Slik gjør du nettbrettet klar for kveldsbruk

Skjermbruk før leggetid kan føre til søvnmangel og være helsefarlig, men med disse tre rådene kan du redde nattesøvnen.

KAN FØRE TIL SØVNMANGEL: Kjenner du deg igjen i dette? Skjermbruk på kvelden kan føre til søvnmangel, som igjen kan være helsefarlig. Foto: JOSEF LINDAU/CORBIS
KAN FØRE TIL SØVNMANGEL: Kjenner du deg igjen i dette? Skjermbruk på kvelden kan føre til søvnmangel, som igjen kan være helsefarlig. Foto: JOSEF LINDAU/CORBIS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du også nettbrett eller telefon før sengetid? Da er det greit å være klar over at det kan ødelegge nattesøvnen din, i hvert fall hvis du ikke gjør det riktig.

LES OGSÅ: Syv timer på puta er nok

Kan forsinke døgnrytmen

Det er spesielt to ting ved skjermbruken som påvirker nattesøvnen negativt, nemlig lysstyrken og fargetemperaturen.

Vanligvis er det jo slik at når kvelden kommer og solen begynner å gå ned, vil lyset ute bli både svakere og varmere. Det fører til at produksjonen av søvnhormonet melatonin øker, og vi blir søvnige.

Det er dette skjermbruk på kvelden forstyrrer.

– Sterkt lys har i seg selv en umiddelbar, aktiverende effekt. Når du i tillegg kombinerer det med det blågrønne lyset vanlig i LED-skjermer, som øynene våre er spesielt sensitive for, vil du føle deg ekstra våken, sier Ståle Pallesen.

Pallesen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, og har blant annet forsket på hvordan skjermbruk påvirker søvnen vår og hvordan det kan forsinke døgnrytmen.

Søvnmangel kan for eksempel føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, i tillegg til en lang liste av andre sykdommer man ikke ønsker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer