Disney+ og de andre

Slik får du strømming på alle TV-er

Med svært enkle midler kan du få Disney+ og andre strømmetjenester på nær sagt alt av TV-er som befinner seg i norske hjem. Her ser du hvordan.

UTFORDRER: Disney utfordrer de etablerte strømmetjenestene. Her ser du hvordan du kan strømme innhold til alle TV-er, også gamle. (Skjermdump)
UTFORDRER: Disney utfordrer de etablerte strømmetjenestene. Her ser du hvordan du kan strømme innhold til alle TV-er, også gamle. (Skjermdump) Vis mer
Publisert

Strømming via Internett tar mer og mer over for tradisjonell TV, og stadig dukker det opp nye tjenester som lar deg se det du vil, akkurat når det passer for deg.

I disse dager er det mye snakk om Disney+, en nykommer som byr på lassevis av familievennlige serier og filmer fra Disney, Pixar, Marvel, Star Wars og National Geographic.

Har du en PC, nettbrett eller mobil, er det enkelt å se Disney+, men når familien samles for å kose seg med en film sammen, er det fortsatt TV-en som gjelder.

Har du kjøpt ny TV de siste tre-fire år siden, er det stor sjanse for at den har innebygd smart-TV-støtte og dermed også mulighet for å laste ned Disney+-app direkte i TV-en. Her er en oversikt over platformer som støttes.

Men hva om TV-en din er eldre? Her får du noen tips til hvordan du enkelt kan få tilgang til Disney+ og andre strømmetjenester - for en relativt billig penge.

Først: Den viktige kontakten: HDMI

Ta en titt bak eller på siden av TV-en din. Se etter en kontakt som ser slik ut:

HDMI: Denne TV-en er mer enn ti år gammel, men har likevel to ledige HDMI-innganger. Foto: Dinside.no
HDMI: Denne TV-en er mer enn ti år gammel, men har likevel to ledige HDMI-innganger. Foto: Dinside.no Vis mer

Denne kontakten kalles HDMI, og de aller fleste har flere enn én. Det er her du kobler til det meste av eksternt utstyr, som TV-mottakere, DVD-spillere og spillkonsoller - og både lyd og bilde overføres gjennom denne kontakten. Og det er her du kobler til utstyret som vi tipser om på de neste punktene.

Alternativ 1: Chromecast - pris: Fra 399 kroner

CHROMECAST ULTRA: Chromecast kommer i en variant med full HD-oppløsning, og en dyrere med støtte for 4K-oppløsning. Foto: Pål Joakim Pollen
CHROMECAST ULTRA: Chromecast kommer i en variant med full HD-oppløsning, og en dyrere med støtte for 4K-oppløsning. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Chromecast er en dings du kobler til HDMI-kontakten, som gjør at du kan caste innhold til TV-en fra en PC, et nettbrett eller en mobiltelefon, altså uten å bruke kabler.

Bruker du mobilen, starter du Disney+-appen og ser etter caste-symbolet. Trykker du der, vil du få spørsmål om hvor du vil caste bildet til. Der vil du finne din Chromecast-enhet, så lenge den er koblet til samme trådløse nettverk som mobilen.

CASTE-SYMBOL: Se etter dette symbolet, trykk på det og koble til trådløst. (Skjermdump)
CASTE-SYMBOL: Se etter dette symbolet, trykk på det og koble til trådløst. (Skjermdump) Vis mer

Når oppkoblingen er gjort, vil Chromecast strømme innholdet direkte fra internett, ikke fra mobilen. Men mobilen forblir en slags «styringsenhet» for innholdet så lenge den er koblet til.

Her kan du lese mer om alt du kan bruke Chromecast til i vår test.

Alternativ 2: Android TV-stick - Pris: Fra 499 kroner

1-2-3-KLAR: Plugg inn i HDMI-kontakten og følg veiviseren på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
1-2-3-KLAR: Plugg inn i HDMI-kontakten og følg veiviseren på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

For en hundrelapp mer, kan du forvandle den gamle TV-en din til en ekte smart-TV. Her kan du installere Disney+-appen direkte, og styre avspillingen ved hjelp av den medfølgende fjernkontrollen.

Android TV er en av de mest brukte smart-TV-platformene, og her finnes det etterhvert tusenvis av apper og spill som kan installeres, og dermed gi den gamle TV-en din nytt liv.

Her ser du hvordan den er i bruk

Alternativ 3: Bruk PC-en din - Pris: Fra 100 kroner for en HDMI-kabel

GAMMEL TV: Her har vi koblet en bærbar PC til en eldre TV. Det er svært enkelt og både lyd og bilde overføres via HDMI-kabelen. Foto: Dinside
GAMMEL TV: Her har vi koblet en bærbar PC til en eldre TV. Det er svært enkelt og både lyd og bilde overføres via HDMI-kabelen. Foto: Dinside Vis mer

Mange glemmer at det er svært enkelt å koble opp hvilken som helst bærbar PC til TV-en. Har PC-en Windows 10, vil skjermbildet dukke opp automatisk på TV-en når du kobler den til ved hjelp av en HDMI-kabel.

Dermed kan du gå på Disney+-siden eller hvilken som helst strømmetjeneste direkte i nettleseren, starte avspillingen og sette deg godt til rette i sofaen med popcorn-begeret og lettbrusen.

Vi har beskrevet framgangsmåten her

SENSUR: Disney+ bekrefter at de har fjernet nakenhet i videoen Splash. Bilder fra Disney. Vis mer

Ekstratips: HDMI-kabler kommer i mange lengder. Kjøp en litt lang kabel, så kan du ha PC-en tilgjengelig på bordet foran deg - så slipper du å gå fram og tilbake når du skal sette på pause, bytte til annen film og lignende. Men husk: Ikke bruk mye penger på en fancy kabel.

Disney har selv en oversikt over platformer som støttes, dersom ingen av våre tre lyntips skulle passe deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer