Hvordan dele kalender

Slik lager du en delt kalender

Samle hele familiens planer på ett sted.

SE HVA ALLE SKAL: Med en delt kalender, blir det mye enklere å få oversikt over hva alle i familien skal. Eller kanskje kollegene? I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du gjør det. Foto: Kirsti Østvang
SE HVA ALLE SKAL: Med en delt kalender, blir det mye enklere å få oversikt over hva alle i familien skal. Eller kanskje kollegene? I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du gjør det. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Smartmobilen har danket ut filofaksen for de fleste av oss for lenge siden. Nå bruker vi i stedet en digital kalender for å skrive ned avtaler, gjøremål og den slags.

Vi tipper en del sverger til Google Kalender, mens noen bruker kanskje iCloud eller Outlook. Visste du at alle har funksjoner som gjør at du kan dele kalenderen din med andre?

I tillegg til at andre får se dine avtaler med en slik delt kalender, vil de også kunne legge til sine egne, slik at dere kan ha en felles kalender.

Gjør det lettere å planlegge

Supert å bruke enten det er med familien eller jobben - eller noe helt annet.

For eksempel har vi i Dinside en felles redaksjonskalender hvor vi legger inn når vi har ferie, skal på pressekonferanser, har hjemmekontor og så videre.

Selv har flere i min familie delt sine kalendere med meg hvor de legger inn når de reiser bort og den slags, slik at det blir enklere å planlegge sammenkomster.

Google Kalender

Har både du og de du vil dele kalender med en Google-konto, er det få grunner til å ikke bruke Google Kalender til dette formålet.

Dele: For å dele en kalender i Google Kalender, må du gå til calendar.google.com i nettleseren (desktoputgave, ikke mobilversjon).

Under Mine kalendere i venstre sidepanel, trykk på nedoverpila ved siden kalenderen, og velg Del denne kalenderen.

FLERE ALTERNATIVER: En eksisterende kalender deler du på denne måten. Du kan imidlertid også opprette en ny kalender og dele den direkte fra opprettingsskjemaet. Skjermdump: Kirsti Østvang
FLERE ALTERNATIVER: En eksisterende kalender deler du på denne måten. Du kan imidlertid også opprette en ny kalender og dele den direkte fra opprettingsskjemaet. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Da kommer du til en side der du kan angi en e-postadresse til den eller de du vil dele med.

I et nedtrekksfelt til høyre angir du også om vedkommende bare får lese, eller om vedkommende også får lov til å legge inn avtaler. Du kan også gi personen en slags administratorrolle, ved å velge om han eller hun får lov til å dele kalenderen videre.

HVA SKAL ANDRE FÅ GJØRE: Ønsker du at den du deler kalenderen din med bare skal få leserettigheter, velger du Se alle aktivitetsopplysninger under Tittatelsesinnstillinger. Vil du at de også skal kunne få legge til egne avtaler, velger du Endre aktiviteter. Skjermdump: Kirsti Østvang
HVA SKAL ANDRE FÅ GJØRE: Ønsker du at den du deler kalenderen din med bare skal få leserettigheter, velger du Se alle aktivitetsopplysninger under Tittatelsesinnstillinger. Vil du at de også skal kunne få legge til egne avtaler, velger du Endre aktiviteter. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

I utgangspunktet kan du kun dele med andre som bruker Google Kalender, og antagelig da med en Gmail-adresse.

Det er mulig å dele Google-kalenderen med andre også, men da må du gjøre kalenderen offentlig. Det betyr at den er søkbar for alle på internett, noe som kanskje ikke vil være optimalt for en kalender som strengt tatt skal være privat.

GOOGLE KALENDER-APPEN: Bruker du Googles kalender-app, kan du sveipe inn fra venstre side av skjermen for å få opp kalender-lista. Her kan du velge hvilke som skal være synlige eller ikke. Skjermdump: Kirsti Østvang
GOOGLE KALENDER-APPEN: Bruker du Googles kalender-app, kan du sveipe inn fra venstre side av skjermen for å få opp kalender-lista. Her kan du velge hvilke som skal være synlige eller ikke. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Vise: Har noen delt sin Google-kalender med deg, skal den dukke opp under Andre kalendere-listen i venstre sidepanel i desktop-utgaven.

I teorien skal den bli synlig på mobilen i løpet av kort tid, litt avhengig av hva slags telefon og kalender-app du bruker.

Bruker du en kalender-app som ikke er fra Google, må du antagelig også gå inn og aktivere kalenderen for visning.

I S Planner-appen på Samsung-telefoner gjør du det ved å trykke på Mer-knappen oppe til høyre, velge Administrer kalendere og så skru på bryteren ved siden av den aktuelle kalenderen.

Har du en iOS-enhet, må du mest sannsynlig inn på nettsiden https://calendar.google.com/
calendar/iphoneselect
og velge at kalenderen skal synkroniseres mot din iPhone eller iPad. Så vil den dukke opp i Apples kalender-app - selv om det kan ta noen minutter.

iCloud

Er du og de du skal dele kalenderen din med Apple-brukere, er iCloud et alternativ.

Dele: For å dele en kalender i iCloud, logger du inn på www.icloud.com i nettleseren. Gå inn på Kalender, og trykk deretter på del-knappen til høyre for kalenderen du ønsker å dele.

Du kan dele en iCloud-kalender enten internt (private) eller eksternt (public). Førstnevnte kan bare deles med andre iCloud-brukere, mens sistnevnte kan deles med alle.

TO MULIGHETER: Når du deler en kalender i iCloud, kan du gi personer muligheten til å bare se, eller se og redigere. Skjermdump: Kirsti Østvang
TO MULIGHETER: Når du deler en kalender i iCloud, kan du gi personer muligheten til å bare se, eller se og redigere. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

En ekstern kalender kan dog kun redigeres av deg selv, ikke de andre du har delt den med.

Velger du en intern kalender, angir du e-postadressen til personen du ønsker å dele den med, og i et nedtrekksfelt angir du om vedkommende bare få lov til å lese eller om han eller hun også får lov til å legge inn avtaler.

Vise: Bruker du iCloud, er det stor sannsynlighet for at både du og de du deler kalenderen med bruker Apples kalender-app. Ved deling vil den nye kalenderen automatisk dukke opp her.

Om den ikke skulle gjøre det, går du inn i Kalender-appen, trykker på Kalendere nederst på skjermen og så huker av den aktuelle kalenderen i listen over iCloud-kalendere.

SJEKK DETTE: Vises ikke den nye delte kalenderen i Apples kalender-app, sjekk at den er huket av i innstillingene. Foto: Kirsti Østvang
SJEKK DETTE: Vises ikke den nye delte kalenderen i Apples kalender-app, sjekk at den er huket av i innstillingene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Outlook

Bruker du Windows 10, bruker du kanskje det innebygde e-postprogrammet, E-post. Da har du kanskje også logget inn med Outlook-kontoen din? Her har du også kalender, og denne kan selvsagt deles med andre. Det fungerer naturligvis i nettleser-versjonen av tjenesten også.

Dele: Logg inn på www.outlook.com, og gå til kalenderen din fra den blå app-velgeren øverst til høyre. I verktøylinja øverst finner du en egen deleknapp, trykk på denne og velg hvilken kalender du ønsker å dele.

Deretter vil du få opp et vindu hvor du fyller inn e-postadressen(e) på de(n) du ønsker å dele med. Fra nedtrekksfeltet som dukker opp, velger du også hva slags rettigheter brukeren skal få til kalenderen din.

FØR DU DELER: Hos Microsoft kan du angi fem forskjellige type kalenderrettigheter ved deling. Skjermdump: Kirsti Østvang
FØR DU DELER: Hos Microsoft kan du angi fem forskjellige type kalenderrettigheter ved deling. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Vise: Når noen deler sin Outlook-kalender med deg, vil du få en e-post med en lenke. Når du klikker på denne, vil du sendes til en live.com-nettside, hvor du er nødt til å logge inn med din Outlook-konto.

Når du har logget inn, vil den delte kalenderen dukke opp i seksjonen for Andre kalendere (under dine egne).

Legge til avtaler, da?

Når du oppretter en avtale på mobilen, har de fleste kalender-apper en funksjon som lar deg velge hvilken kalender avtalen skal lagres i.

Fremgangsmåten kan variere, men det skal stort sett bare være å trykke seg frem til rett kalender.

HUSK Å VELGE RIKTIG: Når du oppretter en ny avtale i kalenderen, enten det er på iPhone eller en Android-telefon, velg hvilken kalender du vil lagre den i. Apple og Google gjør det litt forskjellig. Skjermdump: Kirsti Østvang
HUSK Å VELGE RIKTIG: Når du oppretter en ny avtale i kalenderen, enten det er på iPhone eller en Android-telefon, velg hvilken kalender du vil lagre den i. Apple og Google gjør det litt forskjellig. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Andre alternativer?

Har du en delt kalender med en annen tjeneste eller app enn de to overnevnte? Del gjerne med oss i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ:
Slik skriver du ut en tom kalender
De beste kalender-appene til Android
De beste huskeliste-appene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer