Slik installerer du Ubuntu

Installsjon av Ubuntu Linux 9.10 er enklere enn en Windows-installasjon, og du trenger faktisk ikke installere i det hele tatt for å bruke operativsystemet.

Slik installerer du Ubuntu
Publisert
Sist oppdatert

For å installere Ubuntu Linux 9.10 bør du ha en PC med minimum 700 MHz prosessor, 384 MB minne og 8 GB harddisk. Det betyr at de fleste PC-er som er fra dette tusentallet, er kvalifisert.

Selve operativsystemet må du først laste ned fra nettet, for eksempel fra Universitetet i Oslo sin FTP-server. Her finner du mange forskjellige utgaver, i vårt eksempel har vi brukt ubuntu-9.10-desktop-i386.iso, som fungerer på de aller, aller fleste maskiner.

Last ned, brenn og installer

Legg merke til at filen er 700 MB stor, og kan ta litt tid å laste ned, avhengig av netthastigheten.

Når du har lastet ned ISO-filen, må den "pakkes ut" og brennes til en CD. Hvis du er usikker på hvordan du gjør det, har vi forklart det her.

Når du sitter med CD-en i hånda, skal du legge den i drevet på PC-en du vil installere operativsystemet på. Hvis maskinen er satt til å søke etter oppstartsfiler fra CD/DVD først, vil du bli møtt med følgende skjermbilde få sekunder etter at du har skrudd på PC-en:

Her får du altså velge hvilket språk du vil installere på. Hvis du er stødig i engelsk anbefaler vi å installere engelsk versjon. Den norske oversettelsen er dessverre ikke komplett, og miksen mellom engelsk og dårlige norske oversettelser blir fort litt irriterende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.