Snap layouts

Slik kommer du i gang med Windows 11-nyheten

Håndtering av vinduer har aldri vært enklere.

SNAP LAYOUTS I WINDOWS 11: Aldri før har det vært bedre vindusoppsett i Windows. Foto: Skjermdump
SNAP LAYOUTS I WINDOWS 11: Aldri før har det vært bedre vindusoppsett i Windows. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For drøyt to uker siden lanserte Microsoft Windows 11, som i første omgang er tilgjengelig for kompatible PC-er i en gradvis utrulling.

Har du en eldre PC, kan du trolig se langt etter Windows 11, men dem med nyere PC-er kan se frem til en ny og mer gjennomført design, nye funksjoner og støtte for Android-apper, som kommer snart.

En kan si mye om Windows, men operativsystemet har stort sett vært solid på håndtering av vinduer. Det ligger vel i navnet ... og i Windows 11 er det blitt enda bedre.

Den nye Snap-funksjonen er en av de største nyhetene i Windows 11, og er en funksjon Mac-brukere bør håpe at Apple «stjeler».

Snap-oppsett

I Windows 10 kan du enkelte sidestille vinduer i ulike oppsett, enten ved å dra et vindu til ene av sidene, hvis du for eksempel ønsker et 1:1-oppsett, eller et hjørne hvis du ønsker å sidestille 3–4 vinduer.

Du kan også bruke Windows-tasten og høyre/venstre-piltastene for å forankre et vindu, eller piltast opp for å maksimere et vindu.

En tredje måte er hvis du har en datamus med berøringsflate, slik som Microsoft Touch Mouse, som kan konfigureres til å sidestille vinduer når du sveiper med fingrene. Dette fungerer også med styreflaten på en bærbar PC.

De tre mulighetene har du selvsagt også i Windows 11, men operativsystemet har også nyheten Snap layouts, Snap-oppsett på norsk, som gjør det enda enklere.

Dette er et av oppsettene du kan bruke, men du bør nok ha en stor skjerm for å bruke det effektivt.
Dette er et av oppsettene du kan bruke, men du bør nok ha en stor skjerm for å bruke det effektivt. Vis mer

Enda bedre

Fører du musepekeren over maksimer-knappen, den øverst til høyre på hvert vindu, får du opp en ny meny for forankring av vinduer. Du kan også trykke Windows+Z for å åpne Snap-menyen.

Den nye Snap-menyen vises når du fører musepekeren over maksimer-knappen.
Den nye Snap-menyen vises når du fører musepekeren over maksimer-knappen. Vis mer

Har du en skjerm hvis format er 3:2, 16:10 eller 16:9 kan du sidestille inntil fire vinduer i et rutenett, mens brukere med en ultrabred skjerm, som 21:9, kan sidestille flere.

I vårt tilfelle kan vi sidestille programmer i følgende oppsett:

  • To programmer ved siden av hverandre
  • To programmer ved siden av hverandre der det ene vinduet er større enn det andre
  • Tre programmer der én er sidestilt i full høyde og de to andre under hverandre på den andre siden
  • Fire programmer i hvert sitt hjørne

Dette er bare standardoppsett og du kan justere vindusstørrelsene etter du har forankret programmene du ønsker.

I Snap-menyen trykker du på hvor du ønsker å forankre vinduet, og deretter kan du velge å plassere andre åpne vinduer i det resterende oppsettet.

Når du har plassert programmene der du ønsker, kan du justere vindusstørrelsen slik du ønsker ved å dra og slippe vinduene.

Etter du har forankret et vindu, vises programmer du kan forankre på den ledige plassen.
Etter du har forankret et vindu, vises programmer du kan forankre på den ledige plassen. Vis mer

Når du har satt opp en Snap-gruppe, blir den synlig under de forankrede programmene på oppgavelinja, så du har enkel tilgang til oppsettet dersom du åpner andre programmer eller minimerer gruppa og ønsker å gjøre den aktiv igjen.

Kan tilpasses

Under PC-ens innstillinger – Fleroppgavekjøring–Forankre vinduer – kan du tilpasse Snap-oppsettet og velge å deaktivere det helt, dersom du foretrekker det.

Under PC-ens innstillinger kan du justere Snap-oppsettet.
Under PC-ens innstillinger kan du justere Snap-oppsettet. Vis mer

Du kan også velge at når du forankrer et vindu, vises det ikke et annet du kan forankre ved siden av. Dette kan være kjekt hvis du kun ønsker et sidestilt program og ønsker resten av skrivebordet fritt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer