Slik forstår du PC-prosessoren

MINIGUIDE: Den har mye å si for PC-ytelsen, men det gjelder å fri seg fra megahertzene.

Slik forstår du PC-prosessoren
Publisert
Sist oppdatert

Mange planlegger å kjøpe ny PC i disse dager, og vet at prosessoren betyr mye for hvor raskt man kan forvente at maskinen løser oppgavene du gir den.

Det er imidletid veldig lett å gå seg vill i prosessormarkedet. Aldri før har det eksistert flere klasser, med benevnelser og tall som gjør det plent umulig å vite hva du kan forvente av ytelse, med mindre du sitter med innside-informasjon. Da var det definitivt enklere den gangen man hadde en Pentium-prosessor på 75 og 90 MHz å velge mellom.

Det er imidlertid greit å vite at megahertzene ikke nødvendigvis gjenspeiler ytelsen lenger, og det er noe av bakgrunnen for at verken AMD eller Intel ønsker å bruke dette i markedsføringen av nye modeller. Viktigere er det å få gjort mest mulig for hver klokkefrekvens, og her er variasjonene mellom de enkleste og mest avanserte prosessorene stor.

Får gjort mer pr gang

Her er et bilde som illustrerer det hele: Se for deg at du har handlet på butikken, og ender opp med fire fulle bæreposer med varer. De er tunge, så du gir deg selv valget mellom å bære to poser til bilen om gangen, eller alle fire på en gang. Førstnevnte vil ta 2 x 1 = 2 minutter, mens sistnevnte tar 1 x 1,5 = 1,5 minutter. Du går altså litt tregere, og blir litt svett ved å velge sistnevnte, men jobben vil være raskere gjort, og litt air condition i bilen sørger for at du raskt blir kjølt ned igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer