Facebooks tiltak etter Cambridge Analytica-skandalen

Slik lover Mark Zuckerberg å sikre brukernes data

Tre tiltak som skal sikre persondataene dine.

I HARDT VÆR: Facebook-sjef Mark Zuckerberg må svare for seg etter misbruk av Facebook-brukernes data. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Facebook-sjef Mark Zuckerberg må svare for seg etter misbruk av Facebook-brukernes data. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før helga ble det avslørt at et britisk kommunikasjonsbyrå kalt Cambridge Analytica hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere uten tillatelse og solgte analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Facebook er kommet i hardt vær for hvordan de har håndtert skandalen, og markedsverdien skal ha falt med nærmere 400 milliarder kroner siden forrige fredag.

Først i går, fem dager etter avsløringen, kom sjefen sjøl, Mark Zuckerberg, med en offentlig uttalelse, om enn mer en innrømmelse av ansvar mer enn en eksplisitt beklagelse, ifølge Re/code.

Seinere skal han riktignok ha beklaget i et intervju med CNN, skriver Dagbladet.

Samtidig la han ifølge BuzzFeed fram tre konkrete tiltak selskapet nå iverksetter for å forhindre at tredjeparter utnytter brukernes data i framtida.

De tre tiltakene

I kjølvannet av at Cambridge Analytica klarte å samle inn så mye personopplysninger uten brukernes godkjenning lover Facebook å:

  • Etterforske alle apper som hadde tilgang til «store mengder» data før endringer av retningslinjene i 2014. Da oppdaterte de det såkalte API-et sitt (utviklegrensesnittet), slik at utenforstående parter ikke skulle kunne samle inn informasjon fra brukernes venner uten deres godkjenning.
  • Begrense dataene du gir til apper til navn, e-postadresse og profilbilde.
  • Fjerne tilgangen utviklere har til dine data om du ikke har brukt appen på tre måneder.

Facebook sier også at de vil bruke nyhetsstrømmen til å informere brukere om tredjepartsapper appene de har gitt tilgang til, ved å bygge et verktøy som gjør det mulig å se og fjerne de eventuelle appene, ifølge Buzzfeed.

I mellomtida kan det altså være en god anledning til å sjekke hvilke tredjepartsapper du har gitt tilgang til, samt gjøre en grundig gjennomgang av dine egne personverninnstillinger i Facebook.

Fakta om Cambridge Analyticas datainnsamling fra Facebook

* Avisene The New York Times og The Observer avdekket i helgen at Cambridge Analytica (CA) skal ha samlet inn personopplysninger om opptil 50 millioner Facebook-brukere.

* Personopplysningene er tilgjengeliggjort av Facebook overfor tredjepartsutviklere mot betaling. Det er del av Facebooks forretningsmodell og fullstendig lovlig. Facebook selv markedsfører ikke opplysningene. Tredjepartsselskaper som bruker dem, må overholde Facebooks retningslinjer og vilkår.

* Tinder, FarmVille, Mafia Wars og Words With Friends er noen av de populære appene som har hatt tilgang på de samme opplysningene. Det hadde også en app utviklet av tidligere president Barack Obamas valgkampteam.

* Facebook strammet på slutten av 2015 inn på sine retningslinjer, men CAs datainnsamling pågikk forut for dette. Selskapet utarbeidet en app som kunne forutsi og påvirke velgernes valg. Resultatene ble solgt til daværende presidentkandidat Donald Trumps valgkampteam.

* Steve Bannon, som ble sjefstrateg for Trump i Det hvite hus, var visepresident i Cambridge Analytica. Ifølge de to avisene hadde CAs morselskap Strategic Communication Laboratories (SCL) fått 15 millioner dollar i pengestøtte fra Robert Mercer, en viktig republikansk giver og støttespiller for Bannon.

* Psykologen Aleksandr Kogan skal ha vært med på å utvikle Cambridge Analyticas app, som var en personlighetstest kalt «Thisisyourdigitallife». Christopher Wylie er også navngitt som utvikler. Wylie besluttet å varsle mediene og har nå sluttet i CA.

* Wylie hevder informasjonen ble samlet inn for å lage algoritmer for å påvirke amerikanske velgere, og at velgere som ble regnet for å kunne påvirkes, ble målrettet fôret med en blanding av falskt og ekte innhold.

* Rundt 270.000 Facebook-brukere fikk betalt for å bruke appen og tillot at opplysningene ble brukt i forskning, ifølge de to avisene. Men også opplysninger om deres egne Facebook-venner ble samlet inn, noe som fortsatt var lovlig ifølge Facebooks retningslinjer fram til 2015. Dermed satt CA på opplysninger om 50 millioner brukere. Det at dataene ble solgt til en tredjepart, var et klart brudd på retningslinjene, ifølge Facebook.

* Facebook har svart ved å suspendere CAs og SCLs kontoer, samt kontoene til Kogan og Wylie.

* Flere mener at Facebooks reaksjon ikke er nok. EU-parlamentet og det britiske parlamentet krever svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Samtidig granskes Facebook og CA av det britiske datatilsynet. USAs forbruker- og konkurranseorgan Federal Trade Commission (FTC) har varslet gransking.

* Facebooks aksjekurs falt 7 prosent mandag etter at saken ble kjent, og ytterligere 2 prosent tirsdag.

(Kilder: The Washington Post, The New York Times, The Observer, AP, The Atlantic, Slate)

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer