Slik får du hele Netflix-utvalget

14.000 titler – ikke bare de 2.000 som er tilgjengelig i Norge.

GIR DEG ALT: Smartflix sørger for å justere nettverksinnstillingene automatisk slik at du kan spille av ALT globalt innhold fra Netflix. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GIR DEG ALT: Smartflix sørger for å justere nettverksinnstillingene automatisk slik at du kan spille av ALT globalt innhold fra Netflix. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden tjenesten ble lansert i Norge høsten 2012, har svært mange nordmenn omfavnet Netflix.

Basert på Tall fra TNS Gallup i fjor, har anslagsvis en tredjedel av norske husstander tilgang til verdens mest populære strømmetjeneste for film og tv-serier.

Forleden dag gjorde Netflix sin største utrulling noensinne og er nå på plass i 190 land verden over.

LES OGSÅ: Slik prøver du alle strømmetjenestene «gratis»

Forskjellig utvalg

En ulempe med tjenester som Netflix er at ikke alt er tilgjengelig i alle land på grunn av avtaler med rettighetshavere.

Netflix har over 14.000 filmer og tv-serier i sin database totalt, men av disse er bare rundt 2.000 tilgjengelig for norske Netflix-brukere, skal vi tro tall fra Flixsearch.io; en søkemotor som lar deg søke i den globale katalogen.

VARIERER: I følge flixsearch.io er det amerikanske Netflix-utvalget nesten tre ganger så stort som det norske, men fortsatt utgjør det bare rundt 40 prosent av det totale innholdet i Netflix på global basis. Foto: flixsearch.io
VARIERER: I følge flixsearch.io er det amerikanske Netflix-utvalget nesten tre ganger så stort som det norske, men fortsatt utgjør det bare rundt 40 prosent av det totale innholdet i Netflix på global basis. Foto: flixsearch.io Vis mer


De geografiske restriksjonene er laget slik at de følger landet du befinner deg i, og ikke det du bor fast i. Drar du på ferie til USA og bruker Netflix, vil du med andre ord få det amerikanske utvalget, som ifølge samme kilde teller nesten tre ganger så mange titler. Men fortsatt bare 40 prosent av det totale utvalget.

Det vet mange også å utnytte – via VPN- og proxy-tjenester kan strømmetjenester som Netflix lures til å tro at maskinen din befinner deg i et annet land enn det du er i, slik at du dermed får andre rettigheter og utvalg.

LES OGSÅ: God nyhet til deg som bruker Netflix på mobilen

Smartflix gir deg alt

Slik får du hele Netflix-utvalget


Smartflix er et program for PC og Mac som gir deg tilgang til å spille av hele Netflix' globale utvalg uten anstrengelser.

Tjenesten har rett og slett indeksert alle titler globalt og i hvilke land de er tilgjengelig, og så sørger innebygde proxy-tjenester for å justere nettverksinnstillingene slik at de kan spilles av.

Dette skjer helt sømløst for deg som bruker, men du kan se hvilket land videoen vil spilles fra om du holder muspekeren over en tittel, som vist på bildet over. Dette skjer heller ikke via VPN, så hastigheten mot Netflix' servere virker å være den samme som ellers.

Programmet baserer seg på en innebygd nettleser der du logger deg på Netflix på vanlig måte, og det er også Netflix' vanlige avspiller som brukes når man ser på film (inkludert støtte for undertekster, men her vil selvsagt språkutvalget variere ut fra hvilket land den spilles fra). Kjekt er det også at programmet har god oversikt over hva som nettopp har blitt lagt til – og hva som snart blir fjernet.

På minussiden ser den ikke ut til å støtte hverken Chromecast eller Airplay, så foreløpig er dette kun for å se film på PC-skjermen; eventuelt koblet til TV via HDMI.

Men vi vet at en iOS-app betatestes i disse dager, og at den skal støtte Airplay. Hvorvidt den blir godkjent av Apple er selvsagt en helt annen sak.

KJEKT SØK: Smartflix' innebygde søk er lynraskt og søker både i filmer og tv-serier. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KJEKT SØK: Smartflix' innebygde søk er lynraskt og søker både i filmer og tv-serier. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Men er det lov?

I punkt 4.5 i brukervilkårene heter det seg som følger:

(…) Du samtykker også til; å ikke omgå, fjerne, endre, deaktivere, degradere eller motarbeide noen del av innholdsbeskyttelsen i Netflix-tjenesten (…) Vi kan avslutte eller begrense din bruk av tjenesten om du bryter mot disse Vilkårene for bruk eller er involvert i ulovlig eller svindelaktig bruk av tjenesten.

Å bruke triks for å forfalske geografisk plassering kan nok ansees for å motarbeide innholdsbeskyttelsen. Samtidig uttalte Netflix-sjef Reed Hastings i et intervju med australske Gizmodo i fjor at denne problematikken var uvesentlig i forhold til piratkopiering, og at de gjerne skulle ha gitt brukerne det samme utvalget uansett hvor de befant seg.

LES MER: Skal Netflix sperre VPN-brukere ute?

Så vidt oss bekjent er det ingen brukere som har blitt sperret ute fra Netflix for å trikse med sin geografiske plassering.

Men hva synes rettighetshaverne?

Geo-blokkering

Har du noen gang lurt en nettjeneste til å tro at du befinner deg på et annet sted? (Avsluttet)
Ja(68%)
Nei, men jeg skulle gjerne ha visst hvordan(23%)
Nei, sånt driver jeg ikke med(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi tok en telefon til Øystein Flagstad, advokat for Rettighetsalliansen i Norge, for å høre deres syn på at potensielt hele verden kan se norske filmer på Netflix, selv om avtalen i utgangspunktet bare gjelder det nordiske markedet.

– Dette er ikke en problemstilling Rettighetsalliansen har hatt på agendaen, og vi ser ikke på dette som noe stort problem, sier Flagstad til Dinside.

Tiltak fra EU

Videre opplyser han om at EU nå har planer om å forby geografisk blokkering av innhold på tvers av EU-landene. Ikke så rigid som at utvalget skal være det samme i alle land, men om du abonnerer på en strømmetjeneste her i Norge, skal du også kunne bruke den om du befinner deg i andre EU-land og få det samme utvalget som du er vant med.

I sommer så vi på hvilke muligheter man hadde for å bruke de norske strømmetjenestene mens man var på ferie, og de fleste av dem slutter å virke så fort man reiser utenfor Norden. Netflix, derimot, gir deg ferielandets lokale utvalg (om de opererer i landet) når du er på ferie, selv om du har en norsk konto.

LES OGSÅ: Slik kan du prøve strømmetjenestene nesten helt gratis

Smartflix kan lastes ned fra www.smartflix.io. Programmet er gratis i den nåværende betaperioden, men det ser ut til at skaperne planlegger å ta en engangskostnad på 8 dollar (ca 70 kroner) når betaperioden er ferdig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer