Slik lager du din egen eksterne SSD

Helt lydløs, mye mindre og mye raskere enn en ekstern harddisk. Og det er gjort på 1-2-3.

SMART GJENBRUK: Sett den gamle SSD-en inn i et lite kabinett, og vips - så har du laget et lynraskt eksternt lagringsmedium! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SMART GJENBRUK: Sett den gamle SSD-en inn i et lite kabinett, og vips - så har du laget et lynraskt eksternt lagringsmedium! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som kjøpte en tynn PC i ultrabook-klassen for noen år siden? Hadde den meget begrenset lagringsplass? Da har du sikkert ofte tenkt på at du burde utvide kapasiteten.

LES OGSÅ: Lanserer mobildisk på 8 terabyte!

Var dyrere før

Årsaken til den lave kapasiteten er at maskinene ble levert med SSD istedenfor harddisk. Enkelt forklart er SSD-en et avansert minnekort uten bevegelige deler, og slike var forferdelig dyre for noen år tilbake, spesielt hvis du ville ha litt kapasitet. Nå er prisene langt mer behagelige, så hvis PC-en din fortsatt duger, kan en oppgradering derfor være et godt alternativ til å kjøpe ny maskin.

Er PC-en din 2-4 gammel, er det stor sannsynlighet for at SSD-en har en mSATA-formfaktor. Det betyr at den er liten, ca 3 x 5 cm og noen få millimeter tykk. Er du i tvil hva som sitter i din PC, kan ofte et par Google-søk gjøre susen.

LIGNER ET MINNEKORT: Dette er en SSD i mSATA-formfaktor. Den erstatter harddisken i mange tynne bærbare datamaskiner.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LIGNER ET MINNEKORT: Dette er en SSD i mSATA-formfaktor. Den erstatter harddisken i mange tynne bærbare datamaskiner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


I vår tre år gamle PC satt en slik SSD med 120GB. Den har vi nå tatt ut og erstattet med en Samsung 850 EVO, med 500 GB kapasitet. Denne koster 15-1600 kroner i de rimeligste nettbutikkene.

Supersmart gjenbruk

Men hva skal du gjøre med den gamle SSD-en? En god løsning er å gjenbruke den som en ekstern USB-disk, på samme måte som vi tidligere har fortalt deg hvordan du kan gjenbruke gamle harddisker.

Til dette trenger du bare å kjøpe et lite SSD-kabinett.

Slik gjorde vi det

Vi gjorde noen kjappe søk på eBay, og endte til slutt opp med et kabinett med det fengende navnet External mSATA SSD to USB 3.0 Super Speed Converter Adapter Enclosure Case box. Prisen ligger rundt 120 kroner, men vi har sett det både billigere og dyrere hos andre forhandlere på eBay.

Kabinettet måler beskjedne 7,4 x 4,3 x 1,5 cm, og er i aluminium. Det er absolutt ingenting å utsette på den solide byggekvaliteten, og vi synes også det knallrøde kabinettet er ganske pent å se på. Det følger med en kabelstump på rundt 30 cm.

To små skruer holder dekselet rundt USB-kontakten på plass.

ENKELT: Løsne to skruer for å få av dekselet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ENKELT: Løsne to skruer for å få av dekselet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Når dekslet er av, kan du enkelt ta ut kortet du må montere SSD-en på. I videoen lenger ned forteller vi litt om hvordan SSD-en skal håndteres for å unngå skader.

Selve monteringen er svært enkelt: Skyv kontaktene på SSD-en inn i sporet og klips på plass. Deretter er det bare å skyve kortet inn i kabinettet igjen, og skru på dekselet.

UT MED INNMATEN: SSD-en skal festes til et kort som sitter inni kabinettet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
UT MED INNMATEN: SSD-en skal festes til et kort som sitter inni kabinettet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

(Fortsetter under bildene)

KLIKK PÅ PLASS: Skyv kontaktene inn i sporet og klikk SSD-en på plass ... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
KLIKK PÅ PLASS: Skyv kontaktene inn i sporet og klikk SSD-en på plass ... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


... slik! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
... slik! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Vi demonstrerte også hele prosessen på Facebook tidligere i dag. Her ser du videoen:

Sjekk den hastigheten

Nå er det bare å sette i kabelen og koble kabinettet til en ledig USB-port på PC-en, aller helst en USB 3.0-port - hvis du vil utnytte hastigheten til fulle. Hvor høy hastighet du kommer til å oppnå, avhenger i stor grad av SSD-en. I vårt tilfelle målte vi opp mot 400 MB pr sekund både i lese- og skrivehastighet. Det er mer enn fire ganger raskere enn en typisk USB 3.0-harddisk!

Slik lager du din egen eksterne SSD


Konklusjon

Vi har testet og omtalt haugevis av billige produkter fra Kina gjennom flere år, men sjelden har vi vært så fornøyde som med dette kabinettet. Har du en eldre SSD i mSATA-formfaktor, er dette en ypperlig måte å gjenbruke den til ekstern lagring, backup og lignende. Tommel opp! Mer informasjon hos forhandleren

Få også med deg tidligere, interessante omtaler:
Kortleser og ekstra USB-porter til 28 kroner
Gjør TV-en smart for 250 kroner
Pass deg for falske minnepinner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer