Facebooks tiltak etter Cambridge Analytica-skandalen

Slik lover Mark Zuckerberg å sikre brukernes data

Tre tiltak som skal sikre persondataene dine.

I HARDT VÆR: Facebook-sjef Mark Zuckerberg må svare for seg etter misbruk av Facebook-brukernes data. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Facebook-sjef Mark Zuckerberg må svare for seg etter misbruk av Facebook-brukernes data. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før helga ble det avslørt at et britisk kommunikasjonsbyrå kalt Cambridge Analytica hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere uten tillatelse og solgte analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Facebook er kommet i hardt vær for hvordan de har håndtert skandalen, og markedsverdien skal ha falt med nærmere 400 milliarder kroner siden forrige fredag.

Først i går, fem dager etter avsløringen, kom sjefen sjøl, Mark Zuckerberg, med en offentlig uttalelse, om enn mer en innrømmelse av ansvar mer enn en eksplisitt beklagelse, ifølge Re/code.

Seinere skal han riktignok ha beklaget i et intervju med CNN, skriver Dagbladet.

Samtidig la han ifølge BuzzFeed fram tre konkrete tiltak selskapet nå iverksetter for å forhindre at tredjeparter utnytter brukernes data i framtida.

De tre tiltakene

I kjølvannet av at Cambridge Analytica klarte å samle inn så mye personopplysninger uten brukernes godkjenning lover Facebook å:

  • Etterforske alle apper som hadde tilgang til «store mengder» data før endringer av retningslinjene i 2014. Da oppdaterte de det såkalte API-et sitt (utviklegrensesnittet), slik at utenforstående parter ikke skulle kunne samle inn informasjon fra brukernes venner uten deres godkjenning.
  • Begrense dataene du gir til apper til navn, e-postadresse og profilbilde.
  • Fjerne tilgangen utviklere har til dine data om du ikke har brukt appen på tre måneder.

Facebook sier også at de vil bruke nyhetsstrømmen til å informere brukere om tredjepartsapper appene de har gitt tilgang til, ved å bygge et verktøy som gjør det mulig å se og fjerne de eventuelle appene, ifølge Buzzfeed.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer