Slik får du åpnet gamle dokumenter

Du trenger ikke ha de gamle programmene installert for å vise innholdet i filene dine.

WORD 2.0: Dette dokumentet er mer enn 20 år gammelt, men lar seg fint åpne i denne filviseren. Foto: Bjørn Eirik Loftås
WORD 2.0: Dette dokumentet er mer enn 20 år gammelt, men lar seg fint åpne i denne filviseren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du færre programmer installert på din nye PC enn du hadde på den gamle?

I så fall er du ikke alene. I dag foregår det meste på nettet, særlig gjennom nettleseren. Det er knapt et dataprogram som ikke kan erstattes av en online-tjeneste i 2018.

Historikken kan imidlertid være en liten utfordring for mange. For hva gjør du, når du plutselig får behov for å lese innholdet i gamle dokumenter og andre filer du har lagret gjennom årenes løp? Må du installere de gamle programmene igjen? Det kan du selvfølgelig gjøre - hvis du har tilgang til installasjonsfilene og hvis programmene er kompatible med Windows 10.

Hvis ikke, må du finne andre løsninger. Her er tre av de mest aktuelle:

#1: Ta i bruk en nettskytjeneste

Visste du at Dropbox, OneDrive, Google Drive og mange av de andre tjenestene som lar deg lagre brukerfilene dine i nettskyen, har innebygde filvisere for en rekke formater?

Personlig bruker vi Dropbox, og da var det ikke noe problem for oss å åpne og vise dette dokumentet fra 1995 - skrevet i Word 2.0:

Slik får du åpnet gamle dokumenter

Hvis du er usikker på hvordan du bruker slike nettskytjenester, får du en innføring her: Kom i gang med nettskyen del 1 del 2

#2: Bruk en nettjeneste til å vise innholdet

Det finnes en rekke online-tjenester som lar deg laste opp en fil gjennom nettleseren, for deretter å vise deg innholdet. Mange av tjenestene lar deg også konvertere mellom forskjellige formater.

Vi har tidligere omtalt tjenesten CloudConvert, som kan konvertere mellom 180 forskjellige formater, men sjekk også ut DocsPal. Der kan du både vise/spille av haugevis av dokument- video- bilde- og musikkformater, og konvertere dem til andre formater:

Slik får du åpnet gamle dokumenter

Ingen av de to tjenestene krever registrering.

#3: Installere en filviser lokalt

Hvis du ikke ønsker å bruker en nettjeneste, finnes det også muligheter til å vise innholdet i filer i Windows - uten å ha de tilknyttede programmene installert. File Viewer Lite er et slikt visningsprogram, og det skal kunne vise mer enn 150 forskjellige filformater:

Slik får du åpnet gamle dokumenter

Programmet er gratis, men kommer også i en Plus-versjon som koster penger. Denne kan vise flere formater, samt lar deg endre innholdet i filene.

Artikkelen ble først publisert på Dinside i desember 2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer