Slik kopierer du DVD og Blu-ray til PC

Gjør dette før du pakker bort samlingen for godt.

PAKKES BORT: Filmer på plate har blitt mindre og mindre aktuelt for mange av oss de siste årene. Men før de pakkes bort kan du lage digitale kopier som du kan ha liggende på PC-en, ekstern harddiske eller minnepinne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
PAKKES BORT: Filmer på plate har blitt mindre og mindre aktuelt for mange av oss de siste årene. Men før de pakkes bort kan du lage digitale kopier som du kan ha liggende på PC-en, ekstern harddiske eller minnepinne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmer på plate er ikke like hot som det en gang var, og mange pakker bort samlingene sine for å få plass til andre ting i stua - undertegnede inkludert. For noen år siden gjorde jeg det samme med CD-samlingen min, nå er tiden kommet til DVD-ene og Blu-ray-filmene.

Kanskje inneholder samlingen din filmer du ikke har rukket å se, eller klassikere som tåler å bli sett igjen. Og hva med konserter og naturfilmer som du gjerne skulle hatt lett tilgjengelig på en gråværsdag?

En smart løsning er å kopiere innholdet på disse platene over på en ekstern harddisk, som kan plugges i TV-en og spilles av direkte. Dermed kan også Blu-ray-spilleren pakkes bort.

I denne artikkelen forklarer vi deg hvordan du kan gå fram og få et godt resultat.

LES OGSÅ: Derfor bør du teipe foran webkameraet

Dette trenger du

1. En Windows-PC med DVD/Blu-ray-spiller. Hvis PC-en din ikke har dette, kan du koble til en ekstern spiller, vi benyttet denne. Prisen ligger på ca 1000 kroner.

EKSTERN BLU-RAY: En ekstern Blu-ray-spiller koster gjerne rundt en tusenlapp. Trenger du bare en spiller for DVD, slipper du ofte unna med halvparten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
EKSTERN BLU-RAY: En ekstern Blu-ray-spiller koster gjerne rundt en tusenlapp. Trenger du bare en spiller for DVD, slipper du ofte unna med halvparten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


2. Programmet HandBrake, som er gratis og basert på åpen kildekode. Dette benyttes til selve kopiprosessen.

3. Du kan oppleve at en del plater vil ha kryptert innhold. Det finnes løsninger for å dekryptere innholdet i bakgrunnen, mest kjent er kanskje AnyDVD HD fra Slysoft. Slysoft har avsluttet utviklingen, men programmet skal leve videre gjennom det nye selskapet RedFox. En prøveversjon av AnyDVD HD kan lastes ned og brukes fritt i 30 dager, blant annet fra Videohelp.com.

Slik gjør du det

1. Sett inn platen med filmen i spilleren. Hvis innholdet er kryptert, vil AnyDVD HD sørge for å dekryptere den. Prosessen kan ta noen sekunder.

2. Start Handbrake, trykk på Source-knappen, og velg DVD/Blu-ray-platen fra menyen:

Slik kopierer du DVD og Blu-ray til PC


Etter noen sekunder med analyse vil programmet selv finne ut hva av innholdet som er hovedfilmen. Velg filnavn og hvor du vil lagre filmen i Destination-feltet, og velg Container MKV eller MP4 under Output Settings. Begge deler kan spilles av på de fleste nye TV-er, men velg MP4 hvis du skal spille av innholdet på en Apple-dings.

I feltet Width vil det stå 720 hvis det er en DVD-film du vil kopiere, og 1920 hvis det er en Blu-ray-film. Vårt råd er å la dette stå, men her har du mulighet til å eksperimentere med lavere tall hvis du ønsker å lage små videofiler.

3. Bytt til arkfanen Video. Velg en bitrate på 1.500-2.000kbps hvis kilden er Blu-ray, og 800-1.000 hvis det er DVD, og huk av for 2-pass encoding. Det tar lengre tid, men gir deg et veldig mye bedre resultat:

Slik kopierer du DVD og Blu-ray til PC


4. Bytt til arkfanen Subtitles. Trykk på Add Track hvis du vil ha med undertekster, og i Source-feltet velger du Norsk. Huk av for Default, hvis du vil at underteksten skal vises automatisk når du spiller av filmen:

Slik kopierer du DVD og Blu-ray til PC


5. Trykk på Start:

Slik kopierer du DVD og Blu-ray til PC


Nå er det bare å vente på at jobben blir fullført. Avhengig av lengde på filmen og hvor kraftig PC-en din er, må du regne mellom 1-3 timer for en 2-timers spillefilm fra Blu-ray, hvis du har fulgt våre innstillinger.

Slik kopierer du DVD og Blu-ray til PC


6. Den endelige videofilen vil ofte være 1-2 GB stor, og kan for eksempel lagres på ekstern harddisk eller minneplugg. Ønsker du å spille av innholdet, putter du den ganske enkelt i en ledig USB-port i TV-en din - eller bruke VLC eller andre egnede programmer for PC. De fleste TV-er etter 2010 har innebygd mediespiller som takler MP4/MKV-filer.

Lykke til!

GOD KVALITET: Jo høyre bitrate, desto bedre kvalitet - men også større filer. Våre innstillinger gir et godt resultat for de fleste formål.
GOD KVALITET: Jo høyre bitrate, desto bedre kvalitet - men også større filer. Våre innstillinger gir et godt resultat for de fleste formål. Vis mer


LES OGSÅ:
Nå kommer 4K-filmene på Blu-ray
Dette kan bli fremtidens film-opplevelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer