Guide: Apex Legends

Slik kommer du i gang med Apex Legends

Spillet som har tatt helt av.

25 MILLIONER SPILLERE: Apex Legends har tatt spillverdenen med storm den siste uken. Vi forteller deg hvordan du kommer i gang. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ut av intet slapp Electronic Arts «Apex Legends», spillet som har tatt spillverden med storm den siste uken. På 7 dager har spillet rundet 25 millioner spillere - på det meste er det 2 millioner spillere pålogget samtidig - det er tall som ikke engang «Fortnite» kunne vise til i starten.

«Apex Legends» bygger på samme prinsipp som «Fortnite»: Man slippes løs uten våpen og utstyr på en stor øy, og så handler det om å få tak i - eller «loote» som det heter på spillspråket - det beste utstyret for å overleve lengst mulig.

Spillet er i sjangeren «Battle Royale» som er blitt så populær etter inntoget til «PlayerUnknown's Battlegrounds» og selvsagt nevnte «Fortnite».

Nyheten deler de samme grunnprinsippene som «Fortnite», men med to tydelige forskjeller: null bygging og synsvinkelen er fra førsteperson, som vil si at du ikke ser spilleren bakfra, men kun våpenet/armene.

Hvordan kommer jeg i gang med «Apex Legends»?

Enkelt. Du laster ned spillet til PC, PlayStation 4 eller Xbox One. Spillet er gratis, og finansieres dermed gjennom mikrotransaksjoner. Som «Fortnite» er det kun kosmetisk innhold som kan kjøpes og ikke ting som kan påvirke utfallet av spillet.

«Apex» har ikke støtte for kryssplattform, som betyr at du som PC-spiller for eksempel ikke kan spille med vennerpå Xbox. Spillet er heller ikke tilgjengelig på mobil. Enn så lenge, ting kan jo endre seg i fremtiden.

Anbefalt aldersgrense er 16 år.

Ringer nærmer seg.
Ringer nærmer seg. Vis mer

Hva går spillet ut på?

I «Apex Legends» er det totalt 60 spillere fordelt på 20 lag med tre spillere på hvert lag. Du kan til enhver tid se hvor mange lag og spillere som er igjen. Det vises øverst til høyre i spillbildet.

Målet er å stå igjen som det eneste laget til slutt, slik som du er kjent med fra andre spill i samme sjanger.

Hver runde starter med at lagene flys over spillkartet. Hvert lag har en «Jumpmaster» som velger når dere skal hoppe og hvor dere skal lande. Hvis du ønsker å lande alene, kan du trykke deg løs fra resten av følget, men vi anbefaler sterkt at hele laget lander samlet.

Prinsippet kort oppsummert:

 • Hver spiller har ett liv,
 • Du starter uten våpen.
 • Våpen og utstyr må du finne selv.
 • Ringen blir mindre og mindre.
 • Spillere utenfor ringen, mister liv.
 • Laget som står igjen til slutt, vinner.
Stup ut og land på en egnet plass.
Stup ut og land på en egnet plass. Vis mer

Hvilke våpen er det i spillet?

En rekke forskjellige våpen ligger spredt rundt om i spillverdenen, og varierer fra enkle håndpistoler til kraftige skarpskytterrifler. Hver våpenklasse benytter ulik ammunisjon, så du må sørge for å finne det som passer våpnene du har for hånden.

Mens «Fortnite» kategoriserer våpen etter farge, der hvite er de ordinære mens gullvåpnene er de beste, er våpnene i «Apex Legends» for det meste hvite. Men, det er også enkelte spesialvåpen som er kraftigere enn de vanlige. Dog har de den ulempen at de har lite ammunisjon. Så vårt tips er:

Bruk det kun når det er stor sjanse for at du treffer motstanderen.

Dette er våpentypene i Apex Legends.
Dette er våpentypene i Apex Legends. Vis mer

Hva med utstyr?

Noe av det viktigste du kan finne i «Apex Legends» er våpentilbehør. Det kan være ting som et bedre sikte eller noe som sørger for at våpenet er mer stabilt. Vårt tips er at du alltid plukker opp våpentilbehør hvis de er kompatible med et av våpnene dine, de kan nemlig utgjøre forskjellen i en duell der du og motstanderen egentlig stiller likt.

Det er også alltid kjekt med god beskyttelse. En rustning og hjelm er noe av det første du bør finne. Men prioriter våpen først.

Hvor finner jeg de beste tingene?

Kartet er delt opp i flere områder, og her varierer utvalg av våpen og utstyr fra sted til sted. En av fordelene, eller ulempene, det kommer an på hvordan du ser det, i «Apex» er at utvalget på de ulike stedene alltid er det samme.

Det vil si at du alltid vil finne bedre ting i «The Pit» enn «Hydro Dam», som er sted med litt kjipere utvalg.

Du kan kjøpe kosmetiske tilpasninger for ekte penger.
Du kan kjøpe kosmetiske tilpasninger for ekte penger. Vis mer

Dette er stedene du finner best «loot»:

 • Artillery
 • Relay
 • The Pit
 • Runoff
 • Bunker
 • Airbase
 • Swamps
 • Repulsor
 • Thunderdome
 • Water Treatment
I slike kasser finner du våpen og utstyr.
I slike kasser finner du våpen og utstyr. Vis mer

I tillegg bør du merke deg «Drop Ship» og «Hot Zone», som kanskje er stedene du finner best utstyr. Ulempen er jo at mange velger å lande her, så det lønner seg å være veldig raskt ute hvis du ønsker å komme levende ut av den første fasen i spillet.

Har du lagt merke til det store, blå feltet på kartet i starten av kampen? Dette er Hot Zone, den varierer fra kamp til kamp, er alltid tilfeldig og alltid på steder med stedsnavn. Her kan du forvente å finne utstyr langt over snittet. Kommer du deg seirende ut herfra, er du veldig godt skodd for fremtidige kamper.

Drop Ship er, likhet med Hot Zone, tilfeldig fra kamp til kamp. I motsetning til Hot Zone, er Drop Ship bevegelig og du må fly ganske så presist for å lande på dette fartøyet. Drop Ship er også markert på kartet, både hvor det befinner seg i øyeblikket og hvor det stopper. Det er vel for øvrig liten vits å besøke Drop ship etter at det har kommet til bestemmelsesstedet, da dette er et populært sted å lande.

Her ser du hvor det er best å lande hvis du ønsker best utstyr.
Her ser du hvor det er best å lande hvis du ønsker best utstyr. Vis mer

Hva er Ping som alle snakker om?

Samarbeid er essensielt i lagbaserte skytespill som «Apex Legends», men det er ikke alltid man har mikrofon tilgjengelig eller at man ønsker å snakke med andre.

Heldigvis er du ikke avhengig av å snakke med andre i spillet for et godt samarbeid. Utviklerne har laget et intuitivt system for å merke (eller «spotte» som du sier i spillverdenen) fiender, nyttige våpen og utstyr og liknende.

Systemet er døpt «Ping», og i tillegg til å merke fiender og våpen, kan du også pinge forslag til hvor dere skal lande, du kan fortelle lagkompisene hvor du har tenkt å gå og du kan til og med takke dem for å ha gitt deg våpen.

Slik pinger du:

 • PC: Midtre museknapp.
 • PlayStation 4: R1.
 • Xbox One: RB.

For ytterligere dypdykk i Ping anbefaler vi at du sjekker denne guiden.

Hvordan får jeg poeng?

Erfaringspoeng (XP) og nivåer er ganske så standard her; få nok XP og gå opp i nivå. For hvert nytt nivå du går opp får du en skattkiste med innhold og 600 «legend tokens».

Skattkister gir deg kun kosmetiske ting som nye uniformer og bannere. Du får ingen konkurransefortrinn av å bruke ekte penger i spillet. Du tjener XP for ulike handlinger under spillets gang, som når du dreper en fiende, gjenoppliver en medspiller, vinner runden og så videre.

Etter hver runde ser du hvor mange erfaringspoeng du har opptjent.
Etter hver runde ser du hvor mange erfaringspoeng du har opptjent. Vis mer

Hvilke karakterer kan jeg velge mellom?

Det er totalt åtte forskjellige piloter/karakterer å velge mellom, hvorav seks av dem er gratis. De to andre må du kjøpe.

Hver karakter har sin egen spesialegenskap, som for eksempel helbredelsestasjon, røykebombe eller at den kan se fiender gjennom vegger. I tillegg har hver karakter en egen ultimat-egenskap.

Felles for egenskapene er at de må lades opp etter hver bruk, ultimat-egenskapen tar litt ekstra tid.

Før hver runde velger hver spiller en karakter etter tur. Det er ikke mulig for to spillere å velge samme karakter, så det er alltid maksimalt én spiller som har for eksempel Bloodhound.

Dette er de åtte karakterene i «Apex»:

 • Bangalore
 • Bloodhound
 • Gibraltar
 • Lifeline
 • Pathfinder
 • Wraith
 • Caustic (må kjøpes)
 • Mirage(må kjøpes)

Seks av karakterene er gratis, de to andre må du betale for.
Seks av karakterene er gratis, de to andre må du betale for. Vis mer

Hvordan kommer jeg meg raskest rundt?

Ettersom spillet går på tid og ringen blir mindre og mindre, kan det ofte haste å komme seg innenfor ringen. Da er det greit å vite hvordan du kommer deg raskest mulig rundt i «Apex Legends».

Under introduksjonsdelen i spillet lærer du hvordan du skal komme deg fortest mulig rundt på kartet. Du kan selvsagt løpe, men ønsker du løpe ekstra fort, må du legge vekk våpenet. Det gjør du ved å trykke og holde inne knappen du bruker for å bytte våpen.

Du bør også skli så mye du kan. I nedoverbakker går det faktisk raskere å skli enn å løpe. Du sklir ved å løpe og så trykke på knappen som brukes til å krøke seg ned.

En annen nyttig ting er å bruke de gule wirene, eller taubane om du vil, som er plassert rundt på kartet. De tar deg fra A til B raskere enn du kan løpe eller skli.

I tillegg kan du komme deg opp høyere vegger ved å trykke og holde inne hoppeknappen.

Slik kommer du i gang med Apex Legends

Er jeg ute av spillet hvis jeg blir «drept»?

Ikke helt. Selv om fiendene har skutt deg ned, er du ikke helt ute av spillet. Du har faktisk to sjanser for å reddet: først når du er skutt ned. Da kan du bli helbredet av medspillerne dine.

Du har også en ekstra mulighet til å bli reddet. Til forskjell fra «Fortnite», kan du også bli reddet når du er «drept». Dette ved at de tar identifikasjonsbrikken (dog tag) din til en helbredelsesstasjon og gjenoppliver deg der.

Merk at du har begrenset tid på deg for å redde andre, eller bli reddet selv. Er alle på laget skutt ned i knestående, er selvsagt håpet ute.

Du kan gjenopplive medspillerne dine ved en Respawn Station.
Du kan gjenopplive medspillerne dine ved en Respawn Station. Vis mer

Er du i gang?

Vi må ærlig innrømme at vi ikke er helt stø på «Apex Legends» riktig ennå, men vi lærer hele tiden. Derfor har vi fått litt hjelp til å skrive denne guiden, blant annet fra mer erfarne spillvenner, men også nyttige kilder som Pro Game Guide og Polygon.

Hvis du har flere tips kan du gjerne dele dem med andre Dinside-lesere i kommentarfeltet under.

Så gjenstår det å se om «Apex Legends» fortsetter den enorme veksten, eller om spillerne går lei og går tilbake til «Fortnite» eller noe annet. Spillet har uansett en ganske lovende start.

Har du testet «Apex» ennå? Hva syns du om det?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer