Slik er Google Play Musikk full tilgang

Vi prøvekjører Googles Spotify-konkurrent.

FULL TILGANG: Googles Spotify-konkurrent kan prøves gratis i én måned og gir tilgang på millioner av sanger. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FULL TILGANG: Googles Spotify-konkurrent kan prøves gratis i én måned og gir tilgang på millioner av sanger. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens det digitale salget av musikk er synkende, opplever strømmetjenestene stor vekst. Her til lands er det Spotify og Wimp som er de mest utbredte, men både Microsoft og Sony har sine egne lignende tjenester i tillegg til at aktører som Rdio og Beat også kjemper i det norske markedet.

TEST: Musikkstrømming på mobil

Forrige uke ble Googles tjenester for musikk og film lansert i Norge, og med det også «Full tilgang»-tjenesten deres; en strømmetjeneste som i stor grad fungerer på samme måte som Spotify, Wimp og de andre.

Google tilbyr alle å prøve ut tjenesten gratis i én måned, hvorpå man deretter betaler 79 kroner pr måned; altså 20 kroner billigere enn Spotify og Wimp.

Tjenesten kan brukes både på PC/Mac (via nettleseren) og på Android og iOS-enheter. Google har, som med mange andre av sine tjenester, ikke en egen app for Windows Phone.

Last opp egen musikk

Et punkt som skiller Googles musikktjeneste fra de andre, er muligheten for å laste opp inntil 20.000 sanger til nettskyen.

Dermed kan du også bake inn din egen MP3-samling, dersom du har musikk som ikke finnes på Googles musikktjeneste.

Med Google Play Musikk kan du laste opp din egen MP3-samling som da blir tilgjengelig via nettskyen. Programmet kan også overvåke mapper på PC-en og automatisk laste opp ny musikk.
Med Google Play Musikk kan du laste opp din egen MP3-samling som da blir tilgjengelig via nettskyen. Programmet kan også overvåke mapper på PC-en og automatisk laste opp ny musikk. Vis mer


Programmet som laster opp musikken er dessuten smart nok til å sjekke hvorvidt sangene finnes i tjenesten fra før, slik at du slipper å laste opp musikk du allerede har tilgang til. Import støttes både direkte fra filsystemet, iTunes eller Windows Media Player. Om du vil, kan også ny lokal musikk automatisk lastes opp.

(Spotify har riktignok mulighet til å importere lokale filer på desktop-versjonen og synkronisere dem i spillelister til andre enheter når de befinner seg i samme trådløse nett, men lagrer ikke sangene i nettskyen på samme måte.)

Les også: Slik søker du smartere i Spotify

Muligheten for å laste opp inntil 20.000 sanger er for øvrig også tilgjengelig i standardutgaven av Google Musikk, som er gratis uten da å inkludere tilgang til musikkbiblioteket med millioner av sanger.

Oppdatert: Senere samme dag som denne artikkelen ble publisert, ble det også mulig å dra og slippe sanger direkte via webgrensesnittet. Funksjonen må aktiveres på labs-siden.

Det er kanskje å henge seg opp i detaljer, men vi fant det litt pussig at det første skjermbildet som kommer opp når du tar tjenesten i bruk er «Lytt nå»-siden, der alt du finner er en tilfeldig radiokanal.

Dette er det første bildet som dukker opp når du tar tjenesten i bruk. Et trykk på «utforsk» gir imidlertid litt mer kjøtt på beinet.
Dette er det første bildet som dukker opp når du tar tjenesten i bruk. Et trykk på «utforsk» gir imidlertid litt mer kjøtt på beinet. Vis mer


Mer moro blir det når du trykker på «Utforsk» i venstre marg der du blir presentert med nyheter, listetopper og utvalgte spillelister.

Som med Wimp finnes det en redaksjon som setter sammen spillelister, selv om dette er svært begrenset i forhold til Wimp.

Bibliotek og spillelister

Mange har kritisert Spotify for ikke å ha støtte for et bibliotek, men at du må putte musikken du liker å høre på i spillelister, som lett blir uoversiktlig dersom du har én spilleliste per album.

Googles tilnærming gir deg muligheten til å lage spillelister på vanlig måte, men også å legge til sanger og album i «mitt bibliotek» uten at det trenger å være knyttet til en gitt spilleliste.

I tillegg kan du gi tommel opp til enkeltsanger, som da også blir samlet i en egen automatisk spilleliste. Det gir vi absolutt den andre tommelen opp for.

Du kan legge til sanger og album i ditt eget bibliotek uten at de trenger å være lagt inn i en spesiell spilleliste.
Du kan legge til sanger og album i ditt eget bibliotek uten at de trenger å være lagt inn i en spesiell spilleliste. Vis mer


Alle spillelister og sanger/album i biblioteket kan gjøres tilgjengelig i frakoblet modus; altså der du kan laste ned musikken og høre på den uten å være koblet til internett.

Den biten har imidlertid et par svakheter:

For det første er det kun mulig på mobil/nettbrett-appene og ikke på PC-en (ingen egen app, kun via nettleseren), og det er heller ikke mulig å gjøre andres delte spillelister som man abonnerer på tilgjengelig i frakoblet modus; en begrensning vi finner svært snodig. Man kan riktignok kjøpe sanger til 12 kroner stykket på PC-en, men …

Google-tjenesten har også en radiofunksjon, der du enten kan ta utgangspunkt i en artist/sang og få servert musikk som ligner, velge en musikksjanger eller starte en «Jeg prøver lykken»-radio som da skal gi deg musikk som i stor grad skal samsvare med det du hører på til vanlig.

Bruker du Google+, dukker all musikk fra dine kretser opp i «delt med meg»-skjermbildet.
Bruker du Google+, dukker all musikk fra dine kretser opp i «delt med meg»-skjermbildet. Vis mer


Integrasjon med Google+

Bruker du Google+, finnes det også musikktips under «delt med meg», der tjenesten fanger opp musikk som er delt fra brukere i kretsene dine.

Fra PC- og Android-utgavene er det også lett å dele musikken med andre (PC: egen «del på Google+»-knapp samt mulighet til å kopiere lenke, Android: vanlig delingsmeny), men iOS-appen har ingen mulighet til å dele sanger direkte. En fordel er imidlertid støtte for AirPlay. Android-utgaven har på sin side støtte for å sende musikk til Chromecast.

Elefanten i rommet heter selvsagt Facebook, og selv om Google har et konkurrerende sosialt nettverk, antar vi at de fleste nok heller ville hatt mulighet til å dele musikk med Facebook-vennene sine.

Utvalget

Google Play Musikk tilbyr så vidt vi kan forstå cirka 20 millioner sanger. Her finner du også Pink Floyd, som lenge var savnet av mange på Spotify, men som nå er tilgjengelig hos også hos Wimp og Spotify.

Metallica, som ble tilgjengelig i Spotify i fjor (og lenge har vært tilgjengelig på Wimp) glimrer imidlertid med sitt fravær, med unntak av en håndfull sanger.

Ellers ser det ikke ut til at tjenesten står tilbake for noen av konkurrentene med tanke på musikkutvalg.

Vi har søkt etter en rekke artister, både norske og internasjonale, og finner det vi leter etter, enten det dreier seg om Alf Prøysen eller de 87 utgivelsene til DJ Tiësto som er å finne i Googles musikktjeneste.

Og som presisert tidligere – det er også mulig å laste opp sin egen musikk for å gjøre samlingen komplett.

Noe merkelig er det at Google, som tross alt er verdens mest brukte søkemotor, enkelte ganger ikke gir de beste søkeresultatene:

Et søk etter Faithless gir mange treff, men vi finner det noe pussig at gruppa Faithless ikke er å finne i den øverste linja.
Et søk etter Faithless gir mange treff, men vi finner det noe pussig at gruppa Faithless ikke er å finne i den øverste linja. Vis mer


Hvordan høres det?

Når det gjelder kvaliteten på avspillingene er dette noe Google forandrer dynamisk i forhold til netthastigheten der du sitter.

På mobilversjonene kan du velge hva slags avspillingskvalitet du ønsker, der 320kbps er høyeste bitrate.

Altså vil du neppe merke noen forskjell i forhold til Spotify – vi merket i hvert fall ikke noe spesielt side om side med Spotify på et knippe sanger, foruten at lydnivået på Google-tjenesten virket å være hakket høyere.

Som med de andre tjenestene tillater Google kun at én enhet spiller av gangen. Vi startet friskt med tre samtidige avspillinger på iOS, Android og PC, men etter et par minutter ble to av dem stanset.

Altså skjer ikke dette i sanntid slik tilfellet er hos Spotify, men en sjekk en gang i blant at det kun er én enhet som spiller. Hører du på offline-musikk uten nettilgang vil du selvsagt kunne lytte uansett om det spilles fra en av dine andre enheter.

Ellers har vi de siste ukene lært å sette pris på Spotifys connect-funksjon, der du kan styre avspillingen fra en annen enhet. Den slags funksjonalitet er imidlertid ikke på plass i Googles variant.


Konklusjon

Det største esset Google har i ermet når det gjelder full tilgang-tjenesten er muligheten til å laste opp din egen musikksamling, slik at du kan komplettere med musikk du ikke finner i Googles tjeneste fra før.

Vi setter også pris på muligheten til å legge til utgivelser i et eget bibliotek, uten at musikken nødvendigvis trenger å ligge i spillelister.

Når det er sagt, er det også enkelte ting vi savner.

Desktop-utgaven har ikke mulighet for å lagre musikk som kan lyttes til når man ikke har nettilgang, iOS-appen har ingen delingsmulighet og delte spillelister du abonnerer på kan ikke lagres for frakoblet bruk.

Selv om tjenesten har noen redaksjonelle spillelister er det foreløpig langt bak kvaliteten på det redaksjonelle innholdet i Wimp, mens Spotify på sin side har styrker både med tanke på tredjepartsapper, Spotify Connect og andre finesser.

Vil du prøve Googles musikktjeneste kan du klikke deg videre til denne siden, eller laste ned en av appene:

Google Play Musikk (Android)
Google Play Music (iOS)

Tjenesten er gratis å prøve i én måned, og koster deretter 79 kroner måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer