Slik er nye MacBook

Her er Apples designdemonstrasjon i glass og aluminium.

Publisert
Sist oppdatert

Det er sirkus og høy ryktebørs hver gang Apple lanserer nye produkter, og da de den 14. oktober slapp nye bærbare modeller var det ikke noe unntak.

Spådommene om en rimelig modell viste seg å ikke stemme, men Apples tre eksisterende produktlinjer - MacBook, MacBook Pro og MacBook Air - har alle fått en komplett overhaling både utvendig og innvendig.

For først å ta for oss den nye designen henter den elementer fra flere Apple-produkter. Formen er i stor grad den samme som på de tidligere produktlinjene, men materialet er nå aluminium (som vi tidligere fant på Pro og Air, men ikke vanlig MacBook) med sort tastatur (som på Air) og skjerm med en glassflate som går helt ut i kantene - dette kom i fjor på Apples nye iMac-er.

Tett på nye MacBook

For nå skal vi la nye Macbook Air og Pro ligge, vi har nemlig fått et eksemplar av aluminiums-MacBooken i hus, og har sett litt på fysiske kvaliteter og spesifikasjoner.

Skjermen først: denne er blank, har LED baklys og en oppløsning på 1280 x 800 piksler - helt vanlig for 13,3-tommere. På toppen av skjermen er det et innebygd VGA-webkamera og en sensor som gjør at lysstyrken justeres etter hvor mørkt eller lyst det er i rommet.

Slik er nye MacBookSelve produksjonsprosessen er ny. Hoveddelen av chassiset er en "unibody", det vil si skåret ut av en solid blokk aluminium. Fordelen er at kvalitet og styrke beholdes mens maskinen kan gjøres enda lettere og smalere - nye MacBook er 2,41 cm høy, veier 2,05 kilo og føles meget solid. Noen klager på utseendet har den heller ikke akkurat fått.

Slik er nye MacBookEn annen nyhet er den store pekeplata eller touchpaden av glass. Den måler hele 12,5 cm diagonalt og har ingen knapper - hele plata kan i stedet trykkes ned som en knapp. I tillegg er den såkalt "multi-touch", noe som betyr at du kan bruke bestemte bevegelser og opp til fire fingre til å gjøre forskjellige operasjoner.

Slik er nye MacBookDet optiske drevet er selvfølgelig av slot-in-typen og plassert på høyre side.

Slik er nye MacBookAlle kontakter er altså samlet til venstre. Bakerst den magnetiske strømkontakten, deretter gigabit LAN, 2 x USB, Mini DisplayPort, lyd ut og inn (analog og digital) og plass for kensingtonlås. Helt fremme en knapp du kan trykke på for å vise batteristatus ved hjelp av en rekke lys - på de gamle modellene sitter denne på undersiden.

Ellers har MacBooken både Blåtann og trådløst nettverk (802.11a/b/g/draft-n). Verd å merke seg er dessuten mangelen på FireWire - trenger du dette er du nødt til å gå for en MacBook Pro.

Slik er nye MacBookEn vippebryter på undersiden åpner et lokk som spenner over hele bredden og skjuler batteri og harddisk. For å få tilgang på minnebrikkene må du løsne ytterligere åtte skruer og ta av hele underdelen.

Langt bedre grafikk

Men det er ikke bare det ytre som er nytt på MacBook - når det gjelder innmaten er nemlig også det meste byttet ut. Prosessoren er fremdeles Core 2 Duo, men hører nå til Intels "medium-voltage" 45nm Penryn-linje med 3 MB cache og 1066 MT/s systembusshastighet. Minnet er DDR3, noe vi for første gang ser i bærbare datamaskiner.

Når det gjelder brikkesett og grafikk har vi tradisjonelt sett en av Intels integrerte løsninger i MacBookene, men denne gangen har valget falt på Nvidias GeForce 9400M, som på en måte er et kombinert brikkesett og grafikkprosessor.

Her har selvfølgelig ytelsen mye å si - Apple skryter av opp til seks ganger så god grafikkytelse som den vi finner på "gamle" MacBook.

Slik er nye MacBook


Flere konfigurasjoner

Som alltid har du flere valg hvis du skal kjøpe en MacBook, det koker selvfølgelig ned til å veie dine faktiske behov mot tykkelsen på lommeboka.

Den billigeste aluminium-MacBooken koster fra elleve tusenlapper. Denne modellen har en 2,0 GHz prosessor, 2 GB RAM og 160 GB harddisk.

Går du opp 2500 spenn får du 2,4 GHz prosessor, 2 GB RAM, 250 GB harddisk og bakgrunnsbelyst tastatur.

For begge modellene kan du oppgradere fra 2 til 4 GB minne for omtrent tolv hundre kroner, og/eller en 128 GB SSD for omtrent fem tusen.

Til slutt nevner vi også at den "gamle" hvite MacBooken fremdeles er tilgjengelig og starter på 8600 kroner, men den er jo bare SÅ 2007...

Inntrykk

Apple har alltid gått sine egne og noe uransaklige eller uforståelige veier, men har som regel likevel kommet veldig bra ut av det. Hvorvidt det samme gjelder nå blir interessant å se - i en tid da alle lanserer billigere produkter går de mer eller mindre motsatt vei, forkaster FireWire (som jo faktisk er utviklet av Apple) på MacBook og kjører eksklusivt på DisplayPort.

Men når det gjelder den nye MacBook er det likevel vanskelig å ikke bli imponert. Den ser og føles nemlig minst like dyr ut som den er, og byr på en opplevelse både estetisk og bruksmessig som vi sjelden finner på en vanlig bærbar PC.

Alt i alt viser altså Apple oss med sin nye produktlinje at de stadig tør tenke nytt og annerledes for å stadig kapre markedsandeler. Og det uten å selge seg billig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer