Dele nettverk fra PC og Mac

Slik gjør du PC-en til en «trådløs ruter»

Kjekt om du for eksempel er på et hotell med kablet nett begrensning på antall WiFi-oppkoblinger.

BARE KABLET NETTVERK? Heldigvis er det enkelt å dele det med trådløse enheter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BARE KABLET NETTVERK? Heldigvis er det enkelt å dele det med trådløse enheter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste er klar over at man kan dele nettforbindelsen fra mobiltelefonen, slik at man for eksempel kan få PC-en på nett mens man er på farten.

Men noen ganger kan det også være aktuelt den andre veien. Bor du på et hotellrom med svakt WiFi-signal, men med nettverkskontakt i veggen, kan du koble til PC eller Mac med kabel og så dele nett derfra med de andre enhetene du har med på samme tur.

Også trådløst nett kan deles

Ja, på Windows kan du til og med dele nettverket videre om du er koblet til med WiFi; nyttig dersom WiFi-eieren tar betalt per tilkoblede enhet.

Mange hoteller har for eksempel en gratis WiFi-begrensning på én enhet pr hotellrom. Da kan du koble PC-en til trådløsnettet på hotellet, og så kan de andre i familien koble seg til nettet via PC-en. Smart, ikke sant?

Dele internett fra Windows 10

På Windows 10 går du først til innstillinger, nettverk og internett, mobil trådløssone.

I Windows 10 kan du både dele kablede og trådløse nettverksforbindelser videre. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
I Windows 10 kan du både dele kablede og trådløse nettverksforbindelser videre. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her velger du først hvilken nettoppkobling du vil dele, altså enten WiFi eller kablet nett. Dernest kan du redigere detaljene for nettverksnavn (SSID) og passord ved å trykke på rediger-knappen.

Så er det bare å aktivere bryteren på toppen for å starte opp nettverket.

Dele internett fra MacOS

På Mac får du ikke opprettet et eget trådløst nettverk dersom tilkoblingen din allerede er via trådløst nett, men du kan dele det med en iPhone/iPad koblet til med USB-kabel, en enhet koblet til via Thunderbolt eller via Bluetooth (svært tregt).

Men er du koblet til et nettverk med kabel, er det lett som en plett å opprette et trådløst nettverk som andre enheter kan koble seg på.

Først åpner du systemvalg og deretter deling. Velg internett-deling fra panelet på venstre side:

På Mac får du ikke delt en WiFi-oppkobling til en ny WiFi-oppkobling. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
På Mac får du ikke delt en WiFi-oppkobling til en ny WiFi-oppkobling. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

På valget «del forbindelsen fra» vil du typisk velge Ethernet (eller Thunderbolt Ethernet om du bruker en overgangskabel) i nedtrekksmenyen, og så Wi-Fi i boksen merket «til maskiner med».

NB! Trykk på knappen Wi-Fi-valg og sørg for å aktivere WPA2-kryptering med et passord. Merkelig nok er standardvalget fra Apples side at forbindelsen ikke er kryptert.

Standard i MacOS er at nettdeling skjer uten kryptering. Vi anbefaler deg å slå den på. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Standard i MacOS er at nettdeling skjer uten kryptering. Vi anbefaler deg å slå den på. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Husk for øvrig å krysse av ved siden av internett-deling på venstre side til slutt. Da opprettes nettverket slik at andre kan koble seg på (i vårt tilfelle over heter nettverket bare MacBook Pro, men det kan du redigere om du vil).

Sist oppdatert 10. august 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer