Slik kan du stoppe ransomware

Malwarebytes slipper gratisprogram som skal beskytte maskinen din mot ransomware.

BESKYTTELSE: Malwarebytes har nå sluppet et eget anti-ransomware-program som skal beskytte Windows-maskiner mot ransomware. Foto: MALWAREBYTES
BESKYTTELSE: Malwarebytes har nå sluppet et eget anti-ransomware-program som skal beskytte Windows-maskiner mot ransomware. Foto: MALWAREBYTES Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år skrev vi at «ransomware» er det skumleste å få på PC-en.

Begrepet omhandler ondsinnede programmer som installerer seg på brukerens PC, krypterer filene for deretter å kreve betaling dersom brukeren vil gjenopprette originalen.

Krypteringen benytter seg av kjente mekanismer som vi ellers stoler på i hverdagen når vi bruker nettet til å betale regninger og den slags.

I praksis er derfor filene tapt om man ikke velger å betale, selv om det finnes eksempler på at politiaksjoner i enkelte tilfeller har klart å redde filene.

LES OGSÅ: Hackerens beste råd

Kan skje den beste

Dette ser ut til å være svindlernes nye våpen. Nå om dagen er det for eksempel mange som får en e-post fra «Posten» om en uavhentet pakke. Trykker man på lenka for å laste ned «hentelappen», blir PC-en infisert nettopp med ransomware.

For et par uker siden ble filserverne til en håndfull norske nettsteder utsatt for slikt, fordi én ansatt hadde bitt på Posten-svindelen omtalt over. Det kan du lese mer om hos digi.no.

Til og med denne uka har et sykehus i Los Angeles blitt rammet og kreves for rundt 30 millioner i løsepenger for å låse opp filene igjen, melder ZDnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer