Windows 11

Slik får du mer ut av Windows 11

Disse funksjonene og snarveiene bør du vite om.

WINDOWS 11: Microsofts nye operativsystem er enkelt å komme i gang med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS 11: Microsofts nye operativsystem er enkelt å komme i gang med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To måneder er gått siden Microsoft startet utrullingen av Windows 11 til kompatible PC-er og nettbrett. Har du en kompatibel PC – det finner du ut av her – men ikke har fått oppdateringen riktig ennå, er det greit å vite at lanseringen skjer i faser som betyr at ikke alle brukere får den samtidig.

Ønsker du ikke å vente, finner du informasjon i lenka under om hvordan du kan installere Windows 11 uten å vente på at den dukker opp i Windows Update på PC-en din.

Kom i gang

Windows 11 er visuell storoppdatering fra Windows 10, med et moderne uttrykk som innebærer avrundede vindushjørner, en midtstilt oppgavelinje og et mer helhetlig design på tvers av operativsystemet. Selv om du definitivt vil komme over litt eldre Windows-uttrykk fra tid til annen.

En av favorittnyhetene i Windows 11, er Snap-oppsett, eller Snap Layouts på engelsk, som gjør det enda enklere å håndtere flere vinduer samtidig, men Windows 11 har også flere andre nyttige funksjoner du bør sjekke ut, og under kan du lese om flere av dem.

Flere av disse er for øvrig også tilgjengelig for Windows 10-brukere.

Ta skjermdump

Du vet sikkert hvordan du tar en skjermdump på mobilen din, det er noe flere av oss gjør ofte, men hva med PC-en? Kanskje ikke like ofte, men det er minst like enkelt å komme i gang.

Det finnes faktisk flere måter å ta skjermdump på i Windows 11, og den vanligste er kanskje Windows-tast og Print Screen-tasten (ofte står det bare PrtSc). Disse bildene dukker som standard opp i mappa Bilder – Skjermdumper.

Ønsker du kun å ta skjermdump av deler av skjermen, bruker du programmet Klipp og skisse. Dette kan du raskt åpne med tastatursnarveien Windows-tast + Shift + S, og her kan du velge om du ønsker å ta et rektangulært utklipp eller med frihånd og kun av det aktive vinduet eller hele skjermen.

Klipp og tegn gjør det enkelt å ta skjermdump av det du ønsker.
Klipp og tegn gjør det enkelt å ta skjermdump av det du ønsker. Vis mer

Ta i bruk lagringssensor

I PC-ens innstillinger finner du lagringssensor, som ikke bare gir deg oversikt over hvor mye tilgjengelig lagringsplass det er på PC-en din og hvilke programmer som tar mest plass, du kan også bruke lagringssensor for automatisk sletting av filer for å frigjøre plass.

Lagringssensor kan blant annet settes opp til å slette papirkurven automatisk etter 30 dager, det samme med nedlastingsmappa og midlertidige filer.

Du kan også velge at lokale versjoner av skyinnhold fra OneDrive fjernes fra PC-en etter en bestemt tid.

Lagringssensor kan settes opp til å kjøres hver dag, uke eller måned, eller du kan kjøre den manuelt når du ønsker å frigjøre litt ekstra plass.

Lagringssensor er en av de mest nyttige funksjonene i Windows 11.
Lagringssensor er en av de mest nyttige funksjonene i Windows 11. Vis mer

Begrense bruken av bakgrunnsapper

Det er ikke bare lagringsplassen det er viktig å følge med på på PC-en, men også batteriforbruket dersom du har en bærbar PC eller nettbrett.

Syns du ofte at batteriet tappes litt raskere enn normalt, kan det være lurt å sjekke hvilke apper som kjører i bakgrunnen og bruker strøm.

Under Innstillinger – System – Strøm og batteri finner du batterisparer der du kan begrense bruken av bakgrunnsapper og deaktivere varsler. Her vil du også se hvilke programmer som har forsynt seg med mest av batteriet siden forrige lading.

Her er «batterityvene» på undertegnedes PC.
Her er «batterityvene» på undertegnedes PC. Vis mer

Aero Shake

Denne funksjonen ble først introdusert i Windows 7, men det så ut til at den ville forsvinne i Windows 11.

Aero Shake, som den heter, gjør det mulig å minimere samtlige åpne vinduer minus det aktive ved å trykke og holde inne på tittellinja til vinduet og riste med datamusa eller styreflaten. Da minimeres alle de andre.

I Windows 11 er dette en valgfri funksjon, stadig veldig nyttig, ifølge flere.

Dersom Aero Shake ikke er aktivert hos deg, kan du aktivere det under System – Fleroppgavekjøring og Vindu for tittellinje rist, som kanskje ikke er den beste oversettelsen i Windows. Under finner du heldigvis en forklaring på funksjonen: «Når jeg griper tittellinjen for et vindu og rister det, minimer andre vinduer».

Flikk bryteren til på for å aktivere Aero Shake.
Flikk bryteren til på for å aktivere Aero Shake. Vis mer

Rull i inaktive vinduer

En funksjon du kanskje tenkte var en selvfølge, er muligheten til å rulle i inaktive vinduer. Altså du fører musepekeren over et inaktivt vindu, for eksempel en nettleser, og forsøker å rulle opp og ned på nettsiden. Det er visst ikke en selvfølge, men kan enkelt aktiveres dersom du ønsker det.

Åpne Innstillinger – Bluetooth og enheter – Mus. Her finner Rull i inaktive vinduer når pekeren holdes over den. Dersom du foretrekker dette, så er det bare å flikke bryteren til på.

Det er ikke alle som syns dette er en nyttig funksjon, som kanskje forklarer hvordan den er valgfri.
Det er ikke alle som syns dette er en nyttig funksjon, som kanskje forklarer hvordan den er valgfri. Vis mer

Flytte startmenyen hjem

Flere, deriblant jeg, liker godt den nye plasseringen av startmenyen. Faktisk er den såpass godt likt at jeg bruker en app for å få tilsvarende effekt i Windows 10.

Ønsker du å gjøre den venstrestilt igjen og flytte startmenyen der «den hører hjemme», kan du enkelt ordne det under Innstillinger – Personalisering – Oppgavelinje.

Litt lenger ned på siden finner du Oppgavelinjeatferd, og under Oppgavelinje justering velger du venstre dersom du foretrekker det.

Du kan også få den gamle startmenyen tilbake, men det krever litt mer arbeid og gjøres i så fall på eget ansvar. Det kan du lese mer om i denne guiden til nettstedet Lifewire.

Velger du venstre her blir startmenyen venstrestilt.
Velger du venstre her blir startmenyen venstrestilt. Vis mer

Åpne festede apper fra oppgavelinja

Tastatursnarveier er nøkkelen til å bli effektiv i et operativsystem, og gjør at du er mindre avhengig av å bruke styreflaten eller datamusen til å utføre enkle oppgaver.

Lær hvordan du skjuler alle åpne vinduer i en fei, deaktiverer bakgrunnsapper og fjerner appannonser fra startmenyen. Musikk: ES_Kazoos & Carousels - Martin Klem/Epidemic Sound Vis mer

Én av de mest nyttige er å åpne festede programmer på oppgavelinja uten å trykke på dem. Dette gjør du ved å trykke Windows-tasten og rekkefølgetallet til programvaren. I vår tilfelle er Edge nummer én, Filutforsker to, mens To-Do er tre og Outlook fire. Du teller med andre ord ikke med startmenyen, søkefeltet, oppgavevisning eller miniprogrammer.

Disse kan du for øvrig fjerne ved å høyreklikka på oppgavelinja og trykke Innstillinger for oppgavelinja.

Så hvis jeg ønsker å åpne To-Do-appen trykker jeg bare Windows-tast pluss 3-tallet. Du kan også bruke samme kommando for å minimere vinduet.

Du kan enkelt åpne programmene med denne tastatursnarveien.
Du kan enkelt åpne programmene med denne tastatursnarveien. Vis mer

Når du først er i gang med å utforske mulighetene og tastatursnarveier i Windows 11, anbefaler vi samtidig at du sjekker ut tastatursnarveier, der flere av dem er nye og eksklusive for Windows 11:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer