Windows 10 blir ny - igjen

Slik har du aldri sett Windows før

Dette kan du glede deg til.

NYTT DESIGN: Microsoft pusser opp Windows 10. Foto: Skjermbilde
NYTT DESIGN: Microsoft pusser opp Windows 10. Foto: Skjermbilde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Windows 10 er et operativsystem som stadig er i endring. Microsoft slipper nemlig to storoppdateringer til det i året, og designet er noe som blir oppdatert fra gang til gang.

Introduksjonen av designspråket Fluent Design System, med blant annet gjennomsiktige effekter, var en forholdsvis stor, visuell oppdatering til Windows 10. Snart kan PC-en din bli «ny» på nytt.

Lyst og mørkt tema

Forrige uke slapp Microsoft en ny testoppdatering for den neste versjonen Windows 10. Nærmere bestemt den som ventes våren 2019. Blant nyhetene som kommer i denne versjonen, finner vi visuelle oppdateringer. Den største endringen på denne fronten er et nytt lyst tema.

I et blogginnlegg skriver Microsoft at de har fått tilbakemeldinger fra brukere som ønsker seg et lyst tema, og snart er det altså her.

Det nye temaet må ikke forveksles med appmodusen som dagens utgave av Windows 10 har. Per nå kan brukerne velge mellom lys og mørk appmodus der Microsofts apper (samt Windows Filutforsker) og skifter utseende.

I stedet er det snakk om en ny Windows-modus som endrer fargen på ting som startmeny, oppgavelinje og handlingssenteret. Under kan du se forskjellen mellom lys og mørk Windows-modus.

Mørk og lys startmeny.
Mørk og lys startmeny. Vis mer

Velger man «Egendefinert» under farge kan man også bruke ulik Windows- og appmodus. For eksempel lys Windows-modus og mørke apper. På den måten blir ikke hele brukergrensesnittet lyst hvis man kun ønsker lys startmeny.

Da blir brukergrensesnittet slikt:

Hvit Windows-modus og mørk appmodus.
Hvit Windows-modus og mørk appmodus. Vis mer

Modusen konfigurerer man under Innstillinger – Personalisering – Farger. Her kan man også aktivere/deaktivere gjennomsiktighetseffekter og velge uthevingsfarger, altså farge på skrift og andre detaljer.

Med en designoverhaling følger det også med en ny standardbakgrunn til Windows 10. Microsoft har oppdatert Windows 10-bakgrunnsbildet med et lysere design. Det kan du se under og laste ned i 4K-kvalitet på Wallpaperhub.

Windows 10 får en ny standardbakgrunn.
Windows 10 får en ny standardbakgrunn. Vis mer

Dette kommer også

Det er ikke bare et nytt tema som er på plass i storoppdateringen til Windows 10 som slippes til våren. Ved innlogging vil du for eksempel se at innloggingsskjermen er oppdatert med uskarpeffekt.

Blant annet har Handlingssenteret fått en liten, men kjekk nyhet ved at man kan justere lysstyrken på skjermen via en ny glidebryter.

Juster lysstyrken i Handlingssenteret.
Juster lysstyrken i Handlingssenteret. Vis mer

Man kan også redigere hurtighandlingene i Handlingssenteret direkte i menyen. Per nå må man inn i innstillingene.

Rediger hurtighandlinger direkte i Handlingssenteret.
Rediger hurtighandlinger direkte i Handlingssenteret. Vis mer

Microsoft introduserer også et nytt design for musikkstyringen i Windows 10. Den nåværende er plassert øverst til venstre og viser volum, hvilken sang som spilles, albumgrafikk og man kan velge å hoppe til neste/forrige sang, samt sette avspillingen på pause. Den nye ligger nederst til høyre i skjermbildet og gir litt ekstra informasjon og valg.

Ny volumkontroll.
Ny volumkontroll. Vis mer

Emoji 12 er på plass og man kan endelig flytte på emojiboksen i Windows 10. Den får man for øvrig opp ved å trykk Windows-tasten + punktum.

Emoji 12 er på plass.
Emoji 12 er på plass. Vis mer

En nyhet som mange vil sette pris på, er muligheten til å avinstallere apper og verktøy fra Microsoft. I oppdateringen som kommer til Windows 10 kan man avinstallere følgende apper:

  • 3D Viewer.
  • E-post.
  • Film og TV.
  • Groove Music.
  • Kalender.
  • Kalkulator.
  • Klipp og tegne.
  • Paint 3D
  • Sticky Notes.
  • Taleopptak.

Avslutningsvis

Dette er noen av de mest interessante (kjente) nyhetene som kommer i storoppdateringen til Windows 10. I tillegg til nye funksjoner for brukerne og et oppdatert grensesnitt, forventer vi også at Microsoft gjør endringer under panseret. Selskapet ønsker neppe å slippe en ny oppdatering til Windows 10 som skaper så mye problemer for brukerne som oktoberoppdateringen gjorde da den først kom.

PS. Vi vil ikke anbefale at du installerer testversjoner av Windows 10 på en PC du bruker fast. Dette fordi det er snakk om uferdig programvare og man vil dermed oppleve feil og ting som ikke fungerer som det skal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer