Slik får du mobilt bredbånd i påsken

Det er ikke lenger bare de store byene som har Turbo-3G-dekning. Her er oversikten!

Publisert
Sist oppdatert
De store byene har god dekning, i tillegg til en rekke av de store vintersportsstedene.


Telenor, Netcom og ikke minst ICE bygger ut mobilt bredbånd i stort tempo i hele landet. I praksis betyr det at du kan komme deg på Internett og få akseptabel surfehastighet ved hjelp av en PC og et mobilt bredbånd-adapter. Hvis du har en nyere mobiltelefon, er sjansen stor for at også denne kan brukes som modem for å komme deg på nett.

Utbygningen av disse nye, raske mobile bredbåndsnettene kom for alvor i gang for Netcom og Telenor i fjor høst. Siden den gang har de fleste store byene fått dekning, i tillegg til noen mindre steder og en rekke vintersportssteder. Teknologien disse to benytter kalles HSDPA, men er også kjent som Turbo-3G, Super-3G og 3,5G.

En tredje aktør, Nordisk Mobiltelefoni, står bak et alternativt mobilt bredbånd, ICE. Dette nettet benytter de gamle NMT-frekvensene, og er et rent mobilt bredbåndsnett, uten mobiltelefoni.

Aktuelt utstyr for å koble deg til mobilt bredbånd: Bærbar PC sammen med USB-modem eller mobiltelefenonen
Aktuelt utstyr for å koble deg til mobilt bredbånd: Bærbar PC sammen med USB-modem eller mobiltelefenonen Vis mer


Hvor da?

Som dekningskartene under viser, er det fortsatt lenge til hele landet får HSDPA-dekning, men de store byene har god dekning, i tillegg til en rekke av de store vintersportsstedene.

Netcom har dekning på følgende vintersportssteder: Trysil, Sjusjøen, Lillehammer, Øyer/Hafjell, Ringebu/Kvitfjell, Fagernes, Skeikampen, Beitostølen, Bykle, Sirdal, Meldal, Oppdal, Sigdal, Nore og Uvdal/Norefjell, Modum, Krødsherad, Gol, Hemsedal, Ål, Hol, Hemsedal, Nes. I tillegg har Netcom dekning i byene Oslo, Trondheim, Bergen, Trondheim, Tromsø, Drammen, Kristiansand, Hammerfest, Bodø, Haugesund, Mandal, Stjørdal, Harstad.

Telenor har dekning i byene Bergen, Oslo, Stavanger, Sandnes, Trondheim, Sarpsborg og Fredrikstad, Porsgrunn og Skien, Drammen, Kristiansand, Tromsø, Tønsberg og Borre, samt vintersportsstedene
Blefjell, Skeikampen, Geilo, Sjusjøen, Norefjell, Gålå, Voss, Hafjell, Gol, Hemsedal, Trysil, Hovden, Lifjell, Valdres, Oppdal, Beitostølen og Kvitfjell.Oppdaterte dekningskart finner du ved å klikke her: ICE, Telenor og Netcom.
Netcom har dekning på følgende vintersportssteder: Trysil, Sjusjøen, Lillehammer, Øyer/Hafjell, Ringebu/Kvitfjell, Fagernes, Skeikampen, Beitostølen, Bykle, Sirdal, Meldal, Oppdal, Sigdal, Nore og Uvdal/Norefjell, Modum, Krødsherad, Gol, Hemsedal, Ål, Hol, Hemsedal, Nes. I tillegg har Netcom dekning i byene Oslo, Trondheim, Bergen, Trondheim, Tromsø, Drammen, Kristiansand, Hammerfest, Bodø, Haugesund, Mandal, Stjørdal, Harstad.

Telenor har dekning i byene Bergen, Oslo, Stavanger, Sandnes, Trondheim, Sarpsborg og Fredrikstad, Porsgrunn og Skien, Drammen, Kristiansand, Tromsø, Tønsberg og Borre, samt vintersportsstedene
Blefjell, Skeikampen, Geilo, Sjusjøen, Norefjell, Gålå, Voss, Hafjell, Gol, Hemsedal, Trysil, Hovden, Lifjell, Valdres, Oppdal, Beitostølen og Kvitfjell.Oppdaterte dekningskart finner du ved å klikke her: ICE, Telenor og Netcom. Vis mer


Netcom har som mål full dekning i løpet av 2008, i det ligger 80% dekning av de befolkede områdene. Det betyr altså ikke 80% dekning av landarealet. Telenor på sin side har som mål å bli ledende også her, og i løpet av 2. kvartal vil 3.600 Telenor-basestasjoner støtte HSDPA.

Den store fordelen for både Telenor og Netcom-kunder er at bredbåndsmodemet automatisk svitsjer til UMTS, EDGE og GPRS dersom HSDPA ikke er tilgjengelig. For deg betyr det at du som regel vil komme deg på nett uansett hvor du befinner deg, men med lavere hastighet.

Telenor har i tillegg en rekke trådløse soner på hoteller, flyplasser, bensinstasjoner etc, og med et mobilt bredbåndsabonnement hos dem får du også tilgang til disse. Det betyr som regel høyere hastighet, og du kobler deg til ved hjelp av det trådløse nettverkskortet som sitter i PCen din.

ICE dekker store deler av landområdet allerede. Det grønne på kartet over er områder ICE regner har god dekning ved bruk av deres USB-modem (11.3.2008)
ICE dekker store deler av landområdet allerede. Det grønne på kartet over er områder ICE regner har god dekning ved bruk av deres USB-modem (11.3.2008) Vis mer


ICE på sin side dekker allerede store deler av det norske landområdet. Men i motsetning til Netcom og Telenor tilbyr ikke ICE dekning med lavere hastighet der mobilt bredbånd ikke er tilgjengelig. Enten har du dekning eller så har du ikke. ICE tilbyr som tidligere nevnt heller ikke mobiltelefoni, kun mobilt bredbånd.

DinSide Data har testet og omtalt ICE en rekke ganger, se for eksempel det nye USB-modemet og her, med ekstern antenne og WLAN-ruter.

Hvor raskt?

Teoretisk har HSDPA pr i dag en hastighetsgrense på 3,6 Mbps ned og rundt 300 Kbps opp. For ICE er tallene 3,1 Mbit ned og 1,8 Mbit opp. Disse tallene er imidlertid meget teoretiske, og i praksis vil hastigheten i de aller fleste tilfellene være langt lavere. Forhold som påvirker hastigheten er utstyr du bruker, avstand til sendere, terreng og antall brukere som er pålogget samtidig.

I følge ICE vil typiske nedlastinghastigheter for deres nett i dag ligge på mellom 300 Kbps og 2 Mbps, og inntil 500 Kbps ut. Det er akseptable hastigheter for vanlig nettsurfing, epost og lignende, men for aktivt innhold som videostreaming etc, kan båndbredden fort bli en flaskehals.

Netcom hevder at typisk nedlastingshastighet i deres HSDPA-nett vil være 1-2 Mbps, mens Telenor er litt mer forsiktige og anslår 0,5 - 1 Mbps. Teknologien er den samme for begge.

Hvor dyrt?

Som vanlig tilbyr aktørene forskjellige abonnementer, og prisen avhenger av hvor mye du bruker løsningene. Hvis du ikke ønsker noen begrensninger koster det 399 kroner inkludert mva i måneden å bruke USB-modemet til ICE. Tilsvarende tall for Telenor og Netcom er 499 kroner inkl mva. I tillegg kommer en etableringsavgift hos alle tre, og eventuelt tillegg for modemet.

Husk at prisene gjelder for mobil bredbåndstilgang fra Norge. Dersom du bruker løsningene i utlandet kan det raskt bli dyrt, så her gjelder det å sjekke prisene på forhånd.

For full oversikt over abonnementer og priser, se Telenor, Netcom og ICE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer