Lag minnepinnen selv

Slik lagde vi vår egen minnepinne med gigantkapasitet

Smart gjenbruk av gammel SSD.

ROMSLIG: Vi laget en minnepinne på 500 GB på null komma svisj. Her ser du hvordan det gikk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ROMSLIG: Vi laget en minnepinne på 500 GB på null komma svisj. Her ser du hvordan det gikk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

En utrangert PC kan inneholde mange deler som kan være smart å gjenbruke. Harddisken kan du for eksempel ta ut og sette i et USB-kabinett, og vips så har du laget din egen eksterne harddisk som du kan bruke til backupformål.

Vårt prosjekt

Er PC-en av nyere dato, har den gjerne en fysisk liten SSD i stedet for harddisk, som vår tre år gamle Lenovo Yoga 2 Pro. Da denne nylig gikk i bakken og skjermen tok kvelden, var vi ikke sene om å finne fram skrutrekkeren og plukke ut delene som kunne komme til nytte - ikke minst SSD-en som hadde en kapasitet på hele 500 GB.

De fleste ultrabookene og hybrid-PC-ene fra 2013/2014 er utstyrt med SSD-er i såkalt mSATA-formfaktor, med størrelse på 51 x 30 x 0.8 mm. Disse er geniale å gjenbruke til ekstern lagring.

56 kroner for et dugandes kabinett

Det enkleste er å putte den inn i et minnepinne-kabinett. Slike kabinetter finner du flust av på Ebay og andre kanaler på nettet, og de koster gjerne bare noen tiere. Kabinettet vi kjøpte inn til anledningen, kostet 56 kroner - og da var frakten fra Kina til Norge inkludert.

ALT DU TRENGER: SSD-en (nederst) hadde vi fra før. Kabinettet og skrutrekkeren kjøpte vi fra Kina for 56 kroner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ALT DU TRENGER: SSD-en (nederst) hadde vi fra før. Kabinettet og skrutrekkeren kjøpte vi fra Kina for 56 kroner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kabinettet er av metall, måler 8 x 4 x 1 cm, og er utstyrt med en USB 3.0-plugg i enden. Fysisk blir den til en ganske stor minnepinne, men samtidig langt mindre enn en typisk ekstern harddisk.

Det følger med en liten skrutrekker, som er tilpasset de to skruene på hver side av pluggen. Løsne disse, og så kan du trekke inn kretskortet som du fester SSD-en til. Hele operasjonen var i vårt tilfelle unnagjort på tre minutter.

KRETSKORT: Ved å løsne to skruer, kunne vi dra ut kretskortet...
KRETSKORT: Ved å løsne to skruer, kunne vi dra ut kretskortet... Vis mer
...og feste SSD-en til det på denne måten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
...og feste SSD-en til det på denne måten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Raskt!

Vi koblet vår nye minnepinne til en Intel NUC, og den dukket straks opp som en egen stasjon i Filutforsker i Windows 10. Deretter kunne vi utforske alt innholdet på den gamle PC-en vår, og kopiere data til og fra minnepinnen.

Hastigheten viste seg å være meget god, spesielt på større filer. SSD-en skal i teorien klare både lesing og skriving på rundt 500 MB i sekundet, via minnepinnen oppnådde vi rundt 350 MB pr sekund i skrivehastighet og 460 MB pr sekund i lesehastighet - langt raskere enn de fleste «normale» minnepinner.

GOD YTELSE: Spesielt skriving og lesing av store filer er noe vår nye minnepinne egner seg veldig godt til. Skjermdump fra Atto Disk Benchmark: Dinside
GOD YTELSE: Spesielt skriving og lesing av store filer er noe vår nye minnepinne egner seg veldig godt til. Skjermdump fra Atto Disk Benchmark: Dinside Vis mer

Konklusjon

Skal du gjenbruke en gammel mSATA SSD, er dette en av de smarteste måtene å gjøre det på. Den største ulempen med vårt valg av kabinett, er at den er så bred at den kan komme i konflikt med andre porter når den er i bruk. Dette kan løses ved å benytte en USB-forlengelseskabel mellom pluggen og USB-porten, men det gjør samtidig løsningen litt mindre elegant.

Her ser du kabinettet vi kjøpte, og som var oss i hende rundt tre uker etter bestillingen. Et kjapt søk på eBay gir deg mange alternativer, men les både produkt- og leverandøromtaler før du bestemmer deg.

En liten fun fact - helt til slutt: Ifølge Prisjakt.no koster den billigste minnepinnen med kapasitet på 500 GB i skrivende stund hele 2.215 kroner. Vårt kabinett og tilsvarende SSD koster til sammen rundt 1.750 kroner.

Samleside: Dagens kinaprodukt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer