV da følger med i 2015-modeller derfra.

Blant annet har Razer også annonsert at de jobber med en boks som lanseres til høsten, og vi lar oss ikke overraske om det kommer et lite inntog av disse når de mørke kveldene er tilbake.

Vi går med andre ord en spennende høst i møte på TV-fronten. Ryktene om at Apple har tenkt til å gjøre noen større grep med Apple TV har versert lenge, og kanskje er det derfor bare noen måneder igjen før gigantene har funnet nok en slagmark: Den som henger på veggen i stua di.

Takk til +Hans Petter Eide for lånet av ADT-1!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer