Slik kopierer du Blu-ray-filmen

GUIDE: Prosessen er sannsynligvis enklere enn du tror.

Publisert
Sist oppdatert

DinSide Data har gjennom mange år fortalt våre lesere om hvordan de på enklest mulig måte kan kopiere egne DVD-filmer og konvertere materialet til andre formater, for eksempel til bruk på lommespillere og multimediebokser.

Stadig flere nye datamaskiner leveres med Blu-ray-spiller, og nå begynner også de kommersielle verktøyene som hjelper deg med å lage kopier av Blu-ray-filmer å dukke opp som paddehatter. Det har riktig nok lenge vært mulig å lage kopier, men prosessen har ofte vært svært tidkrevende og involvert mange manuelle operasjoner, og flere programmer.

Nå trenger du kun ett. De beste programmene gjør jobben relativt raskt, og kvaliteten på kopien blir i tillegg meget bra.

Men hvorfor skal du kopiere dine egne filmer på denne måten? Formålet er naturligvis at du skal slippe å håndtere en plate hver gang du ønsker å se en film. HD-multimediespillere som Xbox 360, PS3, Asus O'Play, WD TV og A.C. Ryan PlayOn! HD blir stadig mer populære, og spiller filmene direkte fra harddisker og minneplugger. Også mange Blu-ray-spillere støtter avspilling av videofiler brent på plater, eller fra eksterne lagringsmedier tilkoblet USB-innganger på spilleren.

Her er vårt forslag til oppskrift:

Dekryptering og konvertering: Pavtube Blu-Ray Ripper

1:1-kopier er "overkill" for de fleste, og opptar gjerne 30 GB eller mer av harddiskplassen. Legger du i tillegg kopien på en nettverksserver, kan båndbredden raskt bli en flaskehals under avspilling. Hvis du likevel ønsker en 1:1-kopi, fikser AnyDVD HD denne jobben raskt for deg. Programmet kan lastes ned og brukes gratis i 30 dager. Men mer praktisk for de fleste er det imidlertid å konvertere filmen til et format som både sørger for å bevare mesteparten av kvaliteten, og opptar langt mindre plass på harddisken.

Mange av programmene som lar deg "rippe" eller kopiere Blu-ray-filmene er temmelig like, og vi mistenker at flere av dem deler programkode, med kun noen små individuelle tilpasninger i grensesnittet. Dette er forsåvidt også tilfelle hva vanlige DVD-rippeprogrammer angår. Kvaliteten på funksjonene og ut-materialet er også variabel.

Etter å ha testet temmelig mange av dem har vi kommet fram til at Pavtube Blu-Ray Ripper er blant de aller enkleste og raskeste programmene til formålet. Dette er dessuten ett av få programmer som har innebygd dekryptering av båd DVD- og Blu-ray-filmer. Du slipper dermed å ha fordyrende dekrypteringsprogrammer som for eksempel AnyDVD HD kjørende i bakgrunnen.

Her kan du velge mellom uhorvelig mange forskjellige ut-formater, tilpasset alt fra mobiltelefoner og iPod til Xbox, PS3 og HD-multimediebokser for stuebruk. En stor fordel med Pavtube er at det også fungerer med vanlige DVD-er, mapper med DVD-filer i, og ISO-avbildninger av DVD/Blu-ray-filmer. Du kan også kopiere filmen uten kvalitetstap (m2ts-fil) med dette programmet, men det krever altså mye ledig harddiskplass.

Slik kopierer du Blu-ray-filmen


Grensesnittet i programmet er enkelt nok. Du må først velge stasjonen (eller mappen) som inneholder Blu-ray-filmen, og etter å ha kvernet en stund vil en rekke videostrømmer fra platen bli listet ut. Vi har imidlertid erfart at både denne analyseprosessen og selve kopieringen/rippingen går raskere dersom AnyDVD HD kjører i bakgrunnen.

Slik kopierer du Blu-ray-filmen


Nå må du kun huke av på det du ønsker å kopiere. Normalt velger du videostrømmen med lengst avspillingstid, det er som regel hovedfilmen. Hvis du er i tvil, kan du forhåndsvise den valgte strømmen i videoruten til høyre.

Du kan også huke av på flere, hvis du for eksempel ønsker å kopiere ekstramateriale på platen. Legg også merke til at du kan kombinere alt til én fil.

Deretter velger du hvilket format du ønsker å konvertere til, i feltet "Format":

Slik kopierer du Blu-ray-filmen


Hvis du har én av de multimediespillerne som vi nevnte innledningsvis, eller ønsker å lage en kopi i HD-oppløsning som er kompatibel med de fleste datamaskiner (ved hjelp av VLC-avspilleren f. eks), konsoller og multimediebokser, anbefaler vi å bruke formatet "H.264 HD Video". Da går konverteringen dessuten relativt raskt, samtidig som bildekvaliteten blir ivaretatt i stor grad - hvis du følger våre råd til tilleggsinnstillinger, vel og merke.

I utgangspunktet vil en 2 timers spillefilm okkupere 5-6 GB harddiskplass med standardinnstillingene (1080P, 1920 x 1080, normal kvalitet) ved valg av dette formatet. Selve kopiprosessen var i vårt tilfelle unnagjort på 3 1/2 time på en relativt rask PC med AMD Phenom II 905e-prosessor, 3 GB minne og 32 bit-versjonen av Windows 7. Med AnyDVD HD kjørende i bakgrunnen, kortet vi ned prosessen med rundt en time.

720P er et smart kompromiss

Det kan imidlertid være smart å klikke på Settings før du setter i gang kopieringen:

Slik kopierer du Blu-ray-filmen


Ved å senke oppløsningen til 1280 x 720 (720P) og velge Normal Quality vil du fortsatt få en kopi som langt overgår normal DVD-kvalitet, filstørrelsen vil ligge på rundt 3,5 GB for en 2 timers spillefilm, og selv litt eldre PC-er med moderat prosessor og grafikkort vil kunne avspille filmen uten problemer. Fra sofakroken er det slett ikke sikkert du vil merke særlig forskjell på 1080P og 720P, men det avhenger av TV, størrelse og avstand.

Legg også merke til at du har muligheten til å skreddersy lyden, og har du først valgt "H.264 HD video" kan du nå velge mellom mono, stereo og 5.1 surround. Sistnevnte høres gjerne forlokkende ut, men her kommer en av svakhetene ved denne innstillingen til syne. Du kan nemlig ikke velge høyere kvalitet enn 160 kbps - noe som kan gi et noe ullent lydresultat. Mange vil derfor foretrekke å velge Stereo i stedet, slik at denne begrensede bitraten fordeles over to kanaler i stedet for fem.

Eventuelt kan du heller velge "MKV HD Video" i format-boksen. Da kan du velge inntil 448 kbps 5.1-lyd. MKV (Matroska) er en populær konteiner, og stadig flere bokser og spillere får nå støtte også for MKV-filer.

Av andre innstillinger du bør merke deg, nevner vi "Frame rate (fps)". Den skal normalt ligge på 23,97 for filmer kjøpt i Norge (1080P). Hvis du opplever hakking ved avspilling av kopien, bør du prøve å stille på denne (men bytt ut punktum med komma hvis du bruker forslagene fra menyen, ellers får du feilmelding). Husk dessuten at du kan avbryte kopieringsprosessen når som helst, spille av den uferdige filen, for deretter å starte kopieringen på nytt med eventuelle nye innstillinger.

Slik kopierer du Blu-ray-filmen


I vårt tilfelle tok det knappe tre timer å kopiere en Blu-ray-film med spillelengde 1 time og 56 minutter, med disse innstillingene. Kvaliteten ble overbevisende:

Slik kopierer du Blu-ray-filmen


Noen klare forbedringspunkter i programmet har vi imidlertid funnet. Den lave bitraten på surround-lyden ved "H.264 HD Video" har vi allerede nevnt. I tillegg har vi opplevd at programmet har valgt feil lydspor, og vi har ikke funnet ut hvordan vi skal få med oss undertekster til kopien. Heldigvis finnes det nettsteder der du kan laste ned norske undertekster til en rekke filmer, deriblant Norsub.com.

Meget bra på vanlig DVD-ripping

Vi testet også Pavtube Blu-Ray Ripper på vanlige DVD-filmer, og vi ble overrasket over hvor raskt programmet lagde komprimerte kopier av god kvalitet. Også her kan vi anbefale å bruke H.264, men siden DVD ikke har HD-oppløsning kan du velge profilen "H.264 Video". Men også her bør du ta en titt på format-innstillingene, vi har hatt god suksess med følgende valg:

Slik kopierer du Blu-ray-filmen


Med disse innstillingene laget vi en kopi av X-Men Origins: Wolverine i løpet av en liten time, kvaliteten var god, og filstørrelsen ble på knappe 900 MB. Nå var det ikke problematisk å velge verken riktig lydspor eller norske undertekster.

Kan brukes uregistrert

Pavtube Blu-Ray Ripper koster 49 dollar, eller rundt 280 kroner etter dagens kurs. Programmet kan riktig nok brukes i demo-modus uten begrensninger, men da vil teksten "Pavtube" stå i midten av bildet gjennom hele filmen. Det gir deg uansett en grei mulighet til å evaluere programmet.

Du finner mer informasjon og kan laste ned demoversjonen fra denne siden.

NB! DinSide understreker at metodene som er beskrevet i denne artikkelen kun må brukes til å lage kopier/sikkerhetskopier av filmer og materiale du eier selv, eller har rettighetshaverens tillatelse til å kopiere. Deling av opphavsrettslig materiale er forbudt.

Kjenner du til andre metoder som er enklere, bedre og/eller billigere? Del dem med andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer