Slik er HD-lyden i hifi-tempelet

Dinside ble invitert til test.

HIFI-GURUEN: Geir Tømmervik (58) har solgt stereoutstyr i den øvre kvalitetsklassen i 40 år. Han ville gjerne demonstrere for oss at det faktisk er forskjell på HD-lyd og  vanlig lyd. Foto: TORE NESET
HIFI-GURUEN: Geir Tømmervik (58) har solgt stereoutstyr i den øvre kvalitetsklassen i 40 år. Han ville gjerne demonstrere for oss at det faktisk er forskjell på HD-lyd og vanlig lyd. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev vi om såkalt HD-lyd, altså lyd som teoretisk er bedre enn CD.

Mange store aktører bruker nå dette begrepet i markedsføringen av både mobiltelefoner og ymse former for bærbart og stasjonært lydutstyr.

Samtidig kunne ørelege Lommelegens øre-nese-halsspesialist Mads H. S. Moxness bekrefte at det faktisk ikke er mulig å høre de frekvensene HD-selgerne snakker om.

- Blir faktisk litt dårligere lyd

Også uavhengige blindtester bekrefter dette. Ja, noen går til og med så langt som at HD gjør lyden verre.

- 192kHz digitale musikkfiler har ingen fordeler. De er ikke helt nøytrale heller. I praksis er lydkvaliteten litt dårligere, konkluderer xiph.org.

Livlig debatt

Den kjente lydprodusenten Morten Lindberg mener derimot at HD-signaler påvirker lyden positivt også i det hørbare område, og at det er en rekke faktorer som ikke er forsket på når det gjelder menneskets evne til å oppfatte musikk.

LES OGSÅ: Betaler du for lyd du ikke hører?

Saken vakte livlig debatt, og i skrivende stund har det kommet inn rundt 200 kommentarer. Et flertall avfeier HD-lyd som tøv, mens et lite mindretall (som fordeler seg på studio- og hifi-folk) mener det er fullt mulig å høre forskjell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer