Slik lager du din HELT egen blogg

GUIDE: Glem MSN spaces, VG Blogg eller hva enn det måtte være. De tøffeste gutta har eget domene med frittstående blogg, og vi viser deg hvordan.

Publisert
Sist oppdatert


De fleste har vel fått med seg hva det vil si å blogge - "blog" er en forkortelse for weblog, som igjen er en kronologisk reversert rekke av personlige innlegg; det være seg kommentarer til nyhetssaker, historier fra hverdagen, oppskrift på favorittpizzaen eller ønskelista til jul. Selv om fenomenet i hovedsak har tatt av de siste 3-5 årene, har noen holdt det gående helt siden 1994. Den gangen var man nødt til å tilrettelegge alt selv - skulle du slippe å oppdatere statiske HTML-sider var du nødt til å ha programmerings- og databasekunnskap.

Slik lager du din HELT egen blogg


I dag er det mye lettere - besøk en hvilken som helst bloggtjeneste, registrer deg og du er up and running på noen få strakser. Alt er tilrettelagt for at du skal kunne skrive innlegg om det som opptar deg, du kan lenke til andre blogger, få kommentarer fra leserne og kanskje velge mellom et lite antall maler så bloggen din blir litt mer personlig. Ulempen er at du sjelden har god tilgang til å endre på småting slik du vil ha det - andre farger, annerledes utseende på kommentarfelter, mer funksjonalitet eller et annet sideoppsett.

Du kan selvsagt sette deg ned med blanke ark og PHP-boka oppslått på pulten og et ER-diagram av databasen, men en slik terskel vil bli for høy for de fleste, i tillegg til at antallet arbeidstimer kan bli dramatisk høyt.

Heldigvis er det opptil flere aktører som har gjort den jobben før deg, og som gladelig lar deg ta del i den uten at det koster deg en krone. De tilbyr løsninger som du selv installerer på ditt eget webområde, og som du kan fikle med så mye du vil. Brukervennligheten har blitt svært god, og selv uten kunnskap om hverken databaser eller programmering kan du lage en blogg som ser knallproff ut - spesielt hvis du kan litt CSS, selv om det ikke er noe krav.

Slik lager du din HELT egen blogg


Vi kunne ha skrevet om mange løsninger, men vi har valgt å ta for oss én i denne omgangen, nemlig Wordpress; en av de aller mest populære løsningene. Wordpress er et publiseringssystem skrevet i PHP, og som drives av en MySQL-database. Det er helt gratis å bruke og ligger under GPL-lisensen, som i praksis betyr at du kan herje så mye du vil, men uten å ta penger for det.


Denne artikkelen er delt opp i flere deler. På den neste siden tar vi for oss forberedelsene - registrering av domene, nedlasting av kjekke programmer etc. Vi har en artikkel om selve installasjonsprosessen og hvordan du starter Wordpress for første gang, i tillegg til at vi ser på opprettelse av brukere, nedlasting av utseende-temaer (themes) og hvordan du skriver ditt første innlegg.

Forberedelser >>

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer