Slik har vi testet, vurdert og regnet oss fram til resultatene

Her får du et innblikk i hvordan vi arbeider når vi tester digitalkameraer.

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ingen absolutt fasit når det gjelder testmetodikk. Å rangere kameraene etter hvor gode de er, er også vanskelig, og må nødvendigvis baseres på en vekting av de forskjellige egenskapene.

For noen vil det være viktigst at kameraet er i stand til å ta best mulig bilder, uansett om det krever mange manuelle innstillinger for å få det til, og uansett om skjermen og hastigheten er aldri så dårlig.

Vi som jobber med kameratesting i DinSide har mange års erfaring fra området, og prøver hele tiden å lytte til hva leserne våre synes er viktig når vi fastsetter kriterier og vektinger.

Det gjelder å holde tunga rett i munnen...
Det gjelder å holde tunga rett i munnen... Vis mer


Slik kom vi fram til resultatet

Dette er en test av kameraer som er relativt like hva angår funksjoner, oppløsning og optisk zoom. Derfor har vi valgt å fokusere på kriteriene bildekvalitet, videokvalitet, hastighet/ytelse, konstruksjon og brukervennlighet, der variasjonene har vært større.

På hvert kriterium har vi gitt karakter fra 1 til 10. Hvert kriterium har en vekting som multipliseres med karakteren, og som sammen danner en delsum. Hvis et kamera får karakteren 8 på bildekvalitet, blir delsummen 8 x 0,4 (vekting av bildekvalitet) = 3,2.

Delsummene legges til slutt sammen, og danner en totalkarakter, for eksemp 7,4, som betyr terningkast 5. I tabellen under ser du hvordan rangeringen ble som den ble:

Slik har vi testet, vurdert og regnet oss fram til resultatene


Hva legger vi i kriteriene?

Her er en liten forklaring på hva vi legger i de forskjellige kriteriene:

Bildekvalitet
Vi har fotografert ute og inne, med og uten blits, i mot- og medlys, med full automatikk og med manuelle innstillinger i kameraet. Vi har tatt bilder med forskjellige ISO-hastigheter, blender, lukkertider og brennvidder, og vurder skarphet, støy, fargemetning samt automatikkens styrker og svakheter. Ett kamera ble testet på et tidligere tidspunkt (Fujifilm F50fd), men ble testet på nytt sammen med de andre, for å få mest mulig rettferdig sammenligningsgrunnlag i forbindelse med rangeringen.

Videokvalitet
Vi har filmet ute og inne og under forskjellige lysforhold. Vi har vurdert bildekvaliteten, oppdateringshastigheten og lydkvalitet.

Hastighet/ytelse
Vi har målt tiden det tar fra du berører utløseren til bildet er tatt, med og uten blits, og på full vidvinkel og full tele. Med forfokusering er forskjellene så små at vi ikke har vektlagt dette, alle kameraene vil ved forfokusering ta bildene mer eller mindre momentant. I tillegg har batterilevetiden vært med i vurderingen under dette kriteriet.

Konstruksjon
Vurdering av materialvalg i huset, knapper, LCD-skjerm (skarphet, synlighet under forskjellige lysforhold, oppdatering, innsyn fra sidene, beskyttelse). Størrelse, vekt og lommevennlighet er også med i vurderingen her.

Brukervennlighet
Vi har prøvd å være så objektiv som mulig her, men et slikt kriterium vil nødvendigvis ha et snev av subjektiv oppfatning. Derfor har vi ikke vektet dette punktet mer enn 10%. Av ting vi vurderer her er merking og plassering av knapper og kontroller, hvor enkelt det er å gjøre endringer i vanlige innstillinger, språk og forkortelser i menyer, håndtering av kamera med én hånd osv.

Valuta for pengene?
Valuta for pengene er med i betraktningen, og kan få avgjørende betydning i tilfeller der to eller flere kameraer havner på samme totalsum. Da vil en høyere score på dette punktet gi uttelling i form av bedre rangering. Prisene på kameraene er gjennomsnittlig gatepris, basert på tall fra DinPris.no.

Tilbake til testen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer