Slik er Get trådløst bredbånd

Definitivt et godt alternativ for deg som til nå har vært nødt å ta til takke med ADSL.

EKSTERN ANTENNE: Både Telenor og Get tilbyr trådløse hjemmebredbåndsløsninger der du får en antenne på veggen for bedre signalmottak. Foto: Pål Joakim Pollen
EKSTERN ANTENNE: Både Telenor og Get tilbyr trådløse hjemmebredbåndsløsninger der du får en antenne på veggen for bedre signalmottak. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle har tilgang til fiberlinje på flere hundre megabit rett inn i veggen. Selv er jeg blant dem, der vi bor på en gård nesten på grensa mellom Moss og Råde i Viken – eller i Rygge, Østfold som vi sa før i tida.

Det er ikke mer enn en kilometer bort til de som har fiber, men da jeg dro på sjarmoffensiven og håpefullt ringte fiberselskapet om ikke vi kunne få også, fikk jeg et kort og konsist "Nei".

Frem til nå har derfor bredbåndsmulighetene her på gården vært begrenset. Tidligere hadde vi ADSL fra Telenor, med 20 Mbps hastighet ned og bare én opp. I en husstand med seks personer er ikke det allverden på fredagskvelden, når opptil flere ser på Netflix og YouTube, noen chatter med venner på FaceTime og andre gjerne skulle ha spilt Fortnite, men må vente på at en stor oppdatering skal lastes ned. Da blir Netflix fort Minecraft-Netflix.

For ikke å snakke om når far har laget en video til en artikkel og skal laste opp 3-400 megabyte, som med én megabit opplastingshastighet tar bortimot en time.

Men ADSL er på vei ut. Innen utgangen av 2022 skal Telenor legge ned kobbernettet, og derfor må DSL-kunder innen den tid se seg om etter andre løsninger. Ja, skulle det skje et brudd på linja, er det ikke sikkert at den blir reparert neste gang. Hos oss skjedde det to ganger i fjor.

Bredbånd via 4G

Flere operatører har lenge tilbudt mobilt bredbånd via 4G-nettet, altså der du mot en fast månedsavgift får en god porsjon mobildata. Typisk må du her ut med over 500 kroner måneden for en kvote på 100 gigabyte, der du eventuelt kan kjøpe tilleggsspakker om du går over.

Både Telia, Talkmore og Ice tar over 500 kroner måneden for 100 gigabyte med mobilt bredbånd. Montasje: Pål Joakim Pollen
Både Telia, Talkmore og Ice tar over 500 kroner måneden for 100 gigabyte med mobilt bredbånd. Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og det blir fort dyrt. Erfaringsmessig er ikke 100 gigabyte allverden med data i løpet av en måned – seinest i forrige uke lastet jeg ned et spill på PlayStation 4 som tok 93 gigabyte, for å si det sånn. Netflix bruker to gigabyte i timen om du bruker HD-oppløsning, og hele sju gigabyte per time om du strømmer i 4K, for eksempel.

Nå har imidlertid både Telenor og Telia (via Get) kommet på banen med en ny bredbåndsløsning via 4G, som de kaller henholdsvis hjemmebredbånd over mobil (Telenor) og trådløst bredbånd (Get/Telia).

Her er kvotene mye større enn hva vi er vant med fra mobilt bredbånd, men så er heller ikke disse løsningene mobile. Du kan altså ikke ta med deg ruteren på hytta når du skal dit – abonnementet er låst til din geografiske plassering.

Ulike tilbud

De to operatørene har litt ulike tilbud, både farts- og prismessig:

Telenor Get/Telia
10 Mbps599 kr
25 Mbps599 kr
30 Mbps699 kr
50 Mbps699 kr
60 Mbps799 kr
75 Mbps999 kr
Kvote1000 GB2000 GB
Ruter/installasjon1 999 kr699 kr
BindingstidIngen12 mnd

Som du ser tilbyr Get høyere hastigheter der prisen er lik, mens de to høyeste hastighetene på 60 og 75 Mbps har samme pris per Mbps.

Kvoten hos Get er den dobbelte av det Telenor tilbyr, men de fleste vil nok sjelden oppleve 1000 GB som en begrensning uansett. I vår husstand (seks personer) har vi brukt 850 gigabyte den siste måneden (324 GB bare på TV-en i stua og 201 GB på PlayStation 4), men da har halve måneden vært coronatid med barn som har vært hjemme også på dagtid, og far har hatt hjemmekontor hele perioden.

Går man over kvota hos Telenor, blir linja strupet til 5 Mbps resten av måneden, men i disse corona-tider har selskapet midlertidig doblet kvoten.

Installasjonskostnaden er også nesten tre ganger så høy hos Telenor, men til gjengjeld har ikke abonnementet der noen bindingstid. Hos begge inkluderer installasjonen at noen kommer hjem til deg og monterer en utendørs antenne på veggen, vendt mot nærmeste basestasjon, for å få bedre signaler enn ruteren alene klarer innendørs. Minst tre ganger så bra, ifølge Gets markedsføring.

Gets ruter støtter for øvrig WiFi 6 (802.11ax), mens Telenors variant har WiFi 5 (802.11ac).

Delt ressurs

Hvor høy hastighet operatørene kan tilby deg, avhenger selvsagt av hvor god dekningen er der du bor. 4G-nettet er dessuten en delt ressurs, så hastigheten vil også kunne variere ut fra hvor mange andre som er koblet på i samme område.

For min del kunne Telenor tilby 10 eller 30 Mbps på hjemadressen, mens Get kunne tilby 50 Mbps. Det kan selvsagt godt være vice versa andre steder.

Gets ruter er forholdsvis slank og støtter den nyeste standarden, WiFi 6. Foto: Pål Joakim Pollen
Gets ruter er forholdsvis slank og støtter den nyeste standarden, WiFi 6. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Merk også at ikke alle kan få disse abonnementene. For Telenors del tilbys det først og fremst der det ikke er fibermuligheter, og også Get poengterer at de ikke kan tilby for mange abonnementer i samme område.

Hos Get bestiller man ikke produktet direkte, men melder sin interesse, hvorpå man blir kontaktet i løpet av et par uker med svar på forespørselen. En bekjent som bor et par kilometer unna fikk nylig beskjed om at han ikke kunne få trådløst bredbånd fra Get, så her kan det være lurt å være tidlig ute.

Fungerer bra

Selv har jeg hatt 50 Mbps-abonnementet fra Get i en måned nå, og for min del er det alt i alt en klar forbedring fra ADSL-abonnementet jeg hadde før. Særlig merkes at ut-hastigheten har blitt femtidoblet – endelig slipper jeg å nedskalere alle bilder før jeg laster dem opp. Livet på hjemmekontoret har blitt vesentlig bedre.

Installasjonen gikk greit for seg, der to montører kom til avtalt tid og satte opp mottakerantennen på veggen ute, drillet hull i veggen basert på hvor jeg ville ha ruteren, koblet opp og testet hastigheten før de dro. Det hele var gjort på en liten time.

Jeg har koblet mesh-løsningen Google WiFi til Get-ruteren og fra Google Wifi-appen har jeg jevnt og trutt målt netthastigheten den siste måneden, men verdt å merke seg er at jeg som regel måler høyere hastighet om jeg måler direkte fra mobilen. Akkurat nå fikk jeg for eksempel 36 Mbps via Google WiFi-appen og 48 når jeg besøkte fast.com på telefonen rett etterpå, så den reelle farten virker å være høyere enn det Google WiFi-appen rapporterer.

Oppdatert 6. august: Avsnittet over er redigert, der informasjon om bromodus er fjernet. Selv om det er et valg i Gets ruteroppsett, skal det ikke være støttet, får vi vite av en leser som har vært i kontakt med Get.

Uansett - her er et skjermbilde av en rekke målinger:

Slik er Get trådløst bredbånd

Som du ser ligger det jevnt og trutt på 30-40 Mbps, men der Google WiFi-appen altså virker å underrapportere hastigheten. Her er en måling jeg nettopp foretok:

Slik er Get trådløst bredbånd

Men hva skjedde 19. mai? Da måtte jeg ta en telefon til Gets kundeservice, for nettet var helt dødt. Jeg hadde prøvd å ta en omstart av ruteren, men uten hell.

Gets kundeservice kunne ikke finne noe feil på sin side, men spurte om jeg hadde prøvd å starte om den lille svarte boksen også. Den hadde jeg ikke en gang lagt merke til, men det er altså en liten dings som forener kabelen fra utendørs-antennen med den som går til ruteren, og etter å ha slått den av og på også, fungerte det brillefint igjen.

Nettet har også hikket ved et par-tre andre anledninger den siste måneden, men alt blir løst med en omstart av ruter og den lille svarte boksen.

For den som spiller, kan jeg rapportere om at pingtiden stort sett ligger på rundt 30 millisekunder. Det holder fint for meg til en runde Warzone i ny og ne, i hvert fall.

Et godt alternativ

Alt i alt synes Gets trådløse hjemmebredbånd (og sikkert Telenors variant også) ut til å være et meget godt alternativ for deg som har ADSL fra før. De høye kvotene gjør at de færreste trenger å beherske seg med tanke på bruken, og vår erfaring er at den lovede hastigheten leveres jevnt over.

For 50/50 betaler jeg omtrent like mye som jeg tidligere gjorde for 20/1 (inkludert leie av kobbertråder). Prisen synes å være noe høy for de laveste hastighetene - hadde inngangsprisen vært lavere, tror jeg dette hadde vært mer aktuelt å ha på hytta for mange også.

Du finner mer informasjon om Telenors og Gets trådløse bredbåndstilbud bak lenkene du nettopp passerte.

Så blir det selvsagt spennende å se hva slags abonnementer som kan tilbys når 5G-nettet rulles ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer