Slik legger du CD-ene dine på nett

Det tar kort tid - og er verd bryet.

Foto: SHUTTERSTOCK/ALFEXE/NTB SCANPIX
Foto: SHUTTERSTOCK/ALFEXE/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om noen av oss fortsatt tviholder på CD-platene de har samlet opp helt fra 1980-tallet og fram til i dag, vil nok mange føle at det bare er å pakke dem bort eller til og med kaste dem eller gi dem bort til (de få) som vil ha.

Men musikken, den vil du jo gjerne beholde. Og selv om det meste finnes på Spotify, Tidal og andre strømmetjenester, kan det være personlige perler som ikke er der. Det hender også at enkeltsanger forsvinner fra Spotify.

Ja, i verste fall kan jo strømmetjenesten du abonnerer på forsvinne

Heldigvis trenger du ikke bruke vinter å vår på å overføre favorittene dine til et mer tidsmessig format. Det tar mellom to og fem minutter pr. plate, og med mindre du som undertegnede har tusenvis i hyllene hjemme, burde en dag eller to være nok.

Smarte programmer: Ripp CD-ene effektivt

Skaff deg en CD-leser

DISKSTASJON: slike blir stadig sjeldnere å se. Heldigvis kan de kjøpes separat for en billig penge. Foto: SHUTTERSTOCK/DENIS DRYASHKIN/NTB SCANPIX
DISKSTASJON: slike blir stadig sjeldnere å se. Heldigvis kan de kjøpes separat for en billig penge. Foto: SHUTTERSTOCK/DENIS DRYASHKIN/NTB SCANPIX Vis mer


Det første du må skaffe deg, er en optisk leser for CD/DVD. Slike blir stadig sjeldnere å se i moderne PC-er. Heldigvis kan de kjøpes separat for bruk med USB-ledning.

De rimeligste koster under 300 kroner og burde holde fint til det bruket vi snakker om her.

Har du en eldre PC/Mac med innebygd CD/DVD-leser, bør du først prøve med en CD det ikke er så farlig med. For eldre drev som ikke er brukt på en stund kan være skadet, og i verste fall ripe opp dine dyrebare CD-plater.

LP-plater: Slik digitaliserer du dem

Dette gjør du på Mac-en

Har du en Mac, er valget veldig enkelt: Du kan rett og slett bruke iTunes, som følger med maskinen. Husk å stille inn programmet slik at du overfører CD-innholdet i høyeste kvalitet: Apple Lossless (ALAC).

best: Velg «Apple Lossless-koding» i iTunes, så får du full CD-kvalitet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
best: Velg «Apple Lossless-koding» i iTunes, så får du full CD-kvalitet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


iTunes-innstillingene for best kvalitet finner du under «Innstillinger», «Generelt», «Importinnstillinger». Velg deretter «Apple Lossless» (ALAC).

Denne innstillingen gir original CD-kvalitet, samtidig som filene blir halvparten så store som når du bruker ett av «råformatene». Du kan sammenligne det med en .zip-fil der all data blir bevart selv om filstørrelsen blir redusert.

ALAC støttes av alle avspillingsprogrammer i Apple-universet, men kan være litt trøblete å få spilt for eksempel på en Android-telefon.

Løsningen kan være å lage en egen samling for mobil der du lagrer musikk du ønsker å ta med deg i det mer universelle og mindre plasskrevende MP3-formatet. Det er enkelt å konvertere ALAC-filer til hva du vil i iTunes.

Fra mobil til PC: Slik overfører du musikken

Med Windows gjør du slik

Har du en PC med Windows, er også iTunes (lastes ned HER) en god løsning. Den fungerer akkurat som Mac-versjonen, og innstilingene er de samme.

«GULLSTANDARDEN»: Exact Audio Copy (EAC) ligger i bunnen av mange rippe-programmer for PC. Foto: EAC
«GULLSTANDARDEN»: Exact Audio Copy (EAC) ligger i bunnen av mange rippe-programmer for PC. Foto: EAC Vis mer


Du kan selvsagt også bruke Windows Media Player, som følger med i Windows. Men dette programmet støtter ikke Apples Lossless, og heller ikke «konkurrenten» FLAC.

Om du vil ha maksimal kvalitet er du dermed henvist til «råformatet» WAV eller WMA Lossless, som nesten ingen andre programmer enn Windows Media Player støtter.

Heldigvis finnes det mange gode alternativer som ikke koster noe. «Proffenes» favoritt er Exact Audio Copy (EAC), men dette krever tilleggsprogramvare for å gjøre hele jobben.

Lydtekniker-nettstedet Hydrogen Audio har laget en oversikt over rippe-programmer for Mac OS og Windows.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig musikkspiller for PC og Mac

Hva gjør du med filene?

Når du er ferdig med å lese inn CD-platen, skal du overføre den til det stedet du ønsker å lagre musikken.

HOS APPLE: Med iTunes Match har du all musikken med deg på mobil, nettbrett og PC/Mac. Foto: APPLE
HOS APPLE: Med iTunes Match har du all musikken med deg på mobil, nettbrett og PC/Mac. Foto: APPLE Vis mer


Bruker du iTunes, finner du de ferdige filene noen nivåer under iTunes-mappen (i Windows: Musikk, iTunes, iTunes Media). Med andre programmer finnes det gjerne et felt der det står hvor filene havner. Dette kan du endre om du heller vil at musikken skal ligge et annet sted på maskinen din, eller direkte på en ekstern harddisk.

Siden harddisker med stor lagringsplass er billige, bør du vurdere å overføre musikkfilene dine til en slik først, slik at du slipper å fylle harddisken på PC-en til randen med musikk.

Deretter kan du overføre dem til nettet, slik at de blir tilgjengelige også via mobilen din.

Både Apple, Google og Microsoft har tilbud til de som vil lagre musikken sin på nett. Har du all musikken din i iTunes, kan du stille inn programmet slik at alt lagres hos Apple. Dermed har du musikken til tilgjengelig overalt.

Men Apple er på ingen måte alene om dette.

Siste sukk: Endelig kunne jeg skrote MP3-samlingen

Google og Microsoft har det også

Google Play Musikk krever bare at du har en Google-konto. Når du har nettleseren oppe og er logget inn på den maskinen du bruker, kan du laste opp din egen musikk til Google via last opp-funksjonen i venstre marg.

Det finnes også et Chrome-tillegg som gjør at ny musikk på maskinen din automatisk kan lastes opp til Google. Du kan laste opp inntil 50.000 sanger, og det krever ikke at du betaler for et abonnement på Googles strømmetjeneste – dette kan du altså gjøre helt uten kostnad.

ENKELT: Google Play Music «suger» musiken din opp fra harddisken og lar deg spille den av overalt. Foto: GOOGLE
ENKELT: Google Play Music «suger» musiken din opp fra harddisken og lar deg spille den av overalt. Foto: GOOGLE Vis mer


Dermed blir musikken tilgjengelig både fra nettleseren og apper for mobil og nettbrett i tillegg til TV-er og mediespillere med støtte for Googles musikktjeneste.

Du bør likevel være oppmerksom på én ting: Dersom du overfører filer som er lagret i ALAC eller FLAC-format (altså tapsfritt komprimerte filer), får du ikke samme kvalitet når du spiller dem av. Google Musikk konverterer dem til MP3 med 320kbps bitrate.

Om du kan høre forskjell på en mobil er tvilsomt. Men det er uansett fornuftig å ha musikken fra CD-ene lagret i original kvalitet, i fall du seinere vil høre den på et dyrt stueanlegg eller med hodetelefoner i toppklassen.

Microsofts Groove (tidligere Xbox Music) fungerer på samme måten, der du kan spille av egne musikkfiler du har lagret i musikkmappen i OneDrive. Om du i tillegg er abonnent på Groove Music, får du 100GB ekstra lagringsplass som du kan bruke til egne musikkfiler. Også her er begrensningen 50.000 filer, og merk at denne tjenesten ikke støtter ALAC eller FLAC, i hvert fall ikke foreløpig.

PS! Både Googles og Microsofts løsninger er tilgjengelige både på iOS, Android og Windows Phone/Windows 10 Mobile.

Les også: Slik er nye Apple TV

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer