Microsoft OneNote – Tips og råd

Slik får du orden i notatene dine

Slutt å bruke Word øyeblikkelig – OneNote er Office-pakkens skjult perle.

ONENOTE; Student fra høsten? Da anbefaler vi at du installerer OneNote med en gang. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ONENOTE; Student fra høsten? Da anbefaler vi at du installerer OneNote med en gang. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Er du typen som oppretter et nytt Word-dokument for hver klassetime eller forelesning, bør du slutte det med umiddelbart. Vi kan nesten garantere deg at du får en mer oversiktlig tilværelse som student hvis du dropper Word og liknende tekstbehandlingsprogrammer og heller bytter til OneNote.

Men programmet, som er en del av Office-pakken til Microsoft, er ikke bare for studenter. Enten du skal planlegge et bryllup, en ferietur, organisering av oppskrifter eller dele inspirasjoner til for eksempel ny bolig, kan OneNote være nyttig. Dette er et program som setter notatene dine i system, som du snart skal lære.

For undertegnede ble OneNote i starten mest brukt i forbindelse med studier, men jeg har også tatt det med videre ut i arbeidslivet og på privaten. Nå bruker jeg det under intervjuer og arrangementer, men også i forbindelse med planleggingen av en ny bolig.

Denne tips og råd-saken vil dog i hovedsak ta for seg hvordan du kan få mest ut av OneNote som student.

Gratis!

OneNote ble for første gang utgitt i Office 2003, men er for mange fremdeles en ukjent del av Office-pakken til Microsoft. Populariteten har riktig nok skutt fart de seneste årene.

Frem til 2015 måtte du betale for full tilgang til OneNote, men Microsoft har valgt å gjøre det til et frittstående program som kan brukes gratis uten begrensninger og du finner det til Windows 10, macOS, iOS, Android og i nettleseren.

OneNote

I denne guiden tar vi for oss OneNote til Windows 10, som i hovedsak er tilsvarende OneNote på Mac. Funksjonaliteten på iPhone, iPad, Android og i nettleseren er per dags dato ikke på samme nivå, men appene oppdateres stadig med ny funksjonalitet.

Du har kanskje lagt merke til at det er to OneNote-utgaver i Windows 10. Den ene heter OneNote 2016 og lastes ned sammen med Office-pakken. Den andre utgave heter bare OneNote og du finner appen i Microsoft Store eller på denne nettsiden.

Det er faktisk førstnevnte som er den mest avansertr, men Microsoft har stanset utviklingen av denne utgaven – den forsvinner ikke, men får ikke nye funksjoner – og satser i stedet alle ressurser på videre utvikling av OneNote-appen, I Office 2019 er det OneNote-appen som følger med, og ikke den tradisjonelle utgaven av notatprogrammet.

#1 Kom i gang

Det eneste du trenger for å komme i gang med OneNote, er en Microsoft-konto. Dette for å logge inn og synkronisere notatene dine i skyen slik at du har tilgang til dem på tvers av enhetene du bruker, eller for eksempel i nettleseren i en PC på biblioteket.

PS. Skystøtten er noe av det vi liker best med OneNote, og du vil kanskje legge merke til at programmet ikke har noe lagre-knapp. OneNote lagrer nemlig notatene dine automatisk med jevne mellomrom og synkroniserer dem i skyen.

Etter å logget inn med Microsoft-kontoen din, trykker du «Legg til notatblokk» for å komme i gang. Gi den et navn og trykk «Opprett notatblokk».

Slik kommer du i gang med en ny notatblokk i OneNote.
Slik kommer du i gang med en ny notatblokk i OneNote. Vis mer

Her vil du se at OneNote er organisert i inndelinger og sider. Hver inndeling har egne sider, så er det til skolebruk kan du opprette inndelinger som «matematikk», «geografi» og «historie» – alt etter hva du studerer – og opprette egne sider under disse.

Dette er selve basisorganiseringen i OneNote, men du kan naturligvis trikse og mikse med inndelinger av sider som du ønsker.

Har du opprettet en notatblokk som skal brukes sammen med andre i et prosjekt, trykket du på «Del»-knappen for å gi andre brukere tilgang. Og ja, dere kan notere på sidene samtidig.

Et eksempel på hvordan du kan organisere notatene dine i forbindelse med studier.
Et eksempel på hvordan du kan organisere notatene dine i forbindelse med studier. Vis mer

#2 Sette inn multimediainnhold

Ettersom OneNote er et ganske avansert program for notater, kan du selvsagt legge til bilder, video, lyd og andre filer direkte i notatene dine. Slik gjør du det:

Bilder:

Du har flere måter å legge til bilder på. For eksempel dra og slippe et bilde fra en nettside eller PC-en din, men også via «Bilder» under «Sett inn» i appen. Her kan du velge mellom fra fil, kamera eller Internett, som lar deg søke etter bilde på Internett i appen.

Fra kamera er ganske kjekk hvis du vil legge til et bilde av tavlen i klasserommet i notatene dine. Dette er mest nyttig hvis du bruker en PC eller et nettbrett med kamera på baksiden, men også hvis du bruker en smarttelefon.

Det er flere måter å legge til bilder i OneNote på.
Det er flere måter å legge til bilder i OneNote på. Vis mer

Videoer:

Like enkelt er det med video. Du kan kopiere og lime inn en lenke fra tjenester som YouTube og videoene bygges inn automatisk. Du kan også gjøre dette via «Video fra nettet» under «Sett inn».

Lyd:

Ønsker du å ta opp det foreleseren sier eller dine egne tanker i OneNote? Da er det bare å trykke på «Lyd» og så startes opptaket. Det lagres automatisk i OneNote, men du kan også eksportere det lokalt på PC-en din.

Du kan også legge til videoer og ta opp lyd.
Du kan også legge til videoer og ta opp lyd. Vis mer

Tabell:

Under «Tabell» kan du velge hvor stor tabell du ønsker å sette inn, men du kan også opprette en automatisk ved å trykke tabulatortasten etter det første ordet og fortsette å trykke tabulatortasten til du vil ned på en ny rad – ved å trykke Enter.

#3 Noter med håndskrift

At forskning viser at du husker mer håndskrevne notater enn å taste på tastaturet, bør være god grunn nok til å ta frem pennen. Hvis du har en enhet som støtter penn, da, som Microsoft Surface, Apple iPad og Samsung Galaxy.

I «Tegn» i Onenote finner du alt relatert til håndskrift. Her finner du ulike penner – du kan opprette dine egne – men også verktøy for å gjøre om håndskrift til figurer (sirkler, firkanter, trekanter og så videre), tekst og faktisk matematiske formler.

Et bonustips er å gå til «Visning» og sette inn hjelpelinjer slik at det blir som å skrive i en fysisk notatbok. Her kan du også legge til rutenett hvis du ønsker det.

Du kan selvsagt notere med penn i OneNote, bare sørg for at du skriver slik at teksten er leselig i ettertid.
Du kan selvsagt notere med penn i OneNote, bare sørg for at du skriver slik at teksten er leselig i ettertid. Vis mer

#4 Passordbeskytt notatene dine

Har du noen notater som er ekstra sensitive? Da kan du passordbeskytte dem. Høyretrykk på inndelingen, velg «Passordbeskyttelse» og tast inn ønsket passord.

Ekstra sensitive notater? Beskytt dem med passord.
Ekstra sensitive notater? Beskytt dem med passord. Vis mer

#5 Lister

Hvis det er notater som du ønsker å følge opp, eller du har notert ned eventuelle arbeidsoppgaver/hjemmelekser, kan du kategorisere dem med merker.

Under «Hjem» finner du merker som gjøremål, viktig, spørsmål og markering av tekst, men du kan også opprette egne ut ifra en liste som består av flere titalls ikoner.

Det er fullt mulig å kategorisere notatene sine.
Det er fullt mulig å kategorisere notatene sine. Vis mer

#6 Finne eldre notater

Det er eksamenstid og du forsøker å finne tilbake til gamle, viktige notater? På hovedsiden i OneNote finner du søk. Trykker du på resultatet i søkelisten, hopper du automatisk til ordet du søkte etter på notatsiden.

Enkelt og greit.

Finn gamle notater ved å søke etter dem.
Finn gamle notater ved å søke etter dem. Vis mer

#7 Oppskrifter

Kanskje ikke relatert direkte til studier, men mat er uansett noe alle er opptatt av. Du kan enkelt organisere oppskrifter, enten dine egne eller som du finner på nett eller i kokebøker, i OneNote.

Egne oppskrifter eller de du finner i bøker, kan du enten skrive ned selv eller ta bilde av og lime inn, men finner du en på nett kan du gjøre følgende:

Trykk på Ctrl og P for å komme til utskriftsmenyen, velg OneNote under skriver og trykk på skriv ut. Da åpnes OneNote, og her kan du velge hvilken inndeling du vil lagre oppskriften i.

Du kan også laste ned OneNote Web Clipper til Microsoft Edge og Chrome (støtter også Vivaldi og nye Edge).

OneNote er også ypperlig til organisering av oppskrifter.
OneNote er også ypperlig til organisering av oppskrifter. Vis mer

#8 Mørk modus

Nå om dagen forventes nesten at alle apper skal støtte både lyst og mørkt tema. OneNote er lyst som standard, men du kan enkelt velge den mørke modusen ved å trykke på de tre prikkene øverst til høyre, velge «Innstillinger», «Alternativer» og «Farge».

Velger du «Bruk min Windows-modus», vil temaene i OneNote tilpasse seg fargeinnstillingene i Windows 10.

#9 Ikke bruk OneNote til dette

Selv OneNote er et glimrende verktøy til notater, bør du unngå å bruke det til innleveringer og slikt. Formateringen er ikke like bra som i Word, så skrift og font kan fort se litt annerledes ut når du eksporterer tekst fra OneNote til nevnte Word.

Personlig har jeg brent meg på å skrive artikler i OneNote for så å kopiere teksten til jobbens – ikke den nåværende – publiseringssystem, og teksten har er blitt et helt kaos med ukjente tegn og liknende. Det var riktig nok noen år siden og OneNote er blitt oppdatert siden den tid, men det generelle tipset er å bruke OneNote til det programmet er best til: notater.

Har du andre OneNote-tips som vi ikke har tatt med i denne guide? Del dem gjerne med andre lesere i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer