Trådløst bedre

Slik får du bedre WiFi i hele huset

Med litt justering kan du øke rekkevidden på det trådløse signalet, men det kan hende du bør oppgradere til mesh.

TRÅDLØST NETT: Du har mange løsninger å velge mellom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TRÅDLØST NETT: Du har mange løsninger å velge mellom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å begrense risikoen for smitte og spredning av coronaviruset, har myndighetene stengt skoler landet rundt og flere bedrifter har innført hjemmekontor for de ansatte. Det betyr at mange norske husholdninger har huset fullt hele dagen. Og flere hjemme, betyr flere på nett.

Hvis du ikke har satt opp et hjemmekontor fra før, men blir nødt til å sette opp et provisorisk et mens du jobber hjemmefra, kan det være at du plasserer deg et stykke for oppholdsrom som stua for å unngå å bli forstyrret. Det er ikke sikkert det er optimalt med tanke på dekningsområdet for ruteren din, men med noen kjekke tips kan du sørge for god internettdekning for alle i huset.

Plassering av ruter

Det første du bør tenke på, er plassering av internettruteren din. WiFi-signalene har sin begrensning, og mange vegger og etasjer mellom ruteren og deg forkorter rekkevidden ytterligere. Spesielt betong gjør det vanskelig for WiFi-signalene, og i tillegg kommer andre forstyrrende elementer som påvirker signalene og gir dårlige forhold.

Derfor bør du unngå å plassere ruteren din i umiddelbar nærhet til:

  • Annet trådløst utstyr
  • Mikrobølgeovner
  • Metallplater (f.eks. et PC-kabinett)
  • Akvarier (fordi vann stopper signalene)
Riktig plassering kan øke rekkevidden på den trådløse ruteren din betraktelig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Riktig plassering kan øke rekkevidden på den trådløse ruteren din betraktelig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Gunstige plasseringer:

  • En trådløs ruter bør plasseres høyt. Plasser den gjerne øverst i bokhyllla, oppå et skap eller tilsvarende
  • Bor du i enebolig over to plan, bør ruteren stå i øverste etasje, går den over tre plan bør den stå høyt i den midterste etasjen
  • Plasser den gjerne så sentralt som mulig i boligen, eller i nærhet til de stedene du oppholder deg
  • Antennene skal være godt skrudd til og de skal alle peke rett oppover eller litt skrånende ut til sidene

Du kan også sjekke ut denne appen som skal hjelpe deg med riktig plassering av den trådløse ruteren.

Har du en trådløs ruter som støtter sending over både 2,4- og 5 GHz-frekvensene, noe nyere rutere stort sett har, bør du koble til 2,4 GHz hvis det er stor avstand til ruteren. Årsaken er at 2,4 GHz har et svakere signal, men bedre rekkevidde, mens 5 GHz har et sterkere signal på kort avstand, men når ikke like langt.

VELG 2,4 GHZ: Sitter du et stykke fra ruteren, kan det vært lurt å koble til 2,4 GHz hvis du har en ruter som støtter det. Det vises som regel slik når du søker etter WiFi der 5 GHz-nettet er tydelig merket.
VELG 2,4 GHZ: Sitter du et stykke fra ruteren, kan det vært lurt å koble til 2,4 GHz hvis du har en ruter som støtter det. Det vises som regel slik når du søker etter WiFi der 5 GHz-nettet er tydelig merket. Vis mer

Er ruteren din gammel, kan det vært lurt å oppgradere til en ny med bedre rekkevidde.

Signalforsterker

Dersom du ikke har mulighet til å plassere den trådløse ruteren din en annen plass, kan du vurdere å kjøpe en signalforsterker. Dette er en liten enhet du setter i strømuttaket, kobler mot ruteren din og så videresender den det trådløse signalet fra ruteren. Det gjør at ruteren kan dekke større områder, men ulempen er at båndbredden kan bli halvert.

En signalforsterker kan øke rekkevidden på det trådløse nettet ditt. Foto: Brynjulf Blix
En signalforsterker kan øke rekkevidden på det trådløse nettet ditt. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Årsaken er at forsterkeren først mottar signalene, prosesserer dem for så å sende dem videre i begge retninger, som kort oppsummert skaper forsinkelse på linja.

Fordelen med signalforsterkere er at det stort sett er en rimelig løsning og du behøver ikke å bytte ut ruteren din.

Maskenett (mesh)

Det som trolig er den beste løsningen, er å gå til innkjøp av en meshløsning, maskenett på norsk. Et meshnett består av en hovedruter samt én eller to – om ikke flere, avhengig av størrelsen på boligen – noder som kobles sammen til ett nettverk.

Mesh-rutere kommer i mange fasonger. Denne fra Netgear har innebygget høyttaler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Mesh-rutere kommer i mange fasonger. Denne fra Netgear har innebygget høyttaler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Istedenfor å ha én trådløs ruter som sender og mottar trådløse signaler til enhetene du har koblet til, kan du i et mesh-nettverk ha en rekke små trådløse noder plassert på strategiske steder i huset ditt – og som sørger for at hver minste krok får dekning.

Hver node kommuniserer med alle de andre nodene som er innenfor rekkevidde, via et eget nett som er isolert fra det trådløse nettet du kobler enhetene dine til. Det er smart, fordi da slipper dingsene dine å dele båndbredde med «node-nettverket» når de er tilkoblet, og enhetene kobles automatisk til nærmeste node uten at du trenger å bytte nett manuelt.

Mesh-sett består som regel av to eller tre noder. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Mesh-sett består som regel av to eller tre noder. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når det gjelder plassering av mesh-nodene, gjelder samme prinsipp som ruteren: plasser hovedenheten helst i midt i boligen og de andre i hver etasje. Hvis boligen er på ett plan, bør du plassere dem så de dekker hele boligen. Her er det bare å prøve seg frem med nodene for å se hva som gir best dekning.

Prisen på meshløsninger varierer fra drøyt tusenlappen til et femsifret beløp, avhengig av hvor kraftige de er og hvor mange noder som er inkludert i settet. Vår erfaring er du får et godt meshsett til rundt 2000 kroner. Vi kan blant annet anbefale TP-Link Deco M4, et sett som består av tre noder og som kan skilte med god rekkevidde og stabil internetthastighet, og Netgear Orbi RBK23 med enda bedre rekkevidde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer