Slik hører du nettradio

Du trenger verken FM eller DAB.

MER ENN DAB: På mobilen din har du tilgang både til hjemlige NRK over 100.000 andre stasjoner rundt om i verden. Foto: TORE NESET
MER ENN DAB: På mobilen din har du tilgang både til hjemlige NRK over 100.000 andre stasjoner rundt om i verden. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste år vil FM-nettet bli gradvis nedtrappet, og det er derfor ikke så rart at både medier og elektronikkbutikker nærmest skriker om kapp om at du nå må skifte over til DAB+.

Heldigvis finnes det en måte å omgå hele problemstillingen på: Du kan rett og slett høre radio via nettet.

Du trenger ikke egen «nettradio»

For noen år siden ble mange radioer levert med mulighet ta i mot nettradiostasjoner.

Slike ser vi ikke så mange av i butikkene i dag. Årsaken er at nettradio nå omgir oss nær sagt overalt, og at det finnes så mange andre måter å høre på.

Det aller rimeligste og enkleste er trolig å bruke mobilen mot en smart, liten og billig lyd-dings som Chromecast Audio.

ENKLEST: Denne lille dingsen fra Google gir deg nettradio på 1-2-3. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENKLEST: Denne lille dingsen fra Google gir deg nettradio på 1-2-3. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Denne koster under 300 kroner, og kan enkelt kobles til radioer, høyttalere og stereoanlegg både analogt og digitalt (optisk).

Men også på mobilen selv, nettbrettet, PC-en og en rekke nyere radioer kan du høre tusenvis av radiostasjoner fra hele verden. Og naturligvis også kanalene til gode, gamle NRK og hjemlige kommersielle kanaler som P4 og Radio Norge.

Gratis musikk i lomma

Høre du nettradio på mobilen hjemme, koster det ingenting ekstra så lenge du bruker trådløst nett.

Utenfor huset koster det litt - avhengig av hva slags avtale om mobilt internett du har med leverandøren din.

UTBRREDT: TuneIn sniker seg inn overalt - ikke minst på mobilen. Foto: TORE NESET
UTBRREDT: TuneIn sniker seg inn overalt - ikke minst på mobilen. Foto: TORE NESET Vis mer


For mobilen og nettbrettet finnes det at stort utvalg av apper som gir deg mulighet til å høre radio fra hele verden.

Den du møter oftest kalles TuneIn. Denne nettradioportalen er ofte innebygd i musikkstrømmere (blant annet Sonos) og nettradioer. Appen deres er trolig den mest nedlastede blant radio-apper og finnes både for iOS, Android.

TuneIn skryter av at du kan hører mer enn 100.000 stasjoner via appen deres. Heldigvis kan du søke opp favorittene dine og lagre dem oversiktlig og pent. Det gjelder selvsagt også de norske kanalene.

Om du liker best å høre på NRK, har rikskringkasteren egen app både for Android og iOS.

Det finnes også flere apper som samler alle de norske kanalene på ett brett. For Android finnes Norsk Radio, mens Radio er et alternativ for iOS-brukerne.

I NETTLESEREN: Har du en PC du ikke bruker stort lenger, kan du for eksempel bruke den som nettradio. Foto: TORE NESET
I NETTLESEREN: Har du en PC du ikke bruker stort lenger, kan du for eksempel bruke den som nettradio. Foto: TORE NESET Vis mer


Hele verden inn i stua

Men hjemme med trådløst nett eller fra nettkontakten i veggen kan du høre i vei døgnet rundt, uten at det verken belaster husholdningsbudsjettet eller ødelegger for ungenes YouTube-mani.

Det aller enkleste er å gå inn på nettsiden til radiostasjonen du ønsker å høre på. Samtlige NRK-kanaler finner du samlet på radio.nrk.no.

NRK-TILBUDET: Hele 16 kanaler kan vår lisensfinansierte kringkaster skilte med. Foto: NRK
NRK-TILBUDET: Hele 16 kanaler kan vår lisensfinansierte kringkaster skilte med. Foto: NRK Vis mer


Her kan du også høre programmer som er sendt tidligere, samt spole deg tilbake i dirtektesendingen for å få med deg forrige program eller begynnelsen av programmet du hører.

Radio.no har sin kanaloversikt og spiller der du kan søke på tvers av radiokanalene og se innholdet.

P4 har en egen spiller på nettet. Radio Norge hører du på RadioPlay. Der finner du også Kiss, Radio Rock og Soft som medieselskapet Bauer eier.

Men er du mer internasjonalt orientert, kan du også høre TuneIn i nettleseren på din PC eller Mac.

Sjekk også ut gratisprogrammet Screamer Radio til Windows PC-er, det er fin alt-i-ett-løsning for radiokanaler fra hele verden.

Et annet alternativ er Shoutcast, som mange av oss stiftet bekjentskap med i nettradioens barndom på begynnelsen av 2000-tallet. Denne konsentrerer seg om musikk, og norske kanaler er så godt som fraværende.

ITUNES: i tillegg til radiostasjonene som ligger i Apples musikprogram kan du også legge til nye stasjoner - både som fil eller nettadresse. Foto: TORE NESET
ITUNES: i tillegg til radiostasjonene som ligger i Apples musikprogram kan du også legge til nye stasjoner - både som fil eller nettadresse. Foto: TORE NESET Vis mer


I virvaret av nettradioportaler er det også verd å nevne Internet Radio og Radio Guide.

Du kan også høre nettradio i iTunes eller i en hvilken som helt annen nettbasert MP3-spiller. Dette gjør du enten ved å legge inn nettadressen til radiostrømmen (for eksempel http://lyd.nrk.no/nrk_radio_p2_mp3_h for NRK P2) eller ved å laste ned en m3u-fil.

NRK har laget en samleside med direktelenker til alle sine kanaler i ulike kvaliteter. Programmene foreligger både som MP3 og AAC.

Nettstedet vTuner har lenker til en rekke radiostasjoners m3u-filer.

Gammel radio ingen hindring

For mange holder det kanskje med et par gode øretelefoner. Men vil du ha lyden ut i rommet, blir det litt tynt med de små høyttalerne som gjerne sitter i mobilen, nettbrettet eller PC-en.

MINIJACK: Denne ledningen får du kjøpt overalt. Foto: AMAZON
MINIJACK: Denne ledningen får du kjøpt overalt. Foto: AMAZON Vis mer


Heldigvis kan du koble nett-dingsene dine til en god radio eller et fullblods stereoanlegg både trådløst og med kabel.

Nær sagt alle mobiltelefoner, PC-er og nettbrett har en 3.5 tommer minijack-utgang. Kabler som passer til denne får du kjøpt i de fleste elektronikkbutikker.

overgang: Har du bare RCA-inngang på radioen din, kan du bruke en ledning som denne. Foto: AMAZON
overgang: Har du bare RCA-inngang på radioen din, kan du bruke en ledning som denne. Foto: AMAZON Vis mer


Noen forsterkere og radioer har bare inngang for RCA-plugger. Overganger mellom minijack og RCA finnes også i svært mange butikker der de selger radio- og TV-utstyr.

MED GAMMEL RADIO: Så lenge radioen har lyd-inngang kan du som her bruke en trådløs Bluetooth-adapter. Foto: TORE NESET
MED GAMMEL RADIO: Så lenge radioen har lyd-inngang kan du som her bruke en trådløs Bluetooth-adapter. Foto: TORE NESET Vis mer


Det mest praktisk er kanskje likevel å koble trådløst. Alle smartmobiltelefoner er utstyrt med den trådløse teknologien Bluetooth, som kan brukes med svært mye lydustyr.

Apple-produktene har i tillegg AirPlay. Dette er ikke fullt så utbredt som Bluetooth, men finnes likevel på en god del lydprodukter i de øvre prislag.

For radioer eller annet utstyr som ikke har Bluetooth kan du kjøpe adaptere til noen hundrelapper som kobles i den analoge jack-inngangen. Les for øvrig Dinsides guide til trådløs musikk i stua.

Hva skal jeg høre på?

Mange engelskkyndige nordmenn hører på britisk radio. BBC World Service er kanskje verdens beste nyhetskanal. Mange mener at BBC 6 Music er den beste musikkanalen.

Den britiske statskringkasteren bruker en egenutviklet spiller kalt iPlayer. Denne er tilgjengelig i nettleser-utgave, men finnes også for Android og iOS. Mens deler av TV-tilbudet til BBC er utilgjengelig utenfor Storbritannia, er hele radiotilbudet åpent for direkte strømming.

Musikksmak er en personlig ting, og det er derfor vanskelig å gi generelle anbefalinger. De siste hitlåtene får du jo overalt. Men hva med å søke seg litt utenfor allfarvei?

SÆR-KANAL: For deg som liker musikk fra klassiske spionthrillere. Foto: tore neset
SÆR-KANAL: For deg som liker musikk fra klassiske spionthrillere. Foto: tore neset Vis mer


På nettradioen finner du stasjoner som spiller musikk som «ingen» har hørt om. Og vil du høre musikk fra land med helt andre tradisjoner enn den angloamerikanske populærmusikken, er det bare å lete i India, Kina eller Iran.

For alternativ rock er studentradioer (eller «college radio» som det heter i USA) ofte et bra sted å starte.

Det finnes også en rekke stasjoner som i likhet med spillelister på Spotify, Tidal og andre musikkstrømmere legger opp musikk etter anledning, tid på døgnet.

En personlig favoritt er San Francisco-baserte SomaFM, som kombinerer artister de færreste har hørt om med stemnings-sjangere.

Her finner du musikk å utforske verdensrommet til, en kikk innom de ytre delene av party-byen Goa i India og til og med en egen kanal for «spionmusikk» - Secret Agent.

Vi tar gjerne i mot tips om fantastiske nettradiostasjoner utenfor allfarvei!

Mer om nettradio:
DAB eller nettradio i bilen? Vi har testet
Her er triksene som gjør din gamle radio digital
Danker nettradioen ut DAB?
Kjøpeguide for trådløs lyd
Nå kan du spole tilbake radioprogrammet
Musikk over hele huset: Er Sonos fortsatt best?
TEST: Experts Amadeus ADIBTB14 nettradio
Slik tar du opp fra nettradioen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer