Slik handler du på eBay

Mange har lyst, men veldig få tør.

Skeptisk til å handle på eBay? Det er enklere enn du tror.
Skeptisk til å handle på eBay? Det er enklere enn du tror. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

eBay er verdens største markedsplass på nett og en av våre 25 utvalge tjenester som vi mener er blant de beste.

Den gigantiske auksjonstjenesten har titusener av produkter tilgjengelige til en hver tid, og det er fullt mulig å gjøre gode kupp til priser langt under det du finner i Norge; også på nye produkter.

Men - hvordan handler du? Vi har inntrykk av at det er mange som etter hvert har hørt om auksjonstjenesten, men så fort selgeren befinner seg i utlandet og skal ha betalt via PayPal blir man skeptisk. Det er det ingen grunn til å bli.

La oss ta det elementære først.

PayPal - din sikre betalingspartner

PayPal var lenge et mye brukt betalingsmiddel på eBay - så populært at eBay til slutt så seg nødt til å kjøpe hele selskapet.

PayPal fungerer som en "mellomann" når du kjøper ting på eBay. I stedet for å gi bort visakortnummeret ditt til Gud og hvermann, gir du det heller én gang til PayPal, og når du ønsker å kjøpe ting, logger du inn på PayPal, godkjenner transaksjonen, så trekkes beløpet fra kredittkortet ditt og overføres til mottakerens kredittkort. Selgeren betaler en liten transaksjonsavgift, selvsagt.

Slik tar du i bruk PayPal:

  • Registrer deg på PayPal.com
  • Hvis du kun har tenkt til å kjøpe, kan du velge en personal-konto
  • Etter å ha registrert informasjonen og logget inn, kan du legge til et kredittkort
  • Når du har lagt inn kredittkortet, trekker PayPal $1 som du får tilbake senere.
  • Nå det viktige: På kredittkortutskriften du får fra banken (enten i nettbanken, på epost, i posten etc.) står det en firesifret kode. Denne koden må du legge inn i PayPal som bevis på at det er ditt kredittkort. Når du gjør det, får du dollaren din tilbake og kortet er autorisert. PS! Du kan legge inn flere kredittkort.
  • Nå er du klar til å handle på eBay. Gå og registrer deg.

Oppdatert: Fra en leser har vi fått inn en ekstra kommentar i forhold til PayPal: Det du ikke nevner med Paypal, er sikkerheten. Dersom det er noe "tull" med handelen garanterer Paypal deg pengene i retur, (det er litt tidkrevend), og selgeren blir ekskludert fra Ebay. Jeg har selv hatt en slik sak og hadde ikke noe problem med å få tilbake pengene, selger var meget rask med å trekke seg, for han var meget redd for å miste muligheten til å handle via Ebay.

Les hvorfor du alltid bør bruke kredittkort på nett

Noen kjøreregler

eBay er en gigantisk markedsplass, og det er selvsagt helt umulig for de som drifter å garantere at alt som selges er stuereint, og at selgerne er seriøse. Hver selger har imidlertid en karakterbok som du bør sjekke ut. Her er et skjermbilde:

Eksempel på salgsside på eBay
Eksempel på salgsside på eBay Vis mer


Øverst til høyre finner du karakterboken. Når du gjør en handel, blir du i etterkant bedt om å gi pluss- eller minuspoeng, samt en kommentar. Klikk på tallet i parentesen for å se alle kommentarene vedkommende har fått. Denne karen har 100% positive erfaringer og må anses som svært trygg å handle fra.

Du kan også sende selgeren et spørsmål; det være seg om varens stand (står som regel i beskrivelsen), om hvor mye porto han vil ha for å sende til Norge og hvor lang tid det sånn cirka vil ta. Mange auksjoner har for øvrig en portoberegner et stykke ned i objektbeskrivelsen.

Legg også merke til hva som står under "ships to" slik at du er sikker på at selgeren sender til Norge. Når du blar i eBays kategorisystem, kan du velge kun å se objektene som kan sendes til Norge. Dette gjør du i venstre marg:

Venstre marg kan brukes for å filtrere salgsobjekter.
Venstre marg kan brukes for å filtrere salgsobjekter. Vis mer


Et ekstratriks dersom varen koster mer enn 200 kroner (men under 1000) er å spørre om han kan sette "gift" på pakka så du slipper å betale norsk moms, men det er selvsagt litt i gråsoneland med tanke på lovlighet.

Et siste tips - auksjoner med "buy it now"-ikon gjør at prisen som står der er den du betaler, uten at det blir noe budrunde.

Slik handler du trygt på nett

eBay i flere land

eBay er ikke bare en amerikansk nettjeneste. For eksempel har tyskerne en egen variant (.de), der alt riktignok står på tysk, men der fordelene er flere:

  • Elektronikk fra Tyskland kan brukes rett i norske strømkontakter.
  • Tyskland er med i EU. Derfor kan du, hvis du bor nærme svenskegrensa, oppgi en Poste Restante-adresse og hente pakke i Sverige, og dermed slipper du å betale moms og tollgebyr. Har du vært ute av landet i mindre enn 24 timer kan du ta med verdier for 3.000 kroner, og har du vært borte mer enn ett døgn, kan du ha med verdier for 6.000 kroner. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

Smart nettlesertillegg

Bruker du Firefox, kan du prøve eBay-utgaven, som vi har skrevet om i denne artikkelen. Den har blant annet funksjonalitet for å følge med på auksjoner i sidefeltet, og hvis noen byr over deg, får du beskjed om det umiddelbart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer