Slik holder du Windows oppdatert

Det er viktig å holde Windows oppdatert. Microsoft lanserer stadig nye oppdateringer for sikkerhetshull som blir oppdaget etter hvert. Men også her finnes det fallgruver.

Slik holder du Windows oppdatert
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange måter å oppdatere Windows på, både manuelt og automatisk. Uansett hvilken måte du velger, må du ikke finne på å bruke "oppdateringer" du får som epost-vedlegg. Bruker du disse, risikerer du å infisere PCen med et datavirus, i stedet for å oppdatere Windows. Slike vedlegg bør slettes umiddelbart, slik at du ikke glemmer at disse er falske.

Hvordan kan du se at slike oppdateringer er falske? Utgangspunktet er at Microsoft aldri sender ut oppdateringer via epost. Meldingene ser likevel ekte ut, nettopp for å prøve å lure deg. Les mer.

Her presenterer vi en oversikt over forskjellige metoder som hjelper deg med å holde Windows oppdatert med alle de siste sikkerhetsfiksene:

1. Automatisk oppdatering

Dette er den enkleste måten å oppdatere Windows på, og er ideelt for deg som ønsker å slippe å tenke på oppdateringer i en travel hverdag. Dette krever at du bruker Windows Me, 2000 med minimum Service Pack 3 installert, eller Windows XP. Les mer.

2. Windows Update

Nettsiden Windows Update er en tjeneste med oversikt over alle oppdateringer som lanseres for Microsoft-produkter.

Når du besøker denne nettsiden, vil den tilpasses automatisk din Windows-installasjon. Du trenger altså ikke å lete deg frem til oppdateringene til nettopp din PC.

Du får også tilgang til oppdateringstjenesten via Start-menyen:

Slik holder du Windows oppdatert


Tjenesten samler først inn informasjon om din datamaskin. Så får du presentert en liste over tilgjengelige oppdateringer, og kan deretter legge til dem som eventuelt mangler.

Ifølge Microsoft samler Windows Update ikke inn privat informasjon. Det skal kun dreie seg om versjonsnummer for Windows og programvare, samt regions-og språkinnstillinger. Pluss produkt-ID og produktnøkkel for å kontrollere gyldig kopi av Windows.

Du bør avslutte alle programmer før du oppdaterer. En del oppdateringer krever dessuten at du må du restarte Windows.

Når Windows Update ikke virker...

Opplever du at Windows Update-tjenesten er utilgjengelig, er det ofte fordi du prøver via Start-menyen. Hvis dette skjer, kan du besøke nettsiden windowsupdate.microsoft.com direkte. Grunnen til at snarveien via Start-menyen ikke fungerer, kan være at den peker til feil fil, eller at programmet wupdmgr.exe ikke sender deg til riktig nettside.

3. Følg med på nyhetsbrev

Når Microsoft lanserer en ny oppdatering, blir den offentliggjort i et nyhetsbrev ("Security Bulletin"). Slike brev har lenker til nye oppdateringer som kan lastes ned manuelt, men dette er en forholdsvis tungvinn måte å oppdatere Windows på. Du må først finne riktig oppdatering for nettopp din Windows-versjon, og deretter laste den ned og installere manuelt.

4. Gratis sikkerhets-CD

Du har også muligheten til å bestille en gratis CD fra Microsoft med viktige oppdateringer. Denne CDen er laget spesielt med tanke på brukere som er uten bredbånd, eller som av andre grunner ikke har muligheten å laste ned omfattende oppdateringer.

Les mer om dette på Microsoft Security. Norske brukere kan bestille CDen via Microsoft Norge.

5. Ta vare på oppdateringene

Ønsker du å laste ned oppdateringene for å installere disse ved en senere anledning, kan du gjøre dette via Windows Update katalogen. Fordelen med denne metoden fremfor den gratis sikkerhets-CDen, er at du hele tiden får tilgang til ferske oppdateringer. Les mer.

6. Tredjepartsprogrammer

Et annet alternativ er å oppdatere Windows ved hjelp av et tredjepartsprogram, som for eksempel AutoPatcher, men dette (og de fleste andre tredjepartsløsningene som finnes) fungerer kun med engelskspråklig Windows.

Les mer om oppdatering av Windows i artikkel KB3232166 fra Microsofts database.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer