Slik får du mye raskere harddisk

Windows 95 OSR2, Windows 98 og Windows Me har støtte for DMA (Direct Memory Access) i driveren til EIDE-enhetene, og hvis du kobler funksjonen inn, blir diskene dine betydelig raskere. Du kan slå på denne opsjonen for både harddisk, CD-ROM-leseren, CD-ROM-brenneren og DVD-ROM-leseren. Det er likevel ikke helt ufarlig i alle situasjoner. Her er tipsene du trenger for å få gjort jobben.

Publisert

DMA står for Direct Memory Access, og betyr at en periferienhet (som harddisker og CD-ROM-lesere) kan overføre data direkte til internminnet uten å belaste prosessoren i særlig grad. Når du installerer Windows 98 (eller 95) vil ikke denne funksjonaliteten bli koblet inn automatisk, og det er derfor svært viktig å sjekke oppsettet på din egen maskin.

Mange enheter som benytter DMA

Det er ikke bare EIDE-enheter som benytter DMA. Lydkort, SCSI-kontrollere, AGP-skjermkort og ECP-skriverporter bruker også disse resursene.

Mye raskere

Våre målinger viser at en harddisk kan dobble ytelsen ved å slå på DMA-bryteren. Samtidig går CPU-belastningen ned fra 60-70% til under 10%. Vi vil derfor anbefale alle å kontrollere om denne opsjonen er koblet inn.

Slik gjør du det

Både Windows 95 OSR2, Windows 98 og Windows Me kan dra nytte av denne fremgangsmetoden. For å kontrollere eller sette DMA, gjør du følgende:

  1. Høyreklikk på "Min datamaskin" og velg egenskaper. (Tips: Du vil oppnå det samme ved å holde nede Alt-tasten og dobbeltklikke med venstre mustast på "Min datamaskin"-ikonet.)
  2. Velg deretter skillearket med teksten "Enhetsbehandling".
  3. Ekspander "Diskettstasjoner" (sic!) eller "CD-ROM" (se bilde) ved å klikke på plusstegnet.
  4. Velg den aktuelle enheten (i dette tilfellet harddisken) og trykk på knappen med teksten "Egenskaper".
  5. Velg skillearket med teksten "Innstillinger".
  6. Du vil nå få opp et bilde med en rekke innstillinger (se bilde). Hvis du ikke finner DMA-innstillingen, har du en gammel Windows 95-versjon, eller så har du et hovedkort uten DMA-støtte for EIDE-enehetene.
  7. Kryss av på DMA-opsjonen, hvis den ikke allerede er påslått.
  8. Trykk OK i begge bildene, og start maskinen på nytt når du får beskjed om det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer