Slik er HD-lyden i hifi-tempelet

Dinside ble invitert til test.

HIFI-GURUEN: Geir Tømmervik (58) har solgt stereoutstyr i den øvre kvalitetsklassen i 40 år. Han ville gjerne demonstrere for oss at det faktisk er forskjell på HD-lyd og  vanlig lyd. Foto: TORE NESET
HIFI-GURUEN: Geir Tømmervik (58) har solgt stereoutstyr i den øvre kvalitetsklassen i 40 år. Han ville gjerne demonstrere for oss at det faktisk er forskjell på HD-lyd og vanlig lyd. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev vi om såkalt HD-lyd, altså lyd som teoretisk er bedre enn CD.

Mange store aktører bruker nå dette begrepet i markedsføringen av både mobiltelefoner og ymse former for bærbart og stasjonært lydutstyr.

Samtidig kunne ørelege Lommelegens øre-nese-halsspesialist Mads H. S. Moxness bekrefte at det faktisk ikke er mulig å høre de frekvensene HD-selgerne snakker om.

- Blir faktisk litt dårligere lyd

Også uavhengige blindtester bekrefter dette. Ja, noen går til og med så langt som at HD gjør lyden verre.

- 192kHz digitale musikkfiler har ingen fordeler. De er ikke helt nøytrale heller. I praksis er lydkvaliteten litt dårligere, konkluderer xiph.org.

Livlig debatt

Den kjente lydprodusenten Morten Lindberg mener derimot at HD-signaler påvirker lyden positivt også i det hørbare område, og at det er en rekke faktorer som ikke er forsket på når det gjelder menneskets evne til å oppfatte musikk.

LES OGSÅ: Betaler du for lyd du ikke hører?

Saken vakte livlig debatt, og i skrivende stund har det kommet inn rundt 200 kommentarer. Et flertall avfeier HD-lyd som tøv, mens et lite mindretall (som fordeler seg på studio- og hifi-folk) mener det er fullt mulig å høre forskjell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.