Slik forstørrer du logoen

Har du laget en logo eller annen grafikk som du ønsker å forstørre, til trykk eller andre formål? Da bør du sjekke ut denne nettjenesten.

Publisert
Sist oppdatert
En av fordelene med vektorbasert grafikk er at den kan krympes og forstørres ubegrenset uten at kvaliteten blir degradert.


Vi ser stadig eksempler på webapplikasjoner som kan måle seg med frittstående programmer, både hva funksjonalitet og brukergrensesnitt angår.

Mange spår at lokale installasjoner ikke har en plass i fremtidens datalandskap.

Uansett hva vi måtte mene om fremtiden er det i hvert fall hevet over en hver tvil at stadig flere selskaper legger ned store ressurser i å utvikle kraftige webapplikasjoner. Ikke bare fungerer de ofte uavhengig av hvilket operativsystem du kjører, noen av dem er utvilsomt også svært nyttige, som for eksempel Vector Magic.

Du trodde du hadde vært flink

Se for deg følgende scenario: Du har fått i oppdrag å lage en logo for et firma eller arrangement, og etter å ha jobbet litt i Photoshop har du etter hvert laget noe du er fornøyd med, uten å bruke for mange farger, og lagret resultatet i et egnet grafikkformat. Tror du.

Problemet er bare at grafikken du har laget ikke er skalerbar. Det betyr at den dagen logoen skal brukes i et lysskilt, i avisannonser, store plakater og lignende, kan den ikke forstørres uten at den både blir uskarp og pikselert.

Forstørre, forstørre, forstørre - uten kvalitetstap

Så hva gjør du da? En smart løsning er å konvertere grafikken din til vektorgrafikk. En av fordelene med vektorbasert grafikk er at den kan krympes og forstørres ubegrenset uten at kvaliteten blir degradert.

Det finnes mange verktøy for å lage vektorbasert grafikk, men de fleste er dyre og kompliserte.

Det er her Vector Magic kommer inn i bildet. Nettjenesten lar deg laste opp den originale grafikkfila di, og så kan du bearbeide den i nettleseren i enkle steg, og til slutt konverteres den til vektorgrafikk. Tjenesten er kun gratis de to første gangene du bruker den, men skal du bare "renske opp" i en grafikkfil, er det alltid gratis - mot at du får en liten "nag"-melding nederst i høyre hjørne som du eventuelt må redigere bort i etterkant.

Slik gjør du det

I eksempelet under har vi laget en enkel logo i Photoshop som vi ønsker å konvertere til vektorgrafikk. Her vist i full størrelse:

Slik forstørrer du logoen


Når vi zoomer inn på bildet kommer pikslene tydelig fram. Ubrukelig logo til store formater, med andre ord:

Slik forstørrer du logoen


På nettstedet vectormagic.com kan vi nå laste opp logoen vår, og bearbeide den on-line.

Slik forstørrer du logoen


Vector Magic er et Flash-basert verktøy, og når bildet er lastet opp, blir vi spurt om hva slags type bilde dette er. "Logo with blended egdes" er allerede valgt for oss, og vi kan trykke Next.

Nå gjelder det å svare riktig på spørsmålene i veiviseren. Resultatet forhåndsvises umiddelbart, og hvis du ikke er fornøyd kan du alltid gå tilbake og velge på nytt:

Slik forstørrer du logoen


Vector Magic teller i neste skritt antall farger i logoen, og ender her opp med fire. Jo færre farger logoen din har, desto bedre. Men det tenkte du vel på før du startet arbeidet med den?

Slik forstørrer du logoen


Deretter starter Vector Magic med å konvertere grafikken. I vårt tilfelle var hele prosessen unnagjort på noen få sekunder, men kompleks grafikk tar normalt mer tid å kverne gjennom.

Av forhåndsvisningen ser vi nå tydelig at pikseleringen og uskarpe kanter er borte. På høyresiden er det nå noen fikse-verktøy tilgjengelig, slik at vi kan reparere eventuelle feil og sår før vi går videre:

Slik forstørrer du logoen


Nederst på siden kan du nå velge om du vil laste ned en PNG-versjon av logoen din eller populære vektorformater som EPS, SVG eller PDF. Vektor-nedlasting krever at du registrerer deg med en gyldig epostadresse:

Slik forstørrer du logoen


Til slutt har vi lastet ned resultatet i form av en PDF-fil, og blåst opp detaljene på vår skjerm som har 1600 x 1200 pikslers oppløsning. Ingen pikselering eller uskarpe kanter å spore:

Slik forstørrer du logoen


Kan installeres

Vector Magic er som sagt gratis å bruke to ganger. Deretter koster tjenesten penger. Det er flere prismodeller, men ti gangers bruk koster i skrivende stund rundt 150 kroner.

Programmet finnes også i en installerbar versjon uten begrensninger, men da kun i Windows-versjon. Prisen blir da $295, eller ca 1700 kroner.

Mer informasjon på denne siden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer